Foto: Ronny Gunnarsson och Per Wiklund
Allsvenskan (Herr)

Lerum rustar för nya allsvenskan: "Vi ska vara ett snäpp vassare"

ANNONS

Lerum var ett av lagen som klarade sig kvar när allsvenskan nu byter skepnad och till nästa säsong blir en nationell serie.

Förra säsongen slutade Lerum på en tredjeplats i allsvenskans södra division vilket innebar kvalspel upp till SSL. Där ställdes man direkt mot Warberg och det blev förlust med 0-2 i matcher. Innebandymagazinet har pratat med Lerums tränare Anton Olofsson om de förändringar som görs i allsvenskan till nästa säsong. 

– Jag ser väldigt positivt på det, jag tror det kommer bli väldigt utslagsgivande och rita om ”kartan”! En elitverksamhet är ingen rättighet och vill en förening vara på denna nivån behöver de då också skapa förutsättningarna för det, säger Anton Olofsson till Innebandymagazinet. 

Han fortsätter sedan och berättar hur Lerum kommer att påverkas av förändringarna. 

– Allt blir ju ett snäpp tuffare, marknaden för spelare och ledare blir smalare, kostnaderna och kravbilden ökar samtidigt som vårt varumärke kanske stärks lite mer av en allsvenska än tidigare år två, säger Olofsson och fortsätter sedan att prata om hur förberedd den egna föreningen är inför det nya systemet. 

– Det är väl en definitionsfråga och kanske framförallt en åsiktsfråga. Min åsikt är att vi kanske inte är en självspelande allsvensk förening idag utan vi har mycket att jobba på för att komma dit både ekonomiskt och framförallt organisatoriskt även om jag tror vi är före många andra klubbar där idag. Ska man se till kravbilden som den nya allsvenskan skapar så har vi en bra bit kvar dit, men allt tar väl sin tid antar jag. 

“Det känns som en rimlig målsättning”

Förra säsongen slutade laget som sagt på en tredjeplats vilket innebar kvalspel till SSL. Inför nästa säsong finns det ännu inget tydligt utstakat mål varken inom gruppen eller föreningen. Men Olofsson själv menar att man iallafall borde sikta på en plats på övre halvan. 

– Vi har väl ännu inte spikat något internt mål inom gruppen och heller inte fått något mål från föreningens sida ännu men jag kan väl tycka att vi borde ha som målsättning att sluta på övre halvan och få kvala mot SSL igen, det känns som en rimlig målsättning, men det är som sagt min personliga åsikt, säger Olofsson. 

När Olofsson sedan får sia om vilka lag som kommer vara med och slåss om topplatserna har han inget riktigt svar. 

– Det är otroligt svårt att säga på förhand, de lagen som får stäm kommer vara där uppe och dem lagen som inte får stäm kommer få kämpa desto mer, säger Olofsson och är sedan inne på samma spår när det gäller vilka lag som kommer att få det tufft. 

– Tråkigt svar men egentligen samma svar som föregående fråga, jag tror det kommer vara en väldigt jämn serie där små saker kommer göra stor skillnad i slutändan. 

“Tror inte det blir några fler spelare ut”

I skrivande stund har Lerum gjort klart med åtta nya spelare inför säsongen 2024/25. Man plockar bland annat in David Carrington från SSL-laget Linköping och den jagade poängmaskinen Hugo Karlsson från division 1 laget Olofström. Man har också förlängt med viktiga spelare som Joel Ekström och rutinerade Oscar Eriksson Elfsberg. 

– Vi är väldigt nöjda med vår trupp, som alltid förändras den lite efter varje säsong men överlag känns det på förhand som att vi ska vara ett snäpp vassare på pappret till den kommande säsongen än vad vi vart tidigare vilket jag också tror kommer att behövas, säger Olofsson och berättar sedan att det fortfarande kan plocka in fler spelare. 

– Truppen är väl aldrig stängd varken ut eller in, just nu är vi väl rätt nöjda skulle jag tro men där har sportgruppen sista ordet såklart. 

Han avslutar sedan med att han inte tror att några fler spelare kan försvinna. 

– Ingenting är väl omöjligt men nej, jag tror inte det blir några fler spelare ut men man vet ju aldrig! Det är en konstant konkurrenssituation som såklart kan göra att det blir någon spelare som hamnar i kläm men i dagsläget är inte det fallet, hur det ser ut i augusti får vi se då.


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: FBC Lerum gjorde sex mål i tredje perioden – vann stort mot Nilsby FBC Lerum klart för kval efter seger mot Kalmarsund FBC Lerum bröt Warbergs segersvit FBC Lerum vann trots uppryckning av Höllviken Seger för Hovslätt i toppmötet med FBC Lerum

Den här artikeln handlar om: