Per Wiklund.
JAS-bloggen

Tredje raka för sistaårseleverna - lämnar nu RIG: "Trodde RIG mest handlade om innebandy"

ANNONS

För drygt en vecka så kunde sistaårseleverna på RIG spela hem ett avslutande guld i DJ-klassen, som därmed innebar att man vunnit tre år irad.

Louranna Jacobsson, en av de som tar studenten här inom kort, gjorde sin tredje Innebandyfest och är därmed van att hantera den ständiga pressen och favoritskapet. - När man går på Rig får man lära sig hur man ska hantera den och att tycka om den. Jag ser det som en styrka att vara favoriter, inte som en svaghet, säger hon till bloggen.


Man skulle under helgen i Uppsala, i sin grupp ställas mot Lund, Älvsjö och Lockerud i en tuff grupp. Man inledde med att spela 4-4 mot Lockerud där man likväl kunde förlorat sett till matchbilden. - Vi var inte redo på deras tempo vilken fick oss till att backa hem. Det var en rättvis match och vi ska vara glada att vi kommer iväg med ett poäng. Lockerud hade den matchen.

Något bättre blev det i match två när man besegrade ett annat tufft motstånd, Lund. - Vi var inte nödvändigtvis bättre men vi fick ett bättre lugnt den matchen än den mot Lockerud. Nervositeten hade även släppt efter första matchen för många och vi kunde då skapa fler lägen. Vinsten var inte självklar när Lund kom på många farliga lägen och med deras snabba backar kunde hålla upp i försvaret.


Man avslutade med en uddamålsseger mot Älvsjö som gjorde att man vann gruppen på sju poäng trots ett svagare gruppspel där man absolut inte förtog sig. - Nej precis. Vi var helt enkelt inte med från start. Vi blev mer bekväma och säkra för varje match som gick i gruppspelet. Även om målen inte gick in mot Älvsjö hade vi en skottstatistik på ca 25-3. Vi tog med oss det som en trygghet sen till i kvarten.


I kvartsfinalen väntade något överraskande ett Pixbo som hade kommit tvåa i sin grupp. Även en repris från fjolårets final där RIG på nytt kunde vara starkast och vinna med 4-1. - En väldigt bra insats från mig och resten av laget. Precis som du säger har vi mött Pixbo innan, men även jag ett flertal gånger innan RIG. Vi har rätt så bra koll på hur de spelar och hindrade dem från att komma in i matchen.


I semifinalen ställdes man mot Lindås som var en av årets överraskningar. Även en förening som Jacobsson själv spelat i som såklart gjorde det lite extra unikt, men en match man vann klart tillslut. - Det kändes konstigt. Det är många som man känner och har tränat och spelat med innan. Jag tyckte svårt att komma in i det mentala, att tänka mig att jag skulle möta dem. När jag klev in på plan var det som jag klev in i gamla vanor. Jag var påväg att snacka med dem innan matchen som man gjorde innan. I sista sekund kom jag på mig själv och att det inte var träning/match med dem, utan det var match mot dem. Det kändes inte jobbigt, bara ovant.


Falun blev motståndet i finalen, också ett lag som hade överraskat i mångas ögon. - Vi snackade inte särskilt mycket. Vi sa att vi ska fokusera på vårat spel och att njuta av stunden. Det är inte alla som får chansen att spela en SM-final. Vi gick in i turneringen med sikte på guldet. Våran riktiga turnering började i finalen.


En stabil 3-0 ledning, blev 3-1 när Falun reducerade, men någon panik blev det inte i RIG-lägret. - Nej. De spelar också för ett guld. Det hade varit konstigt om de inte växlade upp. Vi var redo på att någon boll skulle åka in. Vi hade tryggheten att vi skulle få in fler bollar.


Till sist kunde RIG vinna med 5-1 och därmed spela hem sitt tredje raka guld. Även om man såklart alltid har ett bra lag på pappret, så är det mycket annat som ska klaffa och som hon vill lyfta fram. - Att vi har kämpat hela säsongen inför J-SM. Exakt alla i laget har dragit sitt strå till stacken och har jobbat hårt med sina individuella förberedelser. Allt från att lära känna sina nya lagkamrater till att jobba på träningarna och se till att man klarar av plugget. Vad det än är som man behövt förbättra sig i så har alla gjort det.

Du tar ju studenten här nu, vad har tiden på RIG betytt och vad kan du ta med dig från de tre åren?

- Jag trodde att RIG mest handlade om innebandy innan jag flyttade upp. I efterhand vet jag att det nästan är tvärt om. RIG har varit en bra möjlighet för mig att flytta hemifrån med de andra. Man lär sig att ta hand om sig själv, vilket är något som jag kommer ta med mig. Jag kommer även att ta med mig dem vänskaperna jag har skapat med de andra.

//Rasmus

Den här artikeln handlar om: