Foto: Per Wiklund och Adam Troy
SM-final

Mattias Samuelsson om SM-finalen: "Finns mer talang i årets Storvreta"

ANNONS

SVT:s expert ger sin syn på finalen mellan Storvreta och Pixbo: "Det är jämnt – väldigt jämnt"

Efter att spelarkarriären tog slut för Mattias Samuelsson så har legendarbacken intagit en roll som expert i SVT:s innebandysändningar. Han har kommenterat både VM-turneringar och SM-finaler, men på lördag väntar något som delvis är nytt för 40-åringen: Att vara expertkommentator när "hans" Storvreta spelar final.

Samuelsson kommenterade finalen 2022 som spelades mellan Falun och Kalmarsund, och förra finalen så fanns han istället på planen representerades just Storvreta då han gjort comeback under slutdelen av säsongen.

Den här gången ska han sitta och bedöma sina tidigare lagkamrater när de ställs mot Pixbo i SM-finalen.

– På förhand så är det klart att det känns speciellt på många sätt. Men man är ju van att ställa krav på de här spelarna också, även när jag spelar med dem. Arbetsmässigt så kommer det inte vara några problem alls, det kommer funka bra, säger Mattias Samuelsson till Innebandymagazinet.

– Sen är det klart att jag har ju min historik i Storvreta och kommer alltid ha den föreningen nära mitt hjärta, men det är ett jobb som ska skötas så jag kommer vara professionell. Det är inga problem alls.

Hur kommer det då att gå i finalen?

– Spontant tänker jag att Storvreta är favoriter att vinna. Sen tycker jag kanske inte att Storvreta har kommit upp spelmässigt i slutspelet sådär som man har sett tidigare. Man har haft perioder i matcher som har varit väldigt bra, men inte riktigt nått de här höjderna i en hel match. Men man har ändå hittat sätt att vinna matcher och det är en styrka.

– Pixbo har sett bra ut tycker jag. Man har löpt väldigt mycket och varit väldigt kreativa i offensiv zon. Sen släpper man fortfarande mycket mål – man hamnar fel i positioner och sådär.

– På förhand är Storvreta favoriter, men det är jämnt – väldigt jämnt.

Det snackas lite om att matchen kommer att handla om Pixbos offensiv mot Storvretas defensiv, delar du den bilden?

– Storvreta vill ju kontrollera matchbilden med att äga mycket boll. Det är klart att Storvreta är väldigt skickliga på att försvara, men de är ju väldigt farliga framåt också, så den kopplingen håller jag kanske inte riktigt med om. 

– Tittar man på Pixbos som lag så är kanske deras största styrka i deras kreativiteten framåt. Sen har de ju definitivt väldigt skickliga spelare också och löper väldigt mycket. Det kommer krävas både och för att vinna en final, av erfarenhet. Man måste ta vara på sina målchanser och vara väldigt starka defensivt – så enkelt är det ju.

"Finns mer talang i det här årets Storvreta"

Mattias Samuelson avslutade formellt karriären efter säsongen 2020/21, då blev hans sista match finalförlusten mot Falun inför tomma läktare. Han spelade inget säsongen därpå, men gjorde alltså comeback i början av förra året för att täcka upp på backsidan - då slutade det med SM-guld för Samuelsson och hans Storvreta.

Sedan dess har det skett en del spelarförändringar där man tappat rutinerade namn som Albin Sjögren, Andreas Stefansson och Filip Stenmark. In har mycket ungt blod kommit, som RIG-trion Oscar Magnusson, Gabriel Kohonen och Sakarias Ulriksson, men också etablerade namn som Filip Langer, Viktor Nystedt och Ondrej Nemecek.

Poängmässigt gjorde man en sämre grundserie i år jämfört med förra (-7), men för andra säsongen i följd klev man in i slutspel som nyblivna seriemästare.

– Jag skulle säga att det finns mer talang i det här årets lag, säger Samuelsson om de spelmässiga skillnaderna på årets Storvreta kontra förra.

– Mer kvalitet med bolltrygga spelare som kan göra oväntade saker. Sen spelar man ju på samma sätt med mycket bollinnehav, bra målvaktsspel och starka defensivt, men det finns mer skills generellt.

"Han har inte haft det lätt den pojken, med det efternamnet"

Två av spelarna som bidragit till dessa skills är just Gabriel Kohonen och Sakarias Ulriksson, den unga duon som snabbt etablerat sig som några av ligans bästa forwards.

– Jag är ju inte förvånad för fem öre, jag tror inte någon är det. De är ju helt otroligt skickliga båda två. På något sätt har de ju hoppat över något steg: De gick från juniorpojkar till att vara världsspelare på en dag. De hoppade över att vara unga och lovande. 

– Det är jättehäftigt att följa deras resa. Sen är det ju coolt att de är så olika som spelare också: "Gabbe" är kanske den största talangen tekniskt som vi har fått fram på mannaminne. Sen har vi ju Sakarias, hans största styrka är ju hans driv på något sätt. Det är ju en talang i sig, att ha det drivet och den motorn som han har som är helt unik. De är roliga att titta på.

Just Gabriel lär du ha sprungit på en del i främst Fyrishov genom åren med tanke på att pappa heter Mika. När började du själv förstå att hans grabb var något extra?

– Jag har varit nära vän med Mika väldigt länge. Bara av att se honom (Gabriel) och prata med Mika med folk runt omkring så har man ju sett själv att det är något extra - tidigt. Sen är det ju en sak att ha talang för det, det är en sak att utnyttja det och bli så pass bra som möjligt. Det är ju bara upp till honom. Det är otroligt mycket hårt jobb bakom det. 

– Sen ska man ju säga att han har inte haft det lätt den pojken, med det efternamnet. Det är motståndartränare som har varit på honom och motståndarspelare som alltid har legat nära honom. Han har ju verkligen fått kriga för varje millimeter och det måste man säga att han har gjort otroligt bra. Det kommer han få göra resten av sin karriär. Det är ändå imponerande, det är inte bara att han är duktig på innebandy – han är också otroligt mentalt stark att ha kommit så långt som han har gjort.

Mycket av fokuset på årets Storvreta har hamnat på Kohonen och Ulriksson. Utöver dem två, vilka har imponerat på dig i årets Storvreta?

– Det har gått lite i perioder. Filip Langer hade det lite tufft första biten på säsongen, men efter jul har han varit jättefin. Jättetråkigt med skadan, han var viktig för dem. Sen har Rasmus Sundstedt imponerat på slutet. Filip Eriksson har i sina bästa stunder varit otroligt vass – han har kanske gått lite mycket upp och ner men där finns det ju enorma kvalitéer. Otto (Weidman) gjorde det väldigt bra i hela seriespelet.

– Man har kanske inte fått fullträff på alla spelare i hela säsongen, i perioder så har det varit olika spelare som drivit det. Tobbe Gustavsson har kanske inte nått poängmässigt de höjderna som man är van med, men han är alltid stabil och trygg. Han dödar alltid sin kant vem han än möter. Han är alltid häftig att se på nåt sätt.

Om vi avslutar med att prata om pappa Kohonen - vad har hans intåg som huvudtränare betytt för Storvreta de två säsongerna han haft rollen?

– Laget som vann SM-guld förra året var kanske inte kvalitetsmässigt ett SM-guldlag – istället hittade man en kraft i det laget. Det kom från en tro och den tron började med Mika. Han trodde hela tiden att det här laget skulle kunna vinna SM-guld. Pratar man om det och tror på det tillräckligt mycket så smittar det av sig till sina spelare. Till slut så hade han 20 spelare som verkligen trodde att man skulle kunna vinna, och på så vis lyckades man göra det.  Hans största egenskap är ju hans driv och hans tro som verkligen smittar av sig på sina spelare. 

– Sen har han ju erfarenhet. Han kan skilja på vad en är bra och dålig träning är. Kravbilden är väldigt, väldigt hög, men den kommer på nåt sätt från hans driv. Han är superduktig på det verkligen och det smittar av sig. Det är hans största talang som tränare.

– Sen så är det klart att han är inte är komplett, men det är väl ingen tränare som är det? Det är få förunnat att få spela med en sån tränare och sånt driv. Han är verkligen skicklig där!


TV: Här blir Warberg klara för SSL

Se glädjescenerna efter suddenavgörandet när Warberg besegrade Sundsvall och säkrade en plats i SSL.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Växjö tog sista chansen mot Storvretas

Den här artikeln handlar om: