Foto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan (Herr)

Sirius är redo för den nya allsvenskan: "Vi vet vad det handlar om"

ANNONS

Trots tappet av kapten Broby satsar Sirius på att vara ett av de sex lagen som får chansen att kvala sig upp till SSL.

Sirius slutade förra säsongen på en fjärde plats i allsvenskans norra tabell. Det innebar att man fick vara med och kvala upp till allsvenskan. I första rundan av kvalet ställdes man mot Dalen, som senare gick hela vägen upp till SSL, och det blev uttåg med 0-2 i matcher. I och med det blev man alltså klara för spel i den nya nationella allsvenskan nästa år. Sirius sportchef Dimitar Kostov har pratat med Innebandymagazinet och berättat hur han ser på de förändringar som görs i allsvenskan. 

– I det stora hela så är det positivt skulle jag säga, det är väl bra för innebandyn. Sen kanske, precis som många tidigare har sagt att, det kan vara ganska tufft för många föreningar och växla upp när det gäller ekonomin på den nivån, för det blir mycket resor och långa resor prismässigt. Så jag tror rent ekonomiskt så kommer inte skilja så galet mycket när det gäller allt runtomkring mellan SSL och allsvenskan. Självklart ersättning till spelare kommer att skiljas naturligtvis för det är ju en annan nivå. Men annars att spela blir ju ganska tufft för många tror jag. Vi får se hur många föreningar som fixar det. Så jag tror att det är viktigt att vara förberedd och kanske veta vad som gäller på den nivån och många föreningar kanske studsar upp. Det är väl ett lag som studsar upp. Så att det är väl det som kan som kan styra, men jag tror att för innebandyns del så tror jag att det kan vara rätt väg att gå, absolut, säger Dimitar Kostov till Innebandymagazinet. 

Han menar också att Sirius är förberedda inför de ekonomiska krav som den nya serien kommer att innebära. 

– Ja alltså, vi har ju spelat i SSL i 10 års tid så att vi vet ju vad det handlar om att vara på den här nivån så att för oss är det ju liksom ingen nyhet så. Så vi är nog förbereda att spela på den här nivån, säger Kostov. 

Inför nästa säsong hoppas Kostov att laget ska kunna fortsätta utvecklas och ta kliv framåt. 

– Vi har väl egentligen inte satt oss ner och haft några målsättningar i och med att truppen är väl i det stora hela klar, men vi har inte satt oss ner och pratat om målsättningar. Men självklar, vi strävar ju ständigt efter att komma framåt och vår målsättning var ju att komma topp fyra säsongen som var vilket vi gjorde. Och målsättningen är ju att hamna, i alla fall initialt, topp 6 så att man får kvala i alla fall. Sen om man kommer etta, tvåa eller femma, sexa, det är ju svårt att säga, det beror ju lite grann på hur man får ihop truppen. Vilka trupper de andra lagen har och så vidare. Så det är lite svårt i dagsläget att säga exakt vilken nivå vi har, men absolut att vi ska vara topp 6 i alla fall, säger Kostov. 

Kostov berättar också att stora delar av förra säsongens trupp är kvar och att man hoppas kunna krydda det med ett par rutinerade nyförvärv. 

– I princip har vi stora delar av truppen kvar sedan tidigare. Vi tappar väl några spelare, men i princip så har vi nästan hela truppen kvar faktiskt. Och i dagsläget har vi kanske 19 eller 20 kontrakterade spelare plus 2 målvakter och vi kommer få in några till faktiskt. Så att det ser jättebra ut i dagsläget skulle jag säga. Så att vi känner oss nöjda, men det är väl bra om vi får in ett par till, kanske gärna lite mer rutinerade seniorspelare. Vi är ju en väldigt, väldigt ung trupp så att det är väl där vi ser att vi skulle vilja få in någon till rutinerad för truppens skull, säger Kostov och berättar sedan vilka positioner det är som behöver förstärkas. 

– Ja det är framförallt forwards skulle jag säga egentligen. Vi tar ju tappat våran kapten Kasper (Broby) och det är en tuff person att ersätta naturligtvis. Så att vi får hoppas att någon kan steppa upp på den sidan och sen även på andra sidan behöver vi få fylla på lite. Även om vi har ett par på den sidan känner vi att vi behöver få egentligen en rightare och en leftare till skulle vi gärna få in. 

Kostov berättar sedan om klubbens nyförvärv där man redan gjort klart med Emil Thorwid från Växjö och Arvid Hansson från Gävle samtidigt som man också flyttar upp ett par juniorer. 

– Jag har sett dom lite grann nu uppe i våran träningsmiljö också. Och ja, det känns bra. Emil Thorwid känner vi sedan tidigare så att han behöver egentligen ingen presentation. Han kommer tillföra laget mycket med tanke på hans SSL rutin och att han har spelat i ett topplag i SSL så att det kommer gynna oss självklart. Arvid (Hansson) är en väldigt spelskicklig och taktisk spelare med väldigt bra fysik. Han har kommit väldigt, väldigt bra in i truppen. Så att han kommer tillföra, och han har ju också spelat på en jättebra nivå. Sen har vi ett par juniorer vi har fått in. Och självklart behöver de växa in i sin roll lite grann. Men vi ser ju potential i dem och man vet ju aldrig, rätt vad det är så är någon utav de som studsar upp och är en person som tar stora klivet på en gång eller så kanske de får jobba sig in i miljön, säger Kostov. 

Han fortsätter sedan att berätta om det senaste nyförvärvet Radek Novotny som kommer från tjeckiska Gullivers Brno. 

– Och sen har vi en tjeckisk back också som vi har fått in. Vi har ju träffat han ett par gånger, han var här och tränade med oss i julas faktiskt och var en sväng här nu i maj. Och han är en fysisk back så det blir spännande att se hur han kommer hävda sig på allsvensk nivå faktiskt. Jag tror att motståndarna kommer få det lite jobbigt för han är väldigt, väldigt fysisk och stark. 

Avslutningsvis får Kostov sia lite om vilka lag som kommer att slåss om topplaceringarna och direktkvalplatserna till SSL. 

– Alltså, jag har inte jättebra koll på lagen från den södra serien. Det är ju det som är grejen, hur bra dom egentligen var. Jag tror Visby kan vara där, de har en bra trupp. Och sen topp två ja, jag vet faktiskt inte. Jag vet inte hur bra Hovslätt är egentligen. Det är det som är som är det knepiga. Nej, men jag vet faktiskt inte. Ärligt talat har jag inte riktigt bra koll dem. Och det är inte så jättemånga som har visat upp nya värvningar heller, så därför är det svårt att säga så mycket. Vi kanske ligger där, man vet aldrig heller. Men jag låter det stå lite öppet, säger Kostov. 

Fotnot: Efter intervjun gjordes har Sirius presenterat två nya spelare i Tobias Andersson och Robin Grönvik. 

IK Sirius IBK

Nyförvärv

Arvid Hansson, center (Gävle)

Emil Thorwid, back (Växjö)

Radek Novotny, back (Gullivers Brno)

Tobias Andersson Olofsson, forward (Djurgården)

Samuel Söderqvist, center (egna leden)

Robin Grönvik, center (Rasbo)

Förluster

Samuel Kihlström, back

Leo Wadell, center (slutar)

Kim Nyberg, back

Kasper Broby, forward (slutar)

Maximus Blanco, forward (pausar karriären)


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: IBK Dalen utklassade Sirius – vann med 11-2 Skälby vann klart borta mot Sirius Djurgården segrare hemma mot Sirius Chanslösa senast – men nu kunde Sundsvall FBC besegra Sirius Förlust mot Sirius trots comeback för Tyresö Trollbäcken

Den här artikeln handlar om: