Foto: AC Kårhag
Allsvenskan södra

Lillåns tränare: "Ska bli superkul att få slippa de här roadtripsen”

ANNONS

Örebroklubben Lillån IBK rustar upp inför kommande säsong i allsvenskan södra – här ger tränaren sin syn på lagets silly season.

Örebroklubben Lillån IBK klarade sig kvar i andradivisionen genom att sluta trea i allsvenskan västra. Nu förbereder sig klubben inför kommande säsong där man spelar i allsvenskan södra. 

Innebandymagazinet har pratat med huvudtränaren Anders Granlund, som berättar hur lagets silly season ser ut i dagsläget. 

– Bra faktiskt. Vi är nöjda. Vi saknade väl en sån där riktig poängspruta på forwardspositionen och det tror jag nu att vi har fått in då, säger Granlund till Innebandymagazinet. 

Fotnot: Efter att Innebandymagazinet pratat med Granlund presenterade man forwarden Gry Norstedt, som gjorde 25 mål förra säsongen för allsvenska Västerås.

Ett nyförvärv som är klart är backen Alva Lysén, som senast spelade för Katrineholm, där hon har spelat i tre säsonger och var med och spelade playoff till SSL säsongen 2021/22. Lysén spelade för Lillån så sent som säsongen 2018/19 när laget var i division 1. 

– Det är jätteroligt. Jag har själv inte tränat henne faktiskt. Hon har alltid spelat i motståndarlaget så att säga när jag har varit tränare. Alva är en jättebra tjej som kommer att ta grymma steg i år. Klok, väldigt väldigt klok är hon. Så det är skitkul och det är kul att det är för henne hemmaplan igen så att säga. 

Klubben har även utökat ledarstaben. Laget Marco Juuska som assisterande tränare till Granlund, som han känner väl sedan tidigare. Granlund berättar hur det är att få in Jusska till klubben. 

– Juuska är en jättebra kille, vi har känt varandra väldigt länge nu. Juuska kommer att tillföra mycket och vi kommer att komplettera varandra väldigt bra. Vi tappade Tim Edwardson från förra året, som var ett jättetapp så och svår att ersätta, men jag tycker att vi gör det i Marco faktiskt. Så det kommer att vara bra. Vi har rustat på ledarsidan och det ser även bra ut på spelarsidan. Så jag tror att det blir en rolig säsong. 

Du nämnde att du och Juuska kompletterar varandra. På vilket sätt kommer ni göra det? 

– Juuska brinner väldigt mycket för den mentala träningen. Han är duktig på att få spelare att prestera när det gäller som mest. När det är som jobbigast, då har han satt resultat. De bitarna är han duktig på och de bitarna behöver vi. Så det är där som vi kommer att komplettera varandra.

Nominerad till årets rookie – lämnar nu för att göra lumpen

Klubben har även fått till kontraktsförlängning med fem spelare från förra säsongens trupp. Anfallarna Jessica Carlsson, Lovisa Abrahamsson och Joanna Hjelm, samt backarna Elvira Lindqvist och Denise Karlsson har kritat på nya kontrakt med klubben. 

Granlund berättar om hur det har varit att skriva nya kontrakt med spelarna. 

– Det har varit lätt att göra det och kul också. Spelarna var sugna på att köra vidare. Så att jag tror att vi har alla på plats faktiskt. Vi kanske inte har presenterat alla, men jag tror att vi har alla i laget på plats i dagsläget. Men det ser bra ut och att vi också är färdiga tidigt, så det känns bra. 

Granlund berättade tidigare att han har ett namn som kommer att presentera. Men det finns flera namn som klubben har varit i kontakt med och som de kommer att presentera i framtiden också. 

– Det är spelare som kommer att göra truppen bättre. Vi har som målsättning inför varje säsong att göra laget lite bättre än förra, även om det inte är stora förändringar. Det gäller även nyförvärven.

Klubben har även två spelare som kommer att lämna truppen. En flyttar till Stockholm och en ska göra lumpen. 

– Emma Rimbe, som inte var med i truppen från första början. Vi lyfte upp henne från division ett-laget då vi råkade ut för skador och sjukdomar runt jul. Hon spelade sedan resten av året med oss. Men hon lämnar truppen och kommer att flytta till Stockholm. Sen har vi Nora Otterborg, som också blev nominerad till årets rookie i Allsvenskan. Hon gör lumpen nu kommande säsong då. 

"Hade kanske inte glädjt mig lika mycket om vi hade fått spela i norra"

Klubben förbereder sig i dagsläget inför säsongen med försäsongsträning. 

– Vi kommer att träna på här under försäsongen. Vi kommer att tugga på ända fram tills att det är dags att gå in i hall då. Tjejerna får också två veckor ledigt under sommaren när de vill, men annars så kommer vi att träna på helt enkelt. Dessutom är årets allsvenskan tuffare än någonsin. Så det går inte att bara kliva in med en halv sko så att säga. Kommer man inte förberedd till årets allsvenskan så då blir det jobbigt. 

Allsvenskan kommer också att göras om. Istället för fyra serier med åtta lag, blir det två serier med tolv lag i respektive. Lillån som spelade i allsvenskan västra förra säsongen, kommer att få spela i allsvenskan sldra, där de får möta bland annat Skoghall, Huddinge och Katrineholm som också spelade förra säsongen i allsvenskan södra. 

– Spontant så vill man ju möta ett så bra motstånd som möjligt. Så på det sättet så kommer det att bli skitkul. Jag hade kanske inte glädjt mig lika mycket om vi hade fått spela i det norra serien med de resorna som kanske blir. Men det ska bli superkul för att få slippa de här “roadtripsen” som var de här dubbelhelg-mötena. Jag var själv inget stort fan av det. Jag tyckte att lag hade ganska svårt att prestera vettigt på de här dubbelhelgerna som var, så det här upplägget gillar jag mer. 

Han får även frågan om vilka han anser är den största favoriten i Allsvenskan Södra. 

– Klurig fråga. Skoghall kanske om de får ihop det i år igen. Annars så kanske något av Göteborgsgängen. Partille, Lindome, Jönköping kanske får ihop det också, beroende på om Markström (Mira) stannar eller inte. De lagen borde man tippa högt upp i tabellen. 


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: Tre poäng för Lillån IBK hemma mot Craftstaden Seger för Skoghall i toppmötet med Lillån IBK Stort jubel när Telge SIBK säkrade seriesegern med vinst mot Lillån IBK Huddinge IBS vinnare mot Lillån IBK – kvitterade och avgjorde sent Bergs IK utklassat av Lillån IBK borta – med 3-9

Den här artikeln handlar om: