Per Wiklund.
JAS-bloggen

Sammanfattning dag 1

En intensiv inledande dag i Uppsala, där matcherna avlöste varandra från minut ett.

08.30 gled bilen in på IFU Arena, fulladdad väska med powerbank, dator, laddare och framförallt ett antal burkar med Clean.

Jag har varit inne på det tidigare - arrangemanget och allt omkring känns svagare i år. Inte ens pressackrediteringen var klar (trots att den skulle vara det) och jag fick mycket snällt be om att få komma in och skriva upp mig på listan.

30 minuter lugn innan hallen började fyllas och första matcherna drog igång. Pixbo mot Hammarby var en av matcherna där tempot var högt, men där Pixbo bemästrade det bäst med sina tre formationer. Lucas Svensson stod för ett fint förarbete till 2-0, där Pixbo tillslut vann med 3-1, där period ett var den klart bästa från deras sida.

Tog kliver över för 20 minuter av Thorengruppen-Lidingö, ett TTG som slängde in Herman Karlsson i period två. Även om man sent kunde göra 2-1 så fanns det bud på flertalet mål från Lidingö innan det. En storspelande Ramnefält i TTG plus en viss ineffektivitet från Lidingö räddade det topptippade Thorengruppen från ett ”fiasko”. Stor eloge dock till Lidingö där avige Viggo Nielsen visade handleder och Anton Klinth drev på bra från sin backplats.

En period drygt av Falun-Västerås där Vilmer Elofsson var stor segerorganisatör för Västerås. 3-4 vann man med och han var inblandad i samtliga mål i en ganska intensiv och irriterade period. Samtidigt kunde Hagfors ”skrälla” och gå emot tippningen och vinna med 5-3 mot Växjö i samma grupp.

Bytte till Fagerhult-Lillån, en ganska avslagen match där känslan var att Fagerhult var snäppet vassare. Just deras man-man var svår att lösa och tillslut kunde Fagerhult vinna med 2-1. Känslan är att den gruppen tillhör den svagaste där Nykvarn planenligt besegrade Gävle efter en vändning.

Därefter började B-gruppen, en av de mest intressanta. Valde Moälven/Örnsköldsvik, ett av de mest uppsnackad lagen på förhand, som skulle möta FCH. Där kunde FCH och Viggo Wallin med sina två sätta sig i förarsätet rejält, där man faktiskt hade bud på mer. Moälven hade svårt att hitta rätt i sitt försvarsspel och släppte ganska mycket ytor. I period två så kunde man inom loppet av 1,5 minut göra tre mål och utjämna matchen och inte helt oväntat kom även 4-3 när laget bara öste på. FCH kvitterade, men bara med minuten kvar så kunde Moälven göra 5-4 och se till att den inledande omgången bjöd på ordentlig dramatik! På andra sidan så besegrade RA19, Lindås, med 8-5 och bloggens tippning höll just då.

Snabb matpaus där den fenomenala tacobuffen halvt inhalerades samtidigt som RIG-Lockerud gick på telefonen samt en intervju med Offensiv Lidingös Hugo Oweling lades upp.

I matchen RIG-Lockerud så följdes lagen åt, men det var faktiskt Lockerud som imponerade mest. Välskolade (som de flesta vet om), tekniska, orädda i spelet och flertalet aktioner av hög klass som ledde fram till mål. Inte minst imponerade Olivia Pehrson med flertalet bra aktioner, en av dem nära att resultera i ett mål i slutskedet, men där man fick dela på poängen.

Switchade sedan mellan Umeå Västra-Rönnby samt Falun-Täby där matcherna låg lite omlott.

I den första så kunde ett vad jag trodde, uträknat Rönnby, stå upp bra och där Umeå Västra inte riktigt fick till det helt. När matchen stod och vägde som mest, så kunde Elsa Gunnarsson bryta fram och skapa en retur som Rönnby slog in och vann med 3-2. Det ska tilläggas att det dessförinnan haglade av chanser åt båda håll, där känslan var att Västra lika gärna kunde vunnit. Moa Uppling i Rönnby var aktiv matchen igenom, oerhört fin teknik och avig i sina dragningar.

På andra sidan så överraskade Falun rejält. Jag såg Täby som betydligt starkare och även om man tog ledningen, så vände Falun och när man gjorde både 2-1 och 3-1 så tyckte jag Täby såg tagna ut. Man hade svårt att kontrollera spelet och det var faktiskt Falun som fortsatte att mata på och skapade mycket. Bra fart på fötterna hos många, duellstarka och respektlösa vilket gav en stabil seger tillslut. Starkt!

Thorengruppen-Pixbo var på förhand en av de mest uppsnackade matcherna och på läktaren var det ganska fullt. Herman Karlsson började återigen på bänken och fick se Pixbo göra både 0-1 och 02. Snabb reducering innan Joel Lindberg gjorde 1-3 i powerplay, följt av en lika snabb reducering på nytt. När period två började var Karlsson inne igen och just han reducerade till 3-4, när Pixbo hade nätat via Hammarqvist dessförinnan. Pixbo vann tillslut med 3-5 i en tuff match där tempot kändes betydligt högre än i vissa av de andra.

A-gruppen var därefter igång, där Falun behövde slå Hagfors. Det skulle man inte göra, inte ens vara i närheten då värmlänningarna fullständigt körde över och vann med 7-2. Resultatet är tydligt, men framförallt var det tydligt på planen med Hagfors man-man spel där Falun tappade boll vid flertalet tillfällen och lät Hagfors spela kontring på kontring. Då även Västerås vann, så säkrade Hagfors samt Västerås en plats i kvartsfinalen och imorgon väntar en gruppfinal. Starkt!

Kort titt på Fagerhult-Nykvarn där det i första perioden inte satte sig riktigt och en del slumpartade sekvenser låg bakom flera av målen. En match som tillslut skulle bli dramatisk då den slutade 5-5 efter två sena mål av Nykvarn.

Fokus vändes mot Lindås-Moälven/Örnsköldsvik, där Lindås skulle visa sig oerhört stabila. 2-0 ledning och även 3-1 ledning gjorde att man tillslut vann med 3-2. Ett hårt jobbande kollektiv med bra fart, där Moälven/Örnsköldsvik hade svårt att få till det tyckte jag. Känslan är att det finns mycket vilja, men att det övergår till att man nästan blir för överambitiös i flera situationer. Stabilt målvaktsspel av Blixter med ska tilläggas, där Malte Nordlund i övrigt är duktig på backen.

Avslutade sedan kvällen på hotellet med flertalet skärmar igång för att kunna se maximalt samtidigt. KAIS Mora stod för en ny fin insats när man besegrade Pixbo av alla lag med 2-3, där man vände ett underläge. Pixbo missade straff under slutskedet och KAIS kunde även förtjänstfullt reda ut ett boxplay. Starkt!

Fick även möjligheten att se delar av Lockerud-Älvsjö, där Stockholmslaget började starkt och tog ledningen med 0-2, innan Lockerud kom tillbaka och där kvitteringen var ett fint mål signerat Harald/Carlen. Parallellt kördes Lund-RIG, där RIG på nytt hade problem att få ordentlig träff i det offensiva spelet. Lockerud och Älvsjö fick tillslut dela på poängen och RIG kunde vinna med 3-1.

Hann även titta lite på F-gruppen, där Lindås fortsatte övertyga rejält. Visst, att slå Cl98 i första, men att sedan även dänga Falun (som också imponerade i sin första) säger ändå en hel del. Tillslut så kunde Täby slå CL98 och därmed hålla slutspelsdrömmen vid liv, men där det krävs att man slår starka Lindås under morgondagen.