Artikelfoto: Per Wiklund
U19-VM Dam

EXTRA: Sveriges U19-damer världsmästare – vinner i fiendeland

Sverige vinner guld i U19-VM efter att ha slagit värdnationen Finland med 4-2.

Sverige gick in i årets U19-VM som regerande mästare. Efter att ha vunnit samtliga matcher under turneringens gång tog man sig till final och på andra sidan stod värdnationen Finland, som i sin tur missade finalen förra VM.

Finalens första period slutade med 1-0 till Sverige efter mål av stjärnan Mira Markström. Innan dess hade Blågult avverkat två stycken tvåminutare och 20 sekunders 3-mot-5-spel.

Vi fick även se ett svenskt mål i andra perioden, den här gången av Ellen Lundin, något som gjorde att Sverige ledde med 2-0 inför slutakten.

I början av tredje var Finland nära att reducera men en storspelande Louranna Jakobsson i målet svarade för en jätteräddning. Istället kunde Sverige göra både 3-0 och 4-0 efter mål av Elin Dominicus och Mira Markström. Finland reducerade två gånger om på slutet men närmare än så kommer man inte, Sverige vinner med 4-2 och tar därmed sitt åttonde U19-VM guld totalt på damsidan.

Du kan se matchens höjdpunkter i spelaren ovan.

Spelarbetyg: Sverige-Finland

Sveriges förkrossande statistik i Finland

Att Sverige vinner VM-guldet i just Finland ska faktiskt inte ses som en större skräll enligt historiken. Totalt åtta världsmästerskap (senior och U19) har spelats i vårat grannland och där har Sverige vunnit sju av dem. Enda förlusten kom i herr-VM 2010, då var det Finland som tog sitt hittills enda guld på hemmaplan. Sverige har alltså en närmast 90-procentig chans att vinna världsmästerskap som spelas i Finland.

Faktum är att Sverige haft det lättare i VM-sammanhang i just Finland än på hemmaplan. Sverige har varit värd för VM vid nio tillfällen och då vunnit fem av dem.

TV: Sveriges superfemma gör mål efter 23 sekunder mot Finland

Mira Markström, Isabell Holm, Ellen Lundin, Moa Kareståhl och Thea Ernberg bildar tillsammans en riktig superfemma för Sverige i U19-VM.

Du kanske även vill läsa: Förbundskaptenen: "Skönt att vi inte sabbade den sviten" Den här artikeln handlar om: