JAS-bloggen

Inför Festen - HJ-grupp C

ANNONS

Sista gruppen på HJ-sidan och för hela Festen är killarnas C-grupp. Läs mer om den här!

HJ-grupp C: 

1.Team Thorengruppen Ungdom SK 

2.Pixbo IBF/IBK 

3.Hammarby IF IBF 

4.IBF Offensiv Lidingö 

Kommentar: 

Två gruppvinnare i form av Pixbo samt Offensiv Lidingö, där Hammarby och TTG är två lag av bra klass med. En tuff grupp med andra ord! Många tänker nog att Pixbo är favoriter, men jag väljer att sätta TTG här. Laget som ”bara” slutade på en fjärdeplats, men som imponerade och slog RIG i playoff. Man hade bara tre poäng upp till andraplatsen, så placeringen i sig säger nog mer om gruppens kvalite. Förra året så tog man sig till Festen, men förlorade i kvartsfinalen. Det här året är laget ganska snarlikt, där Filip Norman är det absolut tyngsta avbräcket. När man även tog in Alex Holmberg samt Tim Nilsson här under säsongen från Skellefteå, så spetsade man till det ytterligare. Föreningens USM-lag tog nyss ett silver, där spelare som Pugh Westling och Vilmer Gunneriusson kommer kunna ha fint med speltid även i den här turneringen. Med de resultaten i ryggen man har, den starka defensiven man visat upp samt förmågan att vinna rätt matcher, så tycker jag man får kliva in som knapp favorit här. 

Nu tänker nog många att Pixbo borde gälla som favoriter egentligen. Ja, med fullt lag är dom solklara favoriter till guldet, men det är oklart vilket lag de kommer ställa upp med. I och med att man fortsatt är indragen i en semifinalserie mot Falun med A-laget, så spelas en ny match under fredagen vilket gör att Kalentun, Lindberg och Schill kommer saknas i de två matcherna (om jag fått rätt info). Två tuffa matcher mot Hammarby och Thorengruppen - skulle Pixbo säkra finalplatsen då, så hoppas jag att vi får se trion på plats under lördagen för att slutföra helgen, men skulle det bli en sjunde avgörande så missar man sannolikt hela helgen. Lägg där till att Lucas Svensson (som varit en av lagets bästa spelare) saknas på grund av skada så är det en del tunga avbräck.

Även om Pixbo vann gruppen bekvämt, så förlorade man mot Lindås i sista omgången. Även om man vilade en del spelare så visade det sig sårbart och även i playoff mot Kärra, när man lät SSL-spelarna vila första perioden, så hamnade man i ett 0-3 underläge och tvingades sätta in rubbet för att vända matchen. Så frågan är - hur bra är Pixbo utan fyra av sina toppspelare? Visserligen imponerade man i USM för två helger sedan när man tog guldet, men hur många av de spelarna förväntas ha stora roller här? Joel Lindberg och Luke Holasek tror jag ligger bäst till, där Malte Wåhlin och Oliwer Nyren också förväntas spela lite skulle jag tro. Jag tror inte man vinner gruppen, men att en kvartsfinal är möjligt där nyckelmatchen troligtsvis är mot Hammarby. 

Hammarby har under varit på frammarsch senaste säsongerna. 21 /22 så spelade man Innebandyfesten i USM-klassen, och förra året tog man sig hela vägen och vann guldet i samma klass. Man fanns även med på Festen i JAS-klassen där man hade det något tyngre. Stommen av spelare är födda just 2006 och man har nästkommande år som det “bästa” sett till åldersspannet även om jag tror att man kan bråka rejält här också. 

I E-gruppen så slutade man på en tredjeplats vilket kanske får ses som en mindre missräkning sett till förhandstipset. Haninge skrällde ju till och vann gruppen, men Hammarby kunde sedan besegra Värmdö, följt av Haninge i playoff och till sist visa vem som var gruppens starkaste lag. Det ska tilläggas att Hammarby tappade två spelare till RIG inför denna säsongen i form av Svante Lundberg och Lucas Hägglund, men där man istället ersatt med Emil Thorberg och Oscar Eriksson bland annat. 

Känslan är att Hammarby är lite av ett humörlag och när det väl stämmer, då får man till det rejält, men att man även kan dippa ibland och att det kanske även finns ett mindre frågetecken för backsidan.

Offensiv Lidingö slutade på en förstaplats i D2-gruppen, som kändes svagare än D1-gruppen, men där Lidingös tappade poäng faktiskt kommit mot lag i sin egna grupp främst. Underskattning? Eller överskattning av D1-gruppen? Återstår att se.

Förra året rök man i playoff mot Farsta, men detta året lottades man mot Åkersberga/Vallentuna som man slog med enkla 10-3. Flera av lagets spelare har gjort stora mängder poäng, men där också majoriteten kompletterar JAS-spelet med spel i division tre eller fyra vilket såklart gör saken mer förståeligt. Någonstans så finns det dock en liten “obehaglig” känsla att Lidingö kanske kan vara ett av årets skrällag, just med spetsen i Viggo Nielsen, William Nilsson och Anton Klinth, men samtidigt så tycker jag att gruppen överlag är tuff och de övriga lagen på pappret känns något bredare, men jag vill ändå helgardera mig på något sätt. 

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Joel Lindberg, Pixbo IBF/IBK
  • Vilmer Gunneriusson, Team Thorengruppen Ungdom SK
  • Emil Thorberg, Hammarby IF IBF

//Rasmus

 

Den här artikeln handlar om: