Arvid Äse, Oscar Magnusson, Gabriel Kohonen och Sakarias Ulriksson
Foto: Per Wiklund
SM-final

RIG-kullen tog Superligan med storm – fyra spelar SM-final direkt

ANNONS

John Edström, tränare i RIG Umeå, om sina tidigare elever som snabbt blivit SSL-stjärnor: "Då är det den starkaste kull vi haft"

Lördagens SM-final mellan Storvreta och Pixbo innehåller tio spelare som gått på RIG Umeå. Det som sticker ut i den statistiken är att fyra av spelarna kommer från samma kull, nämligen den senaste som tog studenten: 04:orna Gabriel Kohonen, Oscar Magnusson och Sakarias Ulriksson i Storvreta och Pixbos Arvid Äse.

Inte nog med det. Kohonen, Ulriksson och Äse har alla tagit framträdande roller där de snabbt växt ut till lagets nyckelspelare redan år ett, samtidigt som Oscar Magnussons speltid har varierat.

John Edström, tränare på RIG Umeå, är inte förvånad över kvartettens fina debutår i Superligan.

– Nej, det är jag väl egentligen inte. Jag tycker att de visade redan sista året hos oss att de var redo att göra skillnad på högre nivå. Så jag skulle inte säga att jag är förvånad att det har gått så bra som det har gjort, den kapaciteten såg man tidigt att de hade, säger Edström till Innebandymagazinet.

Finalspelarna med en bakgrund på RIG:

Pixbo:

Arvid Äse

Marcus Peil

Fabian Lindbäck

Filip Kalentun (lämnade efter år)

Storvreta

Filip Björk

Rasmus Andersson

Sakarias Ulriksson

Oscar Magnusson

Oskar Enquist

Gabriel Kohonen

Otroliga bedriften: “Välförtjänt” 

Salem-produkten Oscar Magnusson är den av nämnda 04:or som fått minst rubriker under säsongens gång. Edström tycker att backen under slutspelet visat att han kan göra skillnad på den här nivån.

– Han har ju fått kämpa lite mer för sin speltid och för sin plats, Storvreta har ju en otroligt bra backbesättning. Men jag tycker att han har tagit kliv hela vägen, verkligen haft tålamod och  haft en stegrande kurva hela säsongen, och med mer och mer förtroende så tycker jag att han har vuxit. Han var en av Storvretas absolut bästa spelare i en av semifinalerna mot Växjö och var en stark bidragande orsak till att de vann den matchen.

Den som å andra sidan fått klart mest uppmärksamhet är Gabriel Kohonen. Forwarden har länge varit omskriven och fick i höstas debutera i a-landslaget – detta innan han ens gjort en SSL-match.

När Kohonen väl gjorde entré på superligascenen så var det med besked då han gjorde hattrick på åtta minuter mot Thorengruppen i premiären, och förre tränaren John Edström har likt många andra bara superlativ att ta fram om honom.

– Han har ju mycket skills – det är väl så man ska sammanfatta det. Han kan både göra mål på egen hand och han kan sätta upp sina medspelare. Han kan göra konstmål och stå för ett hårt jobb också, det tycker jag att han har lärt sig. Både under tiden hos oss som nu i Storvreta, att han kan prioritera försvarsspelet och göra det viktigt också.

Det blev totalt 54 poäng (26+28) på 24 grundseriematcher under debutsäsongen för Kohonen, som också prisades som årets rookie.

– Att han har tagit sig till landslaget redan nu är ju en otrolig bedrift och det tycker jag är välförtjänt också, utifrån vad han har presterat. Det är väl bara superlativ om hans säsong.

Succé för Ulriksson och Äse: “Smugit under radarn lite”

Kohonen har under säsongens gång främst haft Sirius-fostrade Sakarias Ulriksson i samma kedja, som forward på andra kanten. Även Ulriksson fick chansen att representera a-landslaget under säsongen och svarade för 40 poäng (25+15) på 26 seriematcher.

– "Sacke" är ju Sacke tänker jag. Han går rakt på mål, han är otroligt girig i just den delen att han verkligen vill att bollen ska in i mål, säger Edström.

– Jag tror inte det finns någon spelare som spelar rakare än vad han gör. Egentligen tycker jag att det bara är superlativ kring hans säsong också. Jag är så otroligt imponerad av att han tar sig in där på de ytorna han vill, oavsett motstånd, och skapar situationer och lägen – framförallt för sig själv.

Den fina kemin som de visat ihop, vad beror den på?

– De kan spela var för sig och de kan spela ihop.  Jag vet inte om det är en myt eller vad man ska säga, att de spelade mycket tillsammans även på RIG. De spelade ju ganska lite tillsammans, de var ju varsin femma lite mer. Gabriel spelade mycket med Arvid Äse och de gjorde mycket mål tillsammans.

– Men i grund och botten handlar det om att det är två otroligt bra innebandyspelare. "Gabbe" som är lite mer en playmaker och Sacke som är en målskytt. Det brukar vara en lyckad kombination om man säger så. Man har en som är girig och göra mål, som vill hitta ytor för att ta sig till avslut, och så har man en lite mer spelfördelare som kan sätta upp honom i lägen så att det funkar för dem. De spelade såklart några matcher ihop, men det är ingen kemi de har byggt på RIG. Men det är inget konstigt att det funkar, så ska jag säga.

Flyttar vi fokuset från östkusten till väst så hittar vi Arvid Äse, Linghems SK-produkten från Linköping. Likt Magnusson fick han stå något i skuggan av Kohonen och Ulriksson inför säsongen, men efter en fin debutsäsong så vet nu majoriteten av alla i innebandy-Sverige vem Arvid Äse är.

Äse svarade för 34 poäng (22+12) på 25 seriematcher.

– Han har ju gått in i Pixbo och tagit en plats i deras förstafemma, och de spelar i semifinal och han har producerat poäng hela säsongen, säger Edström.

– I och med att Gabbe och Sacke får mycket rubriker under säsongen så har han också smugit litegrann under radarn. Men skulle man se på hans statistik under säsongen och poängproduktion så är ju det också sjukt imponerande. Jag är ganska övertygad om att han snittar en bra bit över en poäng på match. 

– Han har hittat sin roll. Han är ju också i grund och botten en målskytt som är duktig på att ta sig till ytor där han kan komma till avslut. Jag tycker att han har blivit lite mer direkt i sitt spel också nu under säsongen i Pixbo. Det är lite mer direktavslut, han kommer på borte stolpen och har haft bra kemi med framförallt (Felix) Lanver.

Äse har inte debuterat i a-landslaget ännu, men Edström ser en framtid både för honom och Oscar Magnusson i blågult.

– Jag tror alla fyra kommer att kunna ta sig dit. Det gäller att jobba hårt  och målmedvetet hela tiden, men att kapaciteten finns där är det ju inget snack om. Det tycker jag att de har visat under den här säsongen.

Finns det något gemensamt för dessa fyra som har gjort att alla har gått bra?

– Ett driv att vilja göra skillnad, en vilja att hela tiden vilja bli bättre och att ha en girighet att vinna matcher – att göra det viktigt att vinna, vara framgångsrik och jobba hårt för det. Det är väl deras gemensamma nämnare.

Är 04:a-kullen en av de starkaste ni fått fram?

– Ja, absolut. Om vi säger att alla fyra skulle ta sig till landslaget så är det ju den starkaste kullen vi har haft. Sen finns det ju andra starka kullar som -94 och -00.

Till sist, har du något finaltips? 

– Jag tror att det kommer att bli en jämn, tuff och hyfsat målsnål final. Jag tror att Storvretas rutin avgör, de vinner med 5-3.

Här spelade 04:a-kullen 2023/24

SSL: Gabriel Kohonen, Sakarias Ulriksson, Oscar Magnusson (Storvreta), Arvid Äse (Pixbo), Axel Adebrink (Kalmarsund), Sebastian Öijen (Karlstad)

Allsvenskan: Ludvig Stegius (Visby)

Spelade inte alls: Nils-Olof Åkesson

 


TV: Här blir Warberg klara för SSL

Se glädjescenerna efter suddenavgörandet när Warberg besegrade Sundsvall och säkrade en plats i SSL.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Växjö tog sista chansen mot Storvretas

Den här artikeln handlar om: