Simon Götz stannade i Storvreta: "Där ligger vi i framkant"
Valde att fortsätta i Storvreta – klar för säsong sju och åtta: "Det har varit en resa"
Storvreta presenterade för sex år sedan en värvning mitt under SM-finalen mot Falun, som man sedermera vann. Spelaren i fråga var den då 21-åriga Simon Götz som då anslöt från AIK där han gjort två raka SSL-säsonger.
Götz har sedan dess stannat kvar hos storklubben där det alltså blivit sex säsonger, och igår meddelade Storvreta att den Huddinge-fostrade stockholmaren stannar i minst två år till då han skrivit på ett nytt avtal.
– Både jag och Storvreta vill fortsätta på den resan som vi påbörjade för sex år sedan. Vi vet vad vi har varandra och vi vill ju fortsätta slåss om titlar framöver. Båda hade ambitionen att vi skulle hitta en lösning och det gjorde vi, säger Simon Götz till Innebandymagazinet.
Han avslöjar också att Storvreta alltid varit huvudspåret för honom när kontraktet nu gick ut.
– Det stod egentligen bara mellan Storvreta och att komma överens. Jag kan inte säga att jag kom överens eller ens försökte gå vidare på något annat alternativ, så det var Storvreta som gällde.
Men det var ändå några klubbar som hörde av sig, eller?
– Inga kommentarer.
I hans förra lag AIK så spelar numera två av hans tidigare lagkamrater från Storvreta, Liam Åström och Andreas Stefansson har båda bytt Uppsala mot Solna de senaste säsongerna. Men där har det inte varit tal om några övertalningskampanjer för att få Götz till AIK.
– Inte mer än vänskapliga gliringar, berättar Götz.
Vad är det som gör då att du trivs så bra i Storvreta, tycker du?
– Dels så trivs jag väldigt, väldigt bra i laget. Vi får alltid chansen att slåss om de ädla valörerna och medaljerna. Det är en plats man vill vara på – den absolut högsta nivån i innebandy. Storvreta är också en organisation som är i framkant i innebandyvärlden så det är mycket som är väldigt, väldigt bra.
Kom till Storvreta som ung – är nu en av de mest rutinerade
När Götz anslöt till Storvreta så var laget fyllt med SSL-rutin i överflöd, men klubben har sedan dess tappat många stöttepelare och klubbikoner. Klubben har därefter genomgått en generationsväxling vilket går att skönja i årets trupp där unga spelare som Gabriel Kohonen och Sakarias Ulriksson fått viktiga roller.
– Jag kom som ganska ung och kände att jag hade mycket i mig innebandymässigt, och ville tävla på den absolut högsta nivån. Det har varit en resa: Från ett otroligt stjärnspäckat och "klart" Storvreta när jag kom, till ett i en föryngringsprocess som vi är i nu.
– Det är nya resor för varje år där det är några in och några ut varje. Det är i mångt och mycket ett nytt lag nu kontra för sex år när jag kom, men trots det så trivs jag otroligt bra. Storvreta gör mycket bra grejer när det kommer till organisationsmässigt och till värvningar. Där tycker jag att Storvreta ligger i framkant.
Du gjorde din första säsong med Storvreta 2018/19. Från det laget finns bara Tobias Gustafsson, Niklas Winroth Nelin, Rasmus Sundstedt, Fredrik Lindholm och Emil Helmrich kvar. Börjar du känna dig som en kulturbärare nu?
– Någonstans så blir det ju viktigare och viktigare varje år som går att man ska vara den som för rutinen vidare. Det finns fortfarande några rävar kvar i laget, som Sundstedt, Lindholm och Winroth Nelin som bär fanan högt om man säger så.
– När alla kommer till Storvreta som jag gjorde för sex år sedan, då ställer man sig i ledet och lär sig och anpassar sig efter den kulturen och de reglerna som finns i klubben och i laget. Det är ju verkligen så att Storvreta är ett lag som har jobbat tillsammans för gemensamma mål och det har ju synts genom alla åren när de har tagit sina titlar – både när jag var närvarande och innan jag kom till Storvreta.
Hur vill du beskriva kulturen som finns i Storvreta?
– Kortfattat så är det att man ska hitta vägar att vinna. Så enkelt är det bara. I slutändan så spelar det inte så stor roll hur det ser ut och hur man tar sig dit – vi ska jobba hårdare än våra motståndare och ska vinna matcher. Vi alla har slutgiltiga mål i att tävla och vara det bästa laget i världen.
– Känner man inte att man har det i sig, då har man inte att göra i Storvreta. Man kan ju skilja ganska tidigt på spelare som kommer till Storvreta om de har vad som gäller och krävs för att vara kvar. När vi väl får vi ihop det är vi otroligt bra och ostoppbara.
Hur märks det då på spelarna om de har det som krävs eller inte för att vara kvar?
– Vi som lag har en sammanhållning där vi inte tummar på någonting. Det kommer ju från varenda minut på träning till när det väl är försäsong och även under säsong. Vi jobbar och strävar mot samma mål hela tiden och vi gör det tydligt för varandra vad det är som står på spel och varför vi gör det. Tillsammans så blir det mycket enklare då om vi alla är tydliga med vad vi eftersträvar.
Är en match från SM-final: “Förmodligen det svåraste man kan göra”
Storvreta vann grundserien i årets SSL och spelar just nu SM-semifinaler. Simon Götz har själv stått uppsatt för 24 matcher i grundserien och åtta i slutspelet, och beskriver sin egna säsong så här:
– Den har varit väldigt upp och ner. Jag har väl roterat en hel del i formationer och så och kanske inte kommit upp i den här lägstanivån som jag har saknat i mig själv. Det har varit mycket toppar och dalar. Så ja, lite skakigt, men samtidigt så har laget gått bra – vi har vunnit serien, gått bra i en kvartsfinal och semifinal hittills. Så stabilt, skulle jag säga.
Ikväll kan hans Storvreta avancera till SM-semifinal om man slår Växjö borta, detta då man leder matchserien med 3-0.
– Jag ser det som att vi har satt oss i ett bra läge och inget mer än så. Det är ju först till fyra matcher och vi har tre så det är klart att vi har satt oss i ett bra läge men inget är vunnit än. Att stänga matcher är förmodligen det svåraste man kan göra och trots att det är 3-0-ledning i matcher så det betyder egentligen ingenting förrän vi har vunnit en fjärde.
Det känns ju väldigt jämnt för att stå 3-0 i matcher?
– Absolut. Matcherna har varit 4-3, 4-3, 4-3. Så ur den aspekten? Absolut. Jag tycker att vi gör en bra första match där som vi går segrande ur, jag tycker egentligen vi borde ha vunnit med större siffror än 4-3. Sen har vi kommit undan med två mindre bra prestationer, men som jag var inne på tidigare så gäller det att hitta vägar att vinna och det spelar ingen roll om vi spelar uruselt eller hur bra som helst. Det är en styrka att kunna vinna matcher även när saker och ting inte klaffar.
Har det funnits någon slutspelshetta i semifinalerna?
– Jag tycker att det har varit lite mildare än vad det brukar vara. Vi får se nu när det kniven mot strupen för Växjö, då kanske de brinner till lite.
Annars tycks den andra semifinalserien mellan Pixbo och Falun klassas som er underhållande än eran. Hur ser du på den debatten kring underhållningsvärdet?
– När det kommer till underhållningsvärde så spelar det inte egentligen så stor roll: Vi ska vinna matcher. Det är också det slutgiltiga målet. Vi har 3-0 i matcher och har satt oss i ett bra läge. Sen, om man ska göra snygga finter, tunnlar eller snygga mål, det är är en bonus för publiken och skitkul och så. Men i slutändan handlar det också för de lagen att de vill ta sig vidare och vinna matcher. Jag tror inte heller att de egentligen bryr sig om det är underhållande eller inte. Man ska ta sig vidare och spela en SM-final. Det är slutgiltiga målet.
Till sist: Vad talar för att ni spelar SM-final?
– Jag tror att vi har en bredd i laget och en otrolig spets i år som kommer att visa sig. Nu har vi som sagt matchboll och en god möjlighet att ta sig vidare till det slutgiltiga målet och spela en SM-final och vinna den.
– Det är vår breda trupp med en bred spets. Vi har en otrolig spets och vi har väldigt många spetsspelare som kan göra det för oss. Så det tror jag kommer att fälla avgörandet.
Matchrapporter: Storvreta utklassade FCH – vann med 9-2 Storvreta toppar tabellen efter seger mot Nykvarns IBF Nydenfeldt och Langer säkrade segern för Storvreta mot IBF Falun Storvreta tog ännu en seger – 7-1 mot Warberg Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo