#ibsilly
Foto: Per Wiklund
#ibsilly

"Noll hål" kvar i Faluns trupp – har gjort klart med ny spelare

ANNONS

Faluns sportchef om nya tränaren, supervärvningarna och nyförvärvet som ännu inte presenterats.

Det är mycket nytt i Falun kommande säsong. Man har gjort stora förändringar både på spelar- och ledarsidan efter uttåget i semifinalen mot Pixbo tidigare i år.

Falun kommer komma till spel med en helt ny tränarduo. Thomas Holmgren och hans assisterande Christian Wagneryd lämnar, in kommer nya huvudtränaren Henrik Lorendahl som får Eric Björk vid sin sida.

Rickard Hedlund, sportchef i Falun, berättar om hur processen gick till med att utse ny tränare.

– Vi har gjort en grundlig analys av var vi är, vart vi ska och hur det har sett ut historiskt. Det har varit många parametrar, säger Hedlund till Innebandymagazinet.

Han fortsätter:

– Det finns ingen sjö av tränare att ösa ur heller, men jag tycker att vi hittade den personen vi sökte. Vi sökte någon som kunde bidra med något nytt, lite mer senior, och som ändå har varit i vinnande miljöer på hög nivå. Det träffade vi rätt på.

När Lorendahl presenterades berättade Hedlund att man gjort en noggrann analys av förra säsongen – här utvecklar han vad den landade i.

– För oss handlar det om att hitta procent tycker vi. Vi måste leta procent för att bli bättre hela tiden. Det är allt från ledarskap och truppbygge till fysisk träning och elitbegreppsdefinitioner och sådana saker. 

Hur kommer nästa säsong Falun skilja sig från förra säsongens Falun?

– Dels så står det ett helt annat lag. Det är ny grupp och gäng som ska göra det tillsammans, med lite nyförvärv.  Sen är det ett nytt ledarskap och nytt sätt att tänka kring försäsongen också.

Nytt tänk kring försäsongen, vad handlar det om?

– Vi kommer ju träna hårdare och mer. Vi har tagit in en analys även därifrån. Vi jagar procent för att ta oss vidare till nästa steg.

"Jag är nöjd – men vet hur det funkar"

På spelarsidan så fortsätter Faluns generationsskifte. Mångåriga spelare som Rasmus Enström, Johan Rehn och Omar Aldeeb har lämnat, in har de unga landslagsmännen Daniel Kalentun och Jonathan Berglund kommit ihop med den mer rutinerade målvakten Kalle Bending, även han ett återkommande inslag i de blågula trupperna.

– Jag är ändå nöjd. Jag tycker att vi har fortsatt den här påbörjande generationskiftningen som vi har haft med att få in två nyckelspelare i Daniel Kalentun och Jonathan Berglund som är födda -05. Sen har vi fasat ut lite äldre spelare som Rasmus Enström, Omar Aldeeb och Johan Rehn bland annat. Det ligger i linje med vårt långsiktiga arbete i Falun, säger Hedlund.

Hur högt rankar du den här silly season med de tidigare du gjort?

– Det är svårt att säga, men det är klart att jag är nöjd.  Det känns som att vi har skapat förutsättningar att ta oss några pinnhåll upp nu med den truppen och det ledarskap vi har på plats. Jag är nöjd, men jag vet hur det funkar. Det ska göras också men helt klart en bra silly season från Faluns sida.

"Haft dialog med Daniel sen han var en liten grabb"

Daniel Kalentuns övergång från Pixbo till Falun har varit den stora snackisen sedan säsongen tog slut. 18-åringen var med och slog ut just Falun i semifinalen tidigare i våras, men väljer nu att byta västkusten mot Dalarna.

– Daniel är klok. Han är långsiktig. Han ser nog det jag ser: Falun är ett bra lag, vi har inte fått ut allting av den här gruppen i år. Vi kommer att få ut mer av den gruppen från föregående år. Men på sikt kommer Falun vara med i det absoluta racet, jag tror att vi kan ta tillbaka SM-guldet nästa säsong. Det tror jag han tror också.

– Sen har vi haft en dialog med Daniel sedan han var en liten grabb. Han har ju haft Falun som favoritlag och varit uppe och hälsat på Emil (Kalentun, storebror) ända sedan han var liten.  

Det var bland annat aktuellt för Daniel Kalentun att gå på innebandygymnasium på Falun, men så blev inte fallet.

– Han var inte mogen att flytta då. Vi hade en dialog med föräldrarna och det var bättre för honom att vara kvar i hemmamiljön, och så korsas våra vägar längre fram i livet.

Hur ser du på värvningen av Kalentun i stort?

– Den är jätteviktig. Han blir en bra ersättare till Rasmus Enström. Men jag anser att värvningen av Kalle Bending och Jonathan Berglund också är av hög dignitet.

Falun ska presentera nya målvakt

Enligt Hedlund finns det "noll hål" kvar i truppen inför nästa säsong. Det innebär i så fall att man gjort klart med den målvakt som ska komplettera Kalle Bending.

– Det är klart men inte officiellt, säger Hedlund.

Räkna inte med någon ny högoktanig värvning – Falun kommer istället ta in en mer uttalad andramålvakt. Förra säsongen delade Johan Rehn och Santtu Strandberg på sysslan, men en sådan uppdelning lär det inte bli på samma sätt kommande säsong enligt Hedlund. 

Falun silly season 2024

Nyförvärv

Daniel Kalentun, back (Pixbo)

Kalle Bending-Sörling, målvakt (Kalmarsund)

Jonathan Berglund, center (Skälby)

Förluster

Santtu Strandberg, målvakt (Växjö)

Johan Rehn, målvakt (slutar)

Rasmus Enström, back (Alligator Malans)

Ahmad Aldeeb, forward (Linköping)

Omar Aldeeb, forward (Strängnäs)

Thomas Holmgren, tränare


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.


Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: