Hässelby har precis blivit klar för nya allsvenskan som enda H1-lag.
Foto: Heléne Larsson
Allsvenskan (Herr)

Förutsättningarna för herrallsvenskan - nytt kvalsystem

ANNONS

I och med att allsvenskan görs om till nästa säsong så kommer kvalet till SSL se annorlunda ut

Säsongen 24/25 gör nya allsvenskan debut på herrsidan. Det gamla systemet med en norra och en södra serie med 12 lag i varje skrotas. Istället blir det bara en serie med 12 lag som utgör nya allsvenskan. 

Lagen som är klara för nya allsvenskan ser du nedan och Hässelby är det enda laget som lyckades kvala sig upp från herrettan. Hässelby är även det enda laget kvar från Stockholmsområdet i näst högsta serien. Förra säsongen var det fyra lag från huvudstaden. 

1. Fagerhult Habo IBK (ALL)
2. Hagunda IF (SSL)
----------
3. Hovslätts IK (ALL)
4. Hässelby SK IBK (H1)
5. Karlstad IBF (SSL)
6. FBC Lerum (ALL)
----------
7. IBK Lund (ALL)
8. IK Sirius IBK (ALL)
9. Skälby IBK (ALL)
________
10.Strängnäs IBK (ALL)
11. Sundsvall FBC (ALL)
12. Visby IBK(ALL)

De nya förutsättningarna för allsvenskan är att laget 1-2 kommer spela en allsvensk kvalfinal. 

Lag 3-6 går till play off.

Lag 7-9 sitter säkert.

Lag 10-12 åker ner till herrettan. 

Allsvensk final

I och med den nya strukturen så kommer kvalet till SSL se annorlunda ut i framtiden. Ettan och tvåan i serien kommer att spela en kvalfinal i bäst av fem matcher. Vinnaren är klar för SSL och förloraren går till play off 3.

– Tanken är att det ska gynnas att komma så högt upp i tabellen som möjligt i allsvenskan. Därför får ettan och tvåan två chanser att ta sig upp till SSL. Vinner man inte finalen och går upp direkt får man ett nytt försök i andrachansen mot kvalvinnaren av lag 3-6, säger Svenska Innebandyförbundets tävlingschef Daniel Gustafsson till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Nu kommer serien leva längre när det finns flera streck att spela om. Det hade serien inte gjort om ettan och tvåan gått upp direkt. Utan nu finns det mer att spela om och lag tre till sex får också chansen att kvala sig upp till SSL. 

Play off

Lag 3-6 kommer möta varandra i bäst av tre matcher där trean möter sexan och fyran möter femman. Vinnarna går vidare till play off 2 där det högst placerade laget i tabellen får hemmaplansfördel. Även play off 2 spelas i bäst av tre matcher. Vinnaren av play off 2 får möta förloraren av den allsvenska finalen i play off 3 i bäst av fem matcher. Vinnaren där är sedan klar för SSL. 

Kvalet upp till allsvenskan

Eftersom bara tre lag åker ur allsvenskan finns det bara plats för tre herrettan lag att ta klivet upp. Även kommande säsong kommer det finnas sex herrettanserier och där kommer Norra och Östra serien kvala om en allsvensk plats. Mellersta och Södra Svealand kvalar om en plats och slutligen Södra Götaland kvalar mot Västra Götaland om den sista platsen. 

Kvalet går till som så att i play off 1 så möter ettan och fyran och två och trean i den egna serien varandra. Vinnaren går vidare till play off 2. I play off 2 så blir det en final inom den egna serien och vinnaren av den går till play off 3 där vinnaren av kvalet i syskonserien väntar. Vinnaren däremellan är sedan klara för allsvenskan. Alla kvalomgångar spelas i bäst av tre matcher. 

***

Allsvenskan på damsidan görs också om till kommande säsong och det har vi redan skrivit om i en tidigare artikel som du kan läsa här


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.


 

 

 

 

Den här artikeln handlar om: