#ibsilly-nytt
Foto: Per Wiklund
#ibsilly

Poängdrottningen fick inte fortsätta i Karlstad - "Tufft att lämna många fina vänner"

ANNONS

Maja Hane berättar om uppbrottet med Karlstad där hon inte fick förlängt kontrakt med sin moderklubb.

I måndags kom beskedet att Karlstads bästa poängplockare den gånga säsongen Maja Hane lämnar SSL-laget. 

Maja Hane lämnar Karlstad IBF. Hane har varit en stor del av SSL-laget under en lång tid, och en stor del av Karlstad IBF under hela karriären som nu fortsätter på annat håll. Tack för allt, Maja! Skrev Karlstad på sina sociala medier.

Poängdrottningen tog dock inte beslutet att lämna Karlstad själv utan hon fick inte vara kvar enligt huvudpersonen själv.

– En fortsättning i Karlstad var osäker från början i kontraktssnacket, jag och Karlstad ser på vissa saker på olika sätt och kom inte överens. I slutändan tog Karlstad beslutet åt mig. Såklart tufft att lämna många fina vänner i laget men för egen del tror jag det var det bästa som kunde hända att jag slapp ta det beslutet på egen hand, säger Hane till Innebandymagazinet.

23-åringen började spela i Karlstad redan som 10-åring och har sedan dess jobbat sig uppåt genom klubbens organisation från flicklag via juniorlag till spel i damtvåan och damettan innan hon flyttades upp till SSL-laget för fyra säsonger sedan. Så det är med blandade känslor som Hane nu lämnar sin moderklubb.

– Jag har väl känt under en längre tid att min tid i Karlstad börjat gå mot sitt slut. Det har varit några turbulenta säsonger och det har känts som att jag stått och trampat på samma ställe. Att spela i SSL tar otroligt mycket tid och man måste då känna att det är värt tiden.

Hane tar sedan upp starten på årets säsong där Karlstad sparkade sina nya tränare två dagar innan seriepremiären.

– Efter hur turbulent starten på denna säsong blev. med bland annat tränarbyten. kändes det som att vi fick avsevärt mycket sämre förutsättningar än många andra och att gå hela säsongen med en nödlösning är varken hållbart eller motiverande tyvärr. Jag vill dock hylla alla, både spelare och ledare, som klev in och stöttade upp när det behövdes men det är svårt att undgå att det kändes som en säsong där målet var att spela av och hålla laget kvar i SSL. När man kommer från en säsong som sett ut som denna är det inte värt tiden, jag behöver något annat nu och det behöver ske någon annanstans än i KIBF.

Att Karlstad byter tränare tillhör dock inte ovanligheterna utan den kommande säsongen är den tolfte i rad som Karlstad ställer upp med en annan tränarstab än den man avslutade säsongen med. Det tillhör heller inte ovanligheterna att spelare lämnar Karlstad för att spela i någon annan värmländsk klubb. De senaste fyra säsongerna har elva spelare lämnat Karlstad och fortsatt i någon grannklubb och sju av dem har gått till Skoghall. 

Varför är det så många spelare som väljer att lämna Karlstad för andra grannklubbar och framförallt Skoghall tror du?

– Jag tänker inte neka att det ligger något i det du säger men jag väljer att inte uttrycka mig i frågan för annat än min egen del.

Enligt Värmlands Folkblad är det just Skoghall som blir Hanes nästa klubb. Men enligt Hane själv är det inget som är klart inför framtiden. Hon har tackat nej till ett par SSL-klubbar redan och hon har inte bestämt sig än om hon kommer fortsätta spela överhuvudtaget. 

– Vad som sker härnäst är inte bestämt ännu. Jag har fått koppla bort innebandyn under ett tag nu som jag aldrig kunnat göra tidigare och det har gett mig lite mersmak kring vad man hinner med när man kan styra sin träning själv. Men samtidigt vet jag inte om jag känner mig klar med innebandyn och SSL än, jag är fortfarande ung och känner att jag har mer i mig än vad jag hunnit visa. Jag för en dialog med bland annat Skoghall men inget är klart och jag har inte tagit något beslut om framtiden än.

Vad är det för alternativ som du väljer mellan om du kommer fortsätta spela?

– Det kvarstår lag från både allsvenskan och SSL i dagsläget. Har inget datum satt men för min egen del, samt föreningarnas vill jag ta beslut så fort jag känner att det är rätt. Jag jobbar på med egen försäsong så får vi se vad det blir framöver.

Du var inne på den turbulenta tiden i inledningen på säsongen men trots allt som hände och att din motivation inte var på topp tack vare det så har du varit en av Karlstads bästa spelare och du slog personligt poängrekord. Hur summerar du säsongen för egen del?

– Jag tycker säsongen är svår att summera. Även om jag gjort min poängmässigt bästa säsong skulle jag ljuga om jag sa att jag var nöjd, det är väl svårt att vara det när man undviker nedflyttning på målskillnad kanske. Det känns som att denna säsong handlat lite mer om att bara tuta och köra vilket kan ha gynnat mig som spelare då jag gillar att vara kreativ på banan men samtidigt tror jag att man skulle få ut mer av mig om jag sattes i ett sammanhang med lite mer struktur. Trots att situationen är som den är nu känner jag mig stolt över att ha kunnat bidra till att Värmland fortfarande har ett lag i högsta serien och för värmländsk innebandy hoppas jag att det förblir så.

Det var inte med liten marginal som Hane förbättrade sitt personliga poängrekord utan hon nästan fördubblade det. Fjolårets åtta mål och tolv poäng blev till 13 mål och 23 poäng den nyss avslutade säsongen. En imponerade utveckling mitt i all turbulens.

– Jag har pratat mycket om förtroende tidigare och absolut har det lite med saken att göra då jag fick spela powerplay samt lägga lite straffar med mera. Men jag tror mest att det legat hos mig själv att det gått så bra. När tunga namn försvinner måste andra kliva fram och jag har försökt fylla skor nästan hela min karriär i Karlstad. När jag fått chansen har det ofta varit för att någon annan varit borta. Denna säsong har jag försökt spela ut mitt spel på ett sätt som jag vill vara som innebandyspelare och det i kombination med att få spela med duktiga spelare har fallit väl ut. 

Innebandymagazinet har varit i kontakt med Karlstads sportchef som valt att inte kommentera någonting om Hanes uppsägning eller uttalanden. 

Karlstad IBF

Klara in:

Mina Lyth, back (Åkersberga)

Andreas Svensson, tränare (Karlstad herr)

Heidi Eklund, forward (egna leden)

Nova Rosengren, back (egna leden)

Maritha Lidén, forward (GS 86)

Moa Strandberg, forward (GS 86)

Lovisa Girfalk, forward (Endre)

Ulla Valtola, back/forward (Loisto)

Tuulia Lahti, forward (Loisto)

Amanda Gottebo, forward (Skoghall)

Klara ut:

Linnea Wallgren, forward (slutar)

Linnea Juhlin, back

Robyn Sundman, back

Jessica Rolf, målvakt

Josefin Svarfvar, forward

Clara Mossberg, forward (Skoghall)

Cornelia Arnesson, forward

Kine Hedlund Eriksen, center

Maja Hane, forward 

 


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

 

 

 

Matchrapporter: Rönnby IBK segrare hemma mot Karlstad Efterlängtad seger för Täby – steg åt rätt håll mot Karlstad Endre slutspelsklart efter seger mot Karlstad Linnéa Wallgren tvåmålsskytt för Karlstad i segern mot Lockerud/Mariestad Efterlängtad seger för Karlstad – steg åt rätt håll mot Kais Mora

Den här artikeln handlar om: