Foto: Per Wiklund
Allsvenskan (Dam)

Rustar för SSL - "kommit igång med försäsongsträningen ordentligt"

ANNONS

Hammaröklubben Skoghall rustar upp sitt lag inför kommande säsong i Allsvenskan Södra.

Hammaröklubben Skoghalls IBKs damer var nära att ta sig upp till SSL. Men förlust i den avgörande matchen mot Telge i playoff 2, förstörde SSL-drömmen och laget är återigen i allsvenskan. Nu rustar laget upp inför kommande säsong i allsvenskan södra. Innebandymagazinet har varit i kontakt med huvudtränaren Marcus Linryd, som berättar hur lagets silly season har varit såhär långt. 

– Först och främst så spelade vi länge säsongen som gick och då hamnar man lite efter de lagen som spelade klart tidigare. Men vi vet ju om att vi kommer att tappa en del spelare, men vi har ju redan nu tagit in någon ersättare och det ser vi positivt på. Ambitionerna är att ha ett minst lika bra lag på banan kommande säsong som vi hade förra säsongen, säger Linryd till Innebandymagazinet.  

Ett nyförvärv som presenterats av klubben är Sofie Andersson, som senast representerade Rönnbys utvecklingslag och spelade upp dem till allsvenskan. Hon har också 13 matchers erfarenhet med SSL-laget. Linryd berättar om sina tankar kring det nyförvärvet. 

– Det är jätteintressant. Hon ser vi som en spetsspelare naturligtvis i de offensiva delarna. Det är något vi behöver, med tanke på en förlust att ersätta då. Men det är roligt att Sofie väljer oss och det sänder bra signaler till övriga också som vi vill få in. Så det känns jättebra. 

Ett annat nyförvärv som presenterades är tidigare SSL-spelaren Clara Mossberg, som representerade Karlstad i 19 matcher i SSL, genom ett dubbelliens med grannklubben Dotteviks IF i Division 1. Linryd berättar om det nyförvärvet. 

– Jätteroligt att Clara väljer spel hos oss i Skoghall. En kompetent spelare som vi hoppas ska fortsätta utvecklas i vår miljö. Ytterligare en viktig pusselbit i vårt lagbygge. 

Två spelare som lämnat klubben är Amanda Gottebo (Ny för Karlstad) och Emma Nordsäter lämnar Värmland för spel utanför landskapet. Linryd beskriver känslan att tappa dessa nyckelspelare. 

– Det känns jättetråkigt verkligen. Vi hade gärna velat ha dem kvar, så är det ju. Sen har vi vetat om det ett tag. Men vi jobbar hårt för att ersätta dem och att redan nu kunna presentera Sofie är en bra start på det. Sen känner vi oss lugna och trygga att vi får ihop ett bra lag även i år, trots att vi förlorar de spelarna. Men vi önskar båda stort lycka till i sina nya lag. 

Klubben har även gjort kontraktsförlängningar med sju spelare från föregående trupp. Bland annat systrarna Wilma och Alma Ahl, som fortsätter i klubben. Linryd beskriver sina tankar om kontraktsförlängningarna. 

– De är bra. Det är både duktiga spelare som redan nu presterar på en hög nivå och som vi fortfarande ser en utvecklingspotential i. Så jag tycker att det är intressant och vi har nu en bra bas att jobba med och hoppas att vi i fortsättningen kan presentera lite namn i jämt flöde här nu. Så vi ser jättepositivt på det. 

Även Linryd själv får fortsatt förtroende i klubben, då laget valde att förlänga med huvudtränaren. Han berättar sina känslor att få fortsatt förtroende. 

– Det känns jätteroligt. Jag var inne nu under en kort period under våren och kände ett sug att få fortsätta här, trots avslutningen av säsongen. Det är en revanschlust i det här då som jag känner och att kunna jobba tillsammans med ledarstaben och laget för att nå vårat mål och gå hela vägen då. Så det känns inspirerande. 

Hur förbereder ni er för att kunna gå upp till SSL? 

– Det handlar om alla delar egentligen. Först och främst har vi kommit igång med försäsongsträningen ordentligt och vi har en jättebra lösning där som vi tror mycket på, både vi i ledarstaben och truppen. Samt att vi försöker göra de delarna bättre inför kommande säsong än vi gjorde förra säsongen. Sen jobbar vår sportchef Marie (Dyberg) hårt med att sätta truppen här. Vi känner att vi är på rätt spår nu och det är mycket jobb som är kvar, men det känns ändå positivt. Sen finns det delar som handlar om hur vi tränar och hur vi spelar innebandymässigt, som vi ska förbättra och skruva på. Det är flera delar som vi vill göra bättre för att verkligen ha möjligheten att gå hela vägen. 

Är det något särskilt inom innebandyn som ni vill förbättra och skruva på? 

– Vi ser mer att vi ska bygga vidare på det som vi avslutade med på något vis. Vi vill liksom spela en mer aktiv och fysisk innebandy, där vi är jäkligt jobbiga att möta. Det är det vi vill bygga vidare på och förstärka ännu mer då. 

Nu görs dessutom allsvenskan om för i år. Allsvenskan södra och västra slås ihop till en serie, som blir allsvenskan södra. Dessutom går serierna från åtta lag i varje, till tolv lag. Samma sak gäller för allsvenskan norr och öst, som blir allsvenskan norra. Linryd berättar vad han tycker om ett sådant upplägg. 

– Det tycker jag känns intressant. På damsidan tror jag att förändringen är helt rätt. Intressemässigt tror jag att det är rätt att man slår ihop två serier till en serie och inte som det har varit tidigare när man möter ett lag antingen hemma eller borta, som i vårt fall var i den södra serien. Så intressemässigt är det bra, sen tycker jag att det är intressanta lag i serien, så det kommer att vara ett bra intresse för serien också. Sen blir det tuffare och högre krav och det gäller naturligtvis att vi blir bättre, men så är det för alla. 

Hur känns det nu att slippa dessa enkelmöten? 

– Som jag sa så tycker jag att den här förändringen är rätt väg att gå och sportsligt är det mer rättvist så som upplägget blir. Sen tror jag också rent publikmässigt, så tror jag också att det gynnas av att det blir en enklare serie att följa. Så den förändringen tror jag var helt rätt steg att gå. 

Vilka tror du blir den stora favoriten i allsvenskan södra?

– Jättesvårt att säga. För oss själva är det jätteviktigt att vi är med i toppen och krigar. Sen är det många duktiga lag. Det lär ju vara en jämn med flera lag som kan vara med. Så vi har inställningen om att det kommer att vara jämnt och tufft, men det viktigaste är att vi är ett av lagen som är med där uppe och kämpar. 


Skoghalls IBK

Nyförvärv:

Markus Linryd, tränare

Sofie Andersson, forward (Rönnby Ungdom)

Clara Mossberg, forward (Karlstad)

Förluster:

Amanda Gottebo, forward (Karlstad)

Emma Nordsäter, back

Emilia Wahlén, back (GS86)


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: Seger för Skoghall i toppmötet med Lillån IBK Klart nu: Västerås IBS åker ur serien efter ny förlust Seger för Katrineholm borta mot Skoghall Ombytta roller när Huddinge IBS besegrade Skoghall GS 86 för tuffa för Skoghall – förlust med 3-5

Den här artikeln handlar om: