Foto: Per Wiklund och Innebandymagazinet
SSL (Herr)

Pixbo om Kalentuns flytt: "Vi gjorde allt vi kunde"

ANNONS

Peter Runnestig, elitansvarig i Pixbo, i lång intervju: "Fantastiskt nöjda i hela föreningen med allt vi har åstadkommit"

Pixbo blev nyligen den första klubben sedan 2002 att ha två lag med i SM-finalerna. Både dam- och herrlaget hade tagit sig till Friends Arena och en av nyckelpersonerna bakom succén är den tidigare Pixbo-spelaren Peter Runnestig i sin roll som elitansvarig.

Han blickar tillbaka på förrförra helgen som till slut innebar två SM-silver för Pixbo då de förlorade båda finalerna.

– Det är extremt tungt att åka därifrån med två silver, såklart. Men med lite perspektiv på det – som man alltid har – så får man titta på de andra 364 dagarna innan den dagen och då är vi fantastiskt nöjda i hela föreningen med allt vi har åstadkommit den här säsongens sportsligt. 

– Det är ju otroligt bra, men att förlora två finaler är ju ingenting man önskar sin värsta fiende. Så nej, det är inget jag rekommenderar, säger Runnestig till Innebandymagazinet.

Nöjd med slutspelet: “Det kunde man ju knappt drömma om”

Pixbos herrlag, som den här texten handlar om, ställdes mot Storvreta i finalen. Där hamnade man i ett tidigt underläge, man fick jaga Storvreta matchen igenom utan att komma ikapp – istället kunde Uppsalalaget segra med 8-5.

– Jag tycker väl att vi vaknar lite för sent. Vi kommer in i det efter halva matchen. Sedan får vi tungt 2-4-mål precis inför tredje, som så klart är otroligt mentalt tungt för alla i laget. Sen ger vi oss chansen, vi är bra i sista delen av matchen men gör inte tillräckligt många mål, inte mer än vad de gör. Det var en sån dag helt enkelt, säger Runnestig.

Slutspelet i stort är han mer nöjd över.

– 4-1 mot Linköping och 4-2 mot Falun? Det är inget kattskit liksom, det är ju fantastiskt bra. Det kunde man ju knappt drömma om när man gick in i de tuffa motståndarna som vi hade. Vi är ju jättenöjda med det såklart, det hade man ju tagit alla dagar på förhand.

Pixbo fick likt förra året mycket positiva vitsord för sitt slutspel där flertalet spelare lyftes fram och hyllades.

– Det är klart att våra tongivande spelare som Jon Hedlund, Oskar Weissbach, (Felix) Lanver och (Gustav) Fritzell gör ett bra slutspel. Arvid Äse med. Det är många men framförallt våra stjärnspelare. Lanver, Jon och "Weiss" tycker jag drar ett tungt lass, men också många som gör ett jobb i det tysta. Vi gör ett bra jobb i hela laget.

Trots succén så fanns det "bara" med två Pixbospelare i den senaste landslagstruppen: Jon Hedlund samt Daniel Kalentun som nyligen lämnat för Falun. Innebandymagazinets enkät visade också att en stor läsarandel saknade Pixbos Oskar Weissbach i truppen.

Peter Runnestig är dock försiktigt i sina kommentarer om den eventuella bristen av Pixbospelare i truppen.

– Det vet jag inte om jag bryr mig speciellt mycket om. Alltså, de tar ju ut sitt lag utifrån att de ska vinna vinna sitt VM-guld vilket de kommer göra nere i Malmö, det är jag helt övertygad om nästan. 

– Så nej, jag har väl inga kommentarer på det. Det är klart att Jon är ju given. Jag hade gärna haft med en eller två till i det laget men det är ju upp till tränarna som bestämmer, som i alla innebandylag oavsett nivå.

Så länge har Pixbo vetat om Kalentuns övergång

Bara dagar efter SM-finalen annonserades det ut att Pixbos unga stjärnback Daniel Kalentun skulle lämna för Falun. Peter Runnestig berättar för Innebandymagazinet att de vetat om detta sedan ungefär en och en halv månad tillbaka.

– Det är ju såklart tråkigt att han valde att sticka till Falun, det ska ju inte sticka under stolen med. Det är ju en fantastisk spelare och han kommer ju förmodligen bli en av de bästa spelarna som har hållit på med den här sporten – det tror ju alla som har sett honom så länge. 

– Vi är jättenöjda med det jobbet vi har jobbat med honom i de här åren han har varit här. Framförallt med det som vi hade på bordet, som han hade att välja mellan, är vi jättestolta över. 

– Ibland kan man ju känna att man skulle göra mer men i detta fallet så gjorde vi verkligen allt vi kunde. Det känns skönt att veta att det inte hade med ekonomi eller någonting annat att göra, det var det han ville. Det har man svårt att konkurrera med.

Daniel Kalentun har uttalat sig om övergången i en intervju med Innebandymagazinet som du kan läsa här.

Vad fick ni då för bild kring varför han valde Falun istället för er?

– Vi har ju ett svar, både vi och Daniel. Det är inget som någon annan behöver ta del av. Det var det han ville så det är inga hard feelings, det är tvärtom: Vi har peppat honom och han är välkommen tillbaka precis när han vill, så vi kommer följa honom nära och ha en god relation med honom framöver. Det är verkligen inte några hard feelings från vårat eller hans håll vad jag vet, så det är inget konstigheter.

Ett annat tungt tapp för Pixbo är Anton Fylke, veteranbacken som valt att sluta.

– Som spelare mötte jag Anton själv för hundra år sedan i Granlo. Sen har jag sett honom i Pixbo – jag har inte varit involverad på elitsidan i mer än två år – och då har jag fått möjligheten att jobba med honom. Framförallt i år så tycker jag att han har tagit ett otroligt kliv i sin innebandy. Han kan mycket mer än vad han kunde förr. Hans fysik och hans inställning har alltid varit lika bra, han har verkligen hittat en roll i vårt spel framförallt under här säsongen, som gjorde att han tog ytterligare kliv i mina ögon.

– Det är en lång och gedigen karriär som är väldigt fin, som han tyvärr inte fick kröna med ett guld den här gången. Det är tråkigt, där känner man ju med honom. Men han fick i alla fall vinna en pokal under karriären med svensk cupen. Det är vi är glada att vi kan skicka med honom.

Stor framtidstro i Pixbo

Utöver Kalentun och Fylke så har inga mer spelare än så lämnat. Några nyförvärv har inte heller presenterats ännu: Runnestig berättar att man kollar på nya spelare på alla positioner förutom målvakt, men att Pixbo kommer ha ett ganska likt lag som innan.

– Man kan se så många som ett nyförvärv för de kommer bli ett år äldre. Tar vi Arvid Äse och Victor Johansson som kom in i år, som kommer direkt från gymnasiet och har spelat i allsvenskan, så tar de startplatser och spelar en SM-final. De blir ett år äldre med och ett år bättre. Jag tror att det finns väldigt många, även av våra äldre spelare, som fortfarande utvecklas och kommer bli ännu bättre – i kombination med de unga som har otroliga höjder i sitt spel. Det gäller ju bara att få en kontinuitet och ett hårt arbete på dem så kommer det bli jättebra.

Räkna också med att Pixbo lär ge fler talanger från deras framgångsrika ungdoms- och JAS-lag framöver, båda regerande svenska mästare.

– Vi lyfter upp Wictor Lundstedt som var med oss under säsongen. Han har ju skrivit kontrakt med oss så han är en av våra kull-spelare. Sen kommer det nog lyftas upp en eller två till, det är tanken. Sen, vilka exakt det är? Det är en dialog vi för internt med akademin.

Till sist: Vad är det då som talar för att era herrar går ännu längre kommande säsong och lyfter SM-bucklan?

– Det är två saker som främst talar för det. Nummer ett är att det är en otrolig revanschlusta och hunger av att vinna. Den är ju stark i våran förening och den största drivkraften för alla som jobbar i föreningen, framförallt kring elitlagen. Sen, som jag sa, så blir vårat lag – som alla andra – ett år äldre och det kommer vara den stora skillnaden.

– Spelare som ni har sett några år kommer ta otroliga kliv: "Okej, nu är den här spelaren en av ligans bästa forwards, backar eller centrar". Det är nog det som är våran största förhoppning och mål.


TV: Har Rasmus Sundstedt spelat sin sista match i SSL?

Veteranen om framtiden i den "mest udda intervjun" efter SM-finalerna.


Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo

Den här artikeln handlar om: