Foto: Per Wiklund
SM-final

Pixbolegendaren om helgens SM-final

ANNONS

Stephanie Boberg minns tillbaka till Pixbos första och enda SM-guld men hon tror att guld #2 är på ingång.

Säsongen 13/14 värvade Pixbo in en 19-åring från FBC  Engelholm vilket blev startskottet på en fantastisk karriär som slutade med ett SM-guld och två VM-guld. Mellan 2013-2018 spelade Stephanie Boberg i Pixbo och utvecklades till en av världens allra bästa backar. 

Boberg  gjorde mål och var en av Pixbos bästa spelare i SM-finalen 2016 som slutade med lagets första och enda SM-guld. Totalt blev det fyra brons och ett guld för Boberg i Pixbotröjan innan hon fortsatte karriären i Endre i tre säsonger. Klubban åkte upp på hyllan 2021 men Boberg blev kvar på Gotland.    

– Jag har haft fullt upp med att ta hand om mina barn. Sen jag slutade har jag varit mycket föräldraledig eftersom de kom hyfsat tätt, säger Boberg till Innebandymagazinet.

De blivande innebandyproffsen heter Millie, som är två och ett halvt år, och Dante som snart är ett år. 

– Jag sover inte så mycket nu för tiden och när jag är vaken så busar jag med barnen, byter blöjor och ger dem massor av kärlek. 

Efter att dottern föddes så gjorde Boberg en kort comeback när Endre behövde hjälp i slutet av säsongen 2022. Hon spelade då de fyra sista matcherna och sex slutspelsmatcher.  

– Ja jag gjorde ju faktiskt en liten session efter att Millie kom. Men det var ju bara en kort för sen så blev jag ju gravid igen inför nästa säsong. 

Det är ju flera spelare de senaste åren som du spelat med i landslaget som blivit mammor och gjort comeback. Malin Andreasson, Emelie Wibron och Anna Wijk för att nämna några. Har du några planer på att göra en ordentlig comeback igen? 

– Nej, det finns inga planer på det även fast jag tycker innebandy är väldigt kul. Men just nu finns inte det med i beräkningarna. 

Har du saknat livet som innebandyspelare?

– Ja, absolut. Hade man kunnat spela för alltid så hade man ju nästan gjort det. Det är väldigt kul att spela innebandy så jag har definitivt saknat det. Vara med i ett lag med ett gemensamt mål där man vinner och förlorar tillsammans är en fantastisk känsla. 

Men det finns även saker som den blivande 30-åringen inte har saknat.

– Det var en liten omställning att sluta spela och inte ha massor av matcher på helgerna. Men å andra sidan så är det ju rätt skönt att slippa alla resor och alltid känna sig sliten, det måste jag ändå erkänna. För det är ju slitsamt också så det är delade känslor. Men det har alltid varit så kul så det har varit värt allt slit i slutändan. 

Även om Boberg slutat spela så följer hon fortfarande Endre på nära håll och hon tränar med laget då och då när de behöver folk. Hon följer även sitt gamla lag Pixbo och håller koll på hur det går för dem. Slutspelet har hon följt både Endre och Pixbo väldigt noga men även Pixbos herrar har varit en favorit. 

– Jag tränade några av de yngre spelarna på Hulebäcksgymnasiet när jag spela i Pixbo. Så det har varit jätteroligt att följa dem och se hur bra Oskar Weissbach med flera har blivit. 

Vilka damspelare har imponerat mest på dig då?

– Det är många men jag tycker nog att Ellen Lundin är den som imponerat mest på mig. Att vara så ung och gå in och ta den platsen och våga så mycket är inte lätt. Men det gör hon och hon har en lysande framtid framför sig.

Du tillhör ju en liten skara av spelare som vunnit ett SM-guld med Pixbo, hur var det?

– Jag skulle nog säga att jag värderar det som något av det högsta som jag varit med om i mitt liv. Det är liksom något speciellt att göra det med laget som man träffar så ofta och spenderar så mycket tid med. 

Värderar du SM-guldet högre än dina två VM-guld?

– VM-gulden är jättespeciella också men det är ändå inte samma sak. Där träffas man bara enstaka gånger medan klubblaget blir ens andra familj. Att vinna SM-guld var nästa lika stort som att föda barn faktiskt. Det är inte mycket som slår den känslan. Utöver mina två barn har jag aldrig toppat den känslan. 

På lördag har Pixbo chansen att vinna sitt andra SM-guld. Men man har förlorat tre raka SM-finaler mot just Thorengruppen. Boberg tror dock att ett tronskifte kommer att ske. 

– Jag tror att det blir en väldigt jämn match. Det är svårt att sia om vem som kommer vinna. Pixbo har ju visat i Svenska Cupen att man kan slå Thorengruppen i en final. Men jag tror att det kommer bli typ 4-4 efter full tid. 

Backklippan ser en detalj som hon tror kommer bli avgörande för finalen och det är att Pixbo fick spela en femte och avgörande match mot Rönnby i semifinalen. 

– Man kan ju se på det från två sidor, de har ju haft en tuffare väg i och med det. Men å andra sidan har de ju också blivit mer matchredo än Thorengruppen och kommit ihop mer som lag. Precis som när Täby vann sitt SM-guld.

– Då slog Täby ut oss i Endre i femte matchen och sedan kom de ihop som lag och slog ut IKSU i semin och vann finalen. Jag tror att Pixbo också kan gå tillsammans så som Täby och vinna tack vare det i sudden.  

Vem kommer bli guldhjälten då?

– Jag tror att Eliska Krupnova blir det. Jag hade ju förmånen att spela med henne i min femma under min tid. Hon har varit otroligt bra de senaste säsongerna och peakat rejält nu i slutspelet. Jag tror att hon är supertaggad för att gå in och avgöra i en sudden. 


TV: Här blir Warberg klara för SSL

Se glädjescenerna efter suddenavgörandet när Warberg besegrade Sundsvall och säkrade en plats i SSL.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

 

Matchrapporter: Thorengruppen svenska mästare – vann SM-finalen dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK

Den här artikeln handlar om: