Klipphöjdpunkter

Klipphöjdpunkter från säsongen: #14

ANNONS

Ett av säsongens mest sedda klipp var den omtalade straffen i semifinalen mellan Växjö och Storvreta.

Ingen säsong utan en rejäl debatt om zorrostraffarnas vara eller icke vare och årets säsong var givetvis inget undantag. Ända sedan straffreglerna ändrades för några år sedan har zorrostraffar varit en vattendelare ute i landet. 

För två år sedan nådde debatten sin kulmen när Linköping körde fyra zorrostraffar i kvartsfinalen mot Storvreta varav tre straffar med samma klubba. David Carringtons gula klubba blev rikskändis på bara några timmar.   

Efteråt intervjuades Storvretas målvakt Måns Parsjö och han var minst sagt kritisk till Linköpings val att zorra med samma klubba.    

– Beslutfattandet, att man får zorra på straffar, är så jävla töntigt så det inte är sant. Det är så fruktansvärt dålig regel. Det var inget fel på den förra. Det är bara att hitta någon idiot på gatan hooka upp och dra lite fram-och-tillbaka. Det är bara ”Linkan” (Linköping) som utnyttjar det på det här sättet. Det är skönt. Man tycker att det ska vara någon sorts gentlemen agreement. Det har alltid varit det bland alla andra klubbar, men det finns några få som inte vill. Det är så jag känner. För att vara snäll.

Men historien skulle upprepa sig den här säsongen också för Parsjö och Storvreta fast den här gången var det inte Linköping och David Carringtons gula klubba. Nu var det istället Växjö och Emil Nyhs blåa klubba i händerna på Marcus Ekengren och det var inte kvartsfinal utan semifinal. 

När Växjö tilldömdes en straff så gick Ekengren ner till klubbfodralen och hämtade en ny klubba och ställde upp för att lägga straffen. Precis innan han påbörjar straffen ser det ut som han pussar den nya klubban lycka till och sedan går han fram och zorrar in 3-0 till Växjö, otagbart för Parsjö i Storvretamålet. Efter lagkompisarna omklappningar går sedan Ekengren ut i båset och där väntar materialaren med Ekengrens riktiga klubba.

Givetvis blossade debatten upp igen efter det och delade innebandy-Sverige i två läger i vanlig ordning. Växjö vann semifinal fyra men Storvreta slog ändå ut Växjö och tog sedan SM-guldet utan att använda en enda zorrostraff. 

Klippet på Ekengrens straff blev en av säsongens absolut mest sedda och har du missat kan du se det i spelaren ovan. 


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Den här artikeln handlar om: