SM-final - tre dagar kvar
Foto: Tomas Brandt Wangel
SM-final

Åttonde superfinalen mellan Pixbo och Thorengruppen

ANNONS

På lördag mötts Pixbo och Thorengruppen för 16:e gången och för fjärde raka SM-finalen.

Årets SM-final blir återigen ett möte mellan de två stora giganterna Thorengruppen och Pixbo. Det är fjärde raka SM-finalen som de båda gör upp om guldet. Men inte nog med det för under Thorengruppens fyra säsonger i Svenska Superligan har dessa båda möts i 7 finaler och lördagens blir den åttonde finalen. 

De har mötts i tre SM-finaler, tre Svenska Cupen-finaler och en Champions Cup final. Där Thorengruppen vunnit sex av de sju finalerna. ALLA finaler har dessutom slutat med en uddamålsvinst. Pixbos enda finalvinst är från Svenska Cupen ifjol. Men Pixbo skulle ha vunnit den senaste finalen mellan lagen som var cupen. För i de sex första finalerna mellan lagen så hade den som gjort det första målet alltid vunnit. 

Så när Moa Andersson gav Pixbo ledningen i Thoren Arena i slutet på februari så borde det ha inneburit göteborgarnas andra guld. Men trots historiken och en 6-2 ledning så tappade Pixbo matchen efter fem raka Thorengruppen mål, varav fyra lågs bakom av Veera Kauppi. 

Totalt har lagen mötts 15 gånger under de senaste fyra säsongerna och det är en stor fördel för Umeålaget. De har vunnit 11 av matcherna och poängfördelningen är 32-13, Däremot så är den totala målskillnaden mellan lagen desto jämnare där Thorengruppen leder med 77-73 vilket ger ett snitt resultat 5-4 till Thorengruppen. Om man bara tittar på de sju finalerna som lagen mötts i så är målskillnaden 38-33 till Thorengruppens favör och även där är snittresultatet 5-4. 

  Alla möten mellan Thorengruppen och Pixbo

SäsongTGPix Möte
20/2175 SSL
20/2132 SSL
20/2154 SM-final
21/2276SdSC-final
21/2248 SSL
21/2259 SSL
21/2254 SM-final
22/2365 SSL
22/2367 SC-final
22/2312 SSL
22/2343 SM-final
23/2476 SSL
23/2443 CC-final
23/2476 SC-final
23/2463 SSL

Thorengruppen har under sina fyra år i SSL vunnit serien tre gånger och två av dem har man även vunnit SM-guld. Att en förening vinner både serien och guldet är ganska så ovanligt och det har bara hänt sex gånger sedan det blev en högstaserie för 18 säsonger sedan. Skulle Thorengruppen vinna på lördag så blir de den första föreningen som vunnit både serien och guldet tre gånger. Men inte nog med det de blir också den tredje föreningen genom innebandyhistorien att vinna fyra raka SM-guld. Något som bara Högdalen och Balrog lyckats med. 

Förutom Thorengruppen har även IKSU, Mora och Pixbo lyckats med att vinna både serien och SM-guldet. IKSU har precis som Thorengruppen lyckats med det två gånger medan Mora och Pixbo gjort det varsin gång. Men det är inte bara Thorengruppen som kan stå för historiska bedrifter om de vinner guld på lördag. Det kan även Pixbo men de behöver i så fall lite hjälp av sitt herrlag. 

För det är nämligen första gången på 22 år som en förening har med både ett dam- och herrlag i SM-final. Senast var 2022 då Balrogs damer vann guld och deras herrar förlorade finalen mot Pixbo. Skulle både Pixbos damer och herrar vinna guld på lördag så blir det första gången på 33 år som någon lyckades med det. 1991 vann både Lockeruds damer och herrar SM-guld. Men på den tiden såg finalerna lite annorlunda ut så Pixbo skulle bli den första föreningen någonsin att vinna dubbelguld när det spelats en SM-final samma dag och i samma arena. 

Om någon av de båda giganterna lyckas med en historisk bedrift får vi vänta och se tills på lördag. Men om vi ska låta statistiken berätta vem som kommer att vinna SM-guldet så säger den att Maja Viström(2+1) kommer göra det första målet framspelad av Sofia Joelsson(0+3), de har båda legat bakom förstamålet tre gånger vardera. Sedan sätter Veera Kauppi 5-4 målet som blir matchens sista då hon legat bakom fyra av sex avgörande finalmål med 2+2. 


TV: Här blir Warberg klara för SSL

Se glädjescenerna efter suddenavgörandet när Warberg besegrade Sundsvall och säkrade en plats i SSL.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

 

  

 

Matchrapporter: Thorengruppen svenska mästare – vann SM-finalen dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK

Den här artikeln handlar om: