JAS-bloggen

Lämnar SSL för lägre division: "Vill slåss om en viktigare och bättre roll"

ANNONS

Under fredagen så blev det officiellt att RA19 förstärks med ett starkt nyförvärv inför kommande säsong, då Jakob Jonsson med SSL-rutin ansluter.

Jonsson som senaste säsongerna representerat AIK och är född 2006, väljer nu spel i RA19 inför kommande säsong. - Jag är riktigt taggad och ser fram emot en säsong med RA19. Jag har haft kontakt med dem förut och kände nu efter säsongen att jag ville testa något nytt och efter några träningar så kändes det självklart att det skulle bli spel i RA19 kommande säsong, säger han.

Han har alltså ett par säsonger bakom sig i AIK, dit han kom från Väsby. Ett fåtal inhopp i SSL har kombinerat med framgångar i USM bland annat, men där han nu söker sig vidare. - Det har varit extremt kul och väldigt lärorikt under mina säsonger i AIK, men kände nu efter säsongen att jag ville testa något nytt. Jag känner även att jag vill testa att spela ett annorlunda spel än vad AIK gör och där tror jag att RA19:s spelsystem kommer passa mig bättre. Jag vill även slåss om att få en viktigare och bättre roll i RA19 vilket är svårt att få i SSL som en 18-åring.

Även om valet av klubb blev ganska enkelt tillslut så fanns det ett par andra alternativ i bilden från början. - Efter säsongen med AIK har jag haft kontakt med några Stockholms klubbar men valde att testa med Hässelby och RA19. Jag kände ganska direkt att RA19 skulle passa mig bäst och kände redan efter första träningen med RA att jag kände mig lite som hemma.

21 matcher i SSL stod han noterad för under säsongen och även om speltiden varit begränsad just där, så har han varje vecka tränat i en miljö som varit tuff och ställt krav. Nu blir det istället en annan miljö med en viss omställning, där vissa fördelar absolut kan följa med. - Jag tror inte att det kommer vara en så stor omställning nu när jag kommer till RA19 eftersom att det kommer vara en otroligt bra divison 1. Det är klar att det är skillnad på SSL och division 1, men just för mig så tror jag inte att det kommer kännas lättare  i division 1 än vad det gjorde i SSL. Jag har lite rutin från en SSL-miljö, men jag är fortfarande bara 18 år vilket innebär att jag kommer möta flera spelare i div 1 som har mer rutin än vad jag har. Jag tror att mina fördelar kan vara att jag är van med ett snabbt tempo och lite tid me bollen vilket jag tror att jag kommer kunna dra nytta av i division 1, men jag tror att det kommer vara väldigt tufft för mig och att jag måste jobba hårt för att kunna prestera denna säsong.

RA19 kunde ju för snart två månader sedan slåss om medaljerna på Innebandyfesten i JAS-klassen och lär även kommande säsong ha ett bra lag. - Jag har spelat många saker under min innebandy karriär, men jag har aldrig gått till jas festen . Det hade varit extremt roligt att kunna gå till festen med RA19, och jag tror att vi har en bra chans eftersom att vi har  bra tränare och bra spelare.

Hur kommer miljön se ut med träningar och matcher?
- Som det ser ut just nu kommer jag träna alla träningar med herrlaget samt nån enstaka träning med JAS-laget. Jag kommer att spela både herrmatcher och jas matcher med RA19, men mitt fokus ligger såklart på spel i herrlaget.

Vad känner du själv att du vill utveckla?

- Jag känner att jag vill utveckla allt för att bli så bra som möjligt, men känner framförallt att jag vill utveckla mitt offensiva spel genom att spela snabbt och veta vad jag ska göra innan jag får bollen. Jag vill även såklart utveckla min fysik då det kommer att bli väldigt tufft i division 1.

Jonsson är alltså födda 2006, vilket gör att han kommande säsong är aktuell för ett U19-VM, där han redan nu varit uttagen tidigare och därmed ses som ett potentiell namn när Sverige ska försvara sitt guld. - Jag skulle säga att jag personligen tänker mycket på U19 och vad dem har sagt att de vill att jag ska utveckla för att bli bättre. Jag skulle säga att målet är att komma med i U19-VM nästa år vilket innebär att tankarna kring U19 har en relativt stor betydelse för mig och min utveckling. Det är klart att det inte bara är fokus på u19 utan det största fokuset är på RA19 och att försöka bidra mycket för att vi ska kunna komma långt i division 1.

//Rasmus

Den här artikeln handlar om: