Foto: Andreas Joakimsson
SSL (Herr)

Martin Glimberg om sin tid i JIK: "Åren har gått rätt fort"

ANNONS

En era i Jönköpings IK är över för backveteranen Martin Glimberg. Men klubban ska inte upp på hyllan ännu.

Det är sedan tidigare officiellt att backveteranen Martin Glimberg lämnar Jönköping efter tio år i klubben. Han meddelade på sin Facebook att han lämnar laget och trappar ner. Innebandymagazinet fick chansen att prata med Martin om hans tid i JIK. Han förklarar först varför han lämnar. 

– Det är ett par anledningar. Dels är det framförallt min situation på hemmaplan som kräver lite mer av mig hemma. Sen känner jag mig färdig på den nivå som jag har varit på ett tag nu. Framför allt mentalt. Spelmässigt och kroppsligt är det väll också lite kanske, men jag tycker fortfarande att det är jättekul att spela och känner inte att jag är färdig så egentligen. Jag har inte gått ner mig jättemycket om man säger så. Men skallen och situationen runt om gör det egentligen. Jag visste redan inför säsongen att det skulle bli min sista, säger Martin Glimberg till Innebandymagazinet. 

Martin kom till JIK inför säsongen 2014/15 från Huskvarna, när laget precis hade kommit klart sist i SSL och åkt ner till allsvenskan. Han beskriver sin tid i JIK:

– Positivt. Det har blivit ett par säsonger, så det finns lite att gå igenom om man säger så. Åren har gått rätt fort och vi har haft ett ungt lag nästan hela tiden. Känslan att ha försökt bygga nytt från år till år. Det är först nu på senare åren som vi fått lite mer kontinuitet i truppen och lite mer stabilitet. Det har märkts lite i resultatet kan man säga. 

Men vi tar allting från början. Martin kom till JIK som 21-åring, efter att ha öst in poäng för moderklubben Huskvarna IBK i division ett. Han beskriver sina första tankar när han kom till JIK. 

– Det är det enda klubbytet jag har gjort, så jag har inte så mycket att jämföra med. Men det var rätt speciellt. Som du säger så kom de nog toksist det året och åkte ut. Det var många som lämnade efter halva säsongen och de fyllde på med juniorer. Sen efter säsongen var det fler som lämnade. Så när väl jag kom in var nästan halva laget nytt om man räknar juniorer också. Så det blev en omstart för dem och man kom in och vi skulle sätta nya grejer på direkten. Det klart man kom in som ett nyförvärv, men det kändes som att alla andra också fick börja om på ett sätt. Så lite speciellt var det. 

JIK började äventyret i allsvenskan väldigt knackigt. Första säsongen kom JIK sexa och var inte i närheten av att nå kvalspelet. Andra säsongen gick bättre för JIK och laget kom tvåa i serien efter Höllvikens IBF. De förlorade sedan i playoff 2 mot just Höllviken med 2-0 i matcher och tredje säsongen i Allsvenskan var ett faktum. Men i tredje säsongen i allsvenskan vann JIK allsvenskan södra serien, med Martin i laget och vann sina playoffserier mot Lindås IBK och Djurgårdens IF IBS och de var tillbaka i SSL. Martin beskriver känslan över att vara med i upptåget till SSL säsongen 2016/17. 

– Det var sjukt skönt då. Det var det som var målet redan när jag kom till klubben. För mig personligen var det också ett stort steg att ta från division ett till Allsvenskan. Med en klubb som ville framåt liksom. Så det tog ungefär den tid det tog kan man väll säga. Första året gick det rätt tufft. Resultatmässigt var vi kanske i mitten eller strax under mitten, det kommer jag inte ihåg. Sen fick vi bygga om lite och i år två var det kval uppåt, men inte riktigt hela vägen. I år tre var det en väldigt bra säsong och vi gick stark genom hela serien och kvalet.

Martin spelade i JIK i tio säsonger i följd utan att ha bytt klubb en enda gång och blev en av JIK:s trotjänare. Han förklarar vad som gjorde att han var klubben trogen i alla dessa år. 

– Det fanns många anledningar också. Men jag trivdes väldigt bra, både i klubben och i staden. Jag kommer ifrån Huskvarna, så det är nära hemmaplan och det är en trygghet att vara hemma. Sen ville vi framåt i Jönköping också. Jag har full förståelse för spelare som har lämnat under åren, men samtidigt tycker jag om den här klubbkänslan och lojalitet. Jag ha också fått andra anbud tidigare, men inte gått vidare med något utan jag ville vara i Jönköping och ville hjälpa laget så gott som jag kunde. 

JIK blev ett lag i SSL som varken nådde slutspel eller degradering till allsvenskan. Bästa tabellplaceringen var en niondeplats säsongen 2018/19. Men till slut fick JIK avkastning på sina insatser. I Martins sista säsong i JIK tog sig JIK till kvartsfinalen för första gången på 18 år. Det blev visserligen förlust för Jönköping mot seriesegrarna Storvreta med 4-1 i matcher. Men han beskriver en positiv känsla över att äntligen få nå slutspel med JIK

– Det var väldigt roligt. Jag tror att jag kommer att prata om det även efter säsongen med några i laget. Då jag visste att det var mitt sista år, tror jag att jag kommer att uppskatta det mer om ett par år när man tänker tillbaka på det. Nu under säsongen är man fullt upp med säsongen och det går i ett hela tiden och det klart att vi ville till slutspelet och det var hela målet med säsongen. Men samtidigt har man inte hunnit reflektera över det så mycket ännu. När man väl kom till slutspel så skulle vi göra så bra som möjligt där och sen tog det slut och man har inte hunnit landa i det än. Men det klart som du säger, 18 år är väldigt länge. Så jag känner och hoppas att det är något bra på gång i Jönköping. Så framtiden ser ljus ut. 

Efter 10 år i JIK lämnar Martin JIK bakom sig. Efter att ha noterat för 246 poäng på 260 seriematcher i Allsvenskan och SSL, samt 19 poäng på 14 playoff och slutspelsmatcher för JIK är Martins tid i JIK över. Men han ska inte sluta spela, det blir en övergång till Nässjö i division 2.

– Det känns roligt! Har fått en väldigt bra uppfattning om föreningen och truppen. Nässjös ambitioner matchar mina egna och jag är väldigt sugen på att dra igång redan nu. Ser man till Nässjös föregående säsong så är jag spänd på vad vi kan åstadkomma under nästa. Det är klart att det blir en nedtrappning för min del, men samtidigt är jag inte här för att slappna av utan jag vill ha full fart varje vecka och varje träning och hoppas bidra till att intensiteten trappas upp.

Matchrapporter: Storvreta vann och avgjorde matchserien 3-1 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot JIK JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK

Den här artikeln handlar om: