WARBERG TILLBAKA I SSL
Zeb Johnsson på läktaren under SM-finalen 2009.
Foto: Lisa Johnsson
SSL-kval

Dubbla sagoavslut för Warberg - "Sån jävla eufori"

ANNONS

Han har följt Warberg sedan han började kunna gå och igår sköt han upp klubben i hjärtat till SSL.

Jag är oerhört glad för killarnas skull, de är så otroligt värda det här efter flera säsongers dominans i Allsvenskan. Att just Zeb Johnsson får skjuta oss upp i SSL var också det vackraste som kunde hända. Han är bokstavligen uppfödd i hallen och har det största blåa hjärtat av alla. Magiskt! 

Orden ovan är från Warbergsikonen Kimmo Eskelinen när Innebandymagazinet pratade med honom några minuter efter att det stod klart att Warberg besegrat Sundsvall i sudden och blivit klara för SSL igen. Ett sagoslut på säsongen för Warberg med en matchhjälte, för bra för att vara sann, även för en saga. 

Zeb Johnsson har tillbringat hela sitt liv i föreningen från att han kunde börja gå och springa omkring i hallen till han började spela i klubben som 6-åring till att hänga på läktaren på A-lagets matcher till att själv spela för A-laget tills igår att han sköt upp klubben i sitt hjärta till Svenska Superligan. 

– Jag är bara så jävla stolt. Jag älskar den här föreningen så mycket. Jag har spelat här sedan jag var sex år och själv stått på läktaren när ”Stål-Mange” avgjort SM-finaler. Det här betyder så otroligt mycket, sa Johnsson till Hallands Nyheter efter matchen.

Kimmo Eskelinen fortsatte sedan sin hyllning till Zeb på sina sociala medier där han skrev följande:

Jag tror vi alla hade blivit lika glada oavsett vem som hade petat in bollfan i förlängningen, men ibland skrivs ju sagorna på lite vackrare sätt. När jag, som sportchef för herrlaget, gav Zeb Johnsson chansen i a-laget för fem år sedan syntes det ganska snabbt att det betydde lite mer för honom än för de flesta andra. Det fanns en stolthet, ett hjärta på riktigt att få spela i den blåa tröjan.

När jag hade nåt ”krismöte” med herrlaget nån gång så hänvisade jag till ett videoklipp från en bortamatch mot Åby som vi avgjorde och vann i slutsekunderna. Den som blev gladast och visade mest känslor var inte den som gjorde målet eller någon av de som var på planen, det var Zeb, på bänken.

Du har knatat runt i hallen sen du började gå, stått på läktaren och hejat när herrlaget har spelat och åkt runt i raggarbil med din härliga familj och firat SM-guld, och nu är det du som skjuter ditt älskade Warberg upp i SSL igen! Fällde faktiskt en tår på hotellrummet i Malmö när du borrade upp den i bortre krysset! Så jävla vackert och jag är så glad för din skull Zeb.

Att det skulle vara just Zeb Johnsson som skulle bli matchhjälte var en riktig högoddsare innan matchen. Backen hade bara gjort totalt tre mål på hela säsongen men igår slog han till två gånger om. Först gav han Warberg ledningen med 3-2 i slutet av andra perioden. Sedan kom ögonblicket som för alltid kommer att finnas med i historieböckerna om klubben i hans hjärta. En soloraid från egen målbur där han trampar in och hänger upp ett dragskott i bortre klyk. (Se målet i klippet nedan) 

– Det blev bara helt svart. Sån jävla eufori. Vi har kämpat för det här så länge, åkt på så många motgångar...Det här är lätt topp tre ögonblick i mitt liv.

Att Warberg har kämpat länge är ingen överdrift i stridens hetta. Warberg spelade 27 säsonger i högstaligan och tog fyra guld, fyra silver och tre brons innan man säsongen 16/17 åkte ur SSL. Sedan dess har klubben kämpat för att återigen bli en SSL-förening på herrsidan. Men kvalspel har inte varit lagets starka sida. De senaste sju säsongerna har Warberg kvalat sex gånger, vunnit serien fem gånger men torskat fyra gånger i kvalet upp till SSL. Så efter tre raka kvalförluster kan man förstå att Zeb rankar detta som ett av hans livs stora ögonblick. 

17/181:a allsvenskanPO1 Lindås
18/191:a allsvenskanTillbaka till SSL
19/2013:e SSL 
20/211:a allsvenskanPO2 Hagunda
21/22 1:a allsvenskanPO1 Lillån
22/231:a allsvenskanPO2 Nykvarn
23/242:a allsvenskanTillbaka i SSL

Det var flera sagor som fick sitt slut igår. Veteranen Rikard Eriksson som spelade i Warberg mellan 2009 och fram till de åkte ur 2017 och som gjorde comeback 2023, med målet att skjuta upp Warberg i SSL igen, spelade sin sista match i Warbergströjan igår. 

Gårdagens match var 34-åringens 288:a i Warberg och på dem har han gjort 333 poäng fördelat på 132 mål och 201 assist. Men nu är målet uppfyllt och karriären över. 

– Det var därför jag stannade kvar. Det var precis det här jag drömde om i höstas och det känns helt overkligt att man fick sätta punkt för karriären på det här sättet. Det är som jag sagt tidigare, jag fick aldrig vinna något SM-guld men det här är i paritet med det, sa Eriksson till Hallands Nyheter och hyllade även han Zeb Johnssons magiska bedrift.

– Jag var inte så nervös, men det var jobbigt när de kvitterade till 4–4 och man tänkte att det skulle ännu en sån match.. Sedan är det ett fint initiativ av Zeb. Det är så fint att det är en varbergskille som får avgöra allt. Jag har sett Zeb i hallen sedan han var liten grabb. Det här sluter cirkeln på ett vackert sätt. 


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

   

 

    

 

  

 

Matchrapporter: Klart nu: Höllviken åker ur serien efter ny förlust Tre klara poäng för Warberg mot Nilsby FBC Lerum bröt Warbergs segersvit Warberg upp i serieledning efter seger i toppmötet med Hovslätt Fiaskosäsong för Kalmarsund – som åker ur serien

Den här artikeln handlar om: