Artikelfoto: Tomas Brandt Wangel och Per Wiklund
SM-slutspel

Oslagbara (?) Thorengruppen har förlorat: "Det sög, och har sugit"

ANNONS

Sviten på 51 matcher utan förlust bröts i helgen: "Ingenting som jag saknar att göra"

Semifinalserien mellan Thorengruppen och Täby är utjämnad.

Seriesegrarna från Umeå vann första matchen hemma med uddamålet, 4-3. Returen som spelades i Stockholm i helgen gick till förlängning efter att Täby hämtat upp ett 1-4-underläge i tredje perioden, och i förlängningen kunde trotjänaren Julia Ulvhag göra det matchavgörande 5-4-målet.

Du kan se matchens höjdpunkter i spelaren längst upp.

En ovan förlust för Thorengruppen, faktum är att det var den första för säsongen. Med förra säsongen inräknat så hade Thorengruppen gått 51 raka tävlingsmatcher utan att förlora.

– Att säga något annat än att det suger vore väl en lögn. Det är ingenting som jag saknar att göra, säger Thorengruppens stjärncenter Maja Viström till Innebandymagazinet.

Hon tror samtidigt att man ibland behöver förlora för att också kunna njuta av att vinna.  

– Det är lätt att man tar för givet att man ska vinna matcher om man aldrig förlorar. Det är klart att det finns för- och nackdelar med att förlora, men att se dem avgöra matchen i förlängningen? Det är sög och har sugit (skratt). Nu är det fullt fokus på nästa match och se till att göra det så bra som möjligt så att vi kan gå in i fjärde omgången och ha matchboll.

Vad låg då bakom Thorengruppens första förlust på 51 matcher?

– Den mentala delen spelar en stor roll. Framförallt så känns det som att vi slutar spela i tredje perioden. Vi säger till varandra att vi ska stänga ner matchen och spela stort. Jag vet inte vad som händer men vi slutar spela, och det känns som att Täby har bollen och skapar alla farliga lägen i tredje perioden. 

– Det är svårt att säga vad exakt det beror på. Men det känns som att vi vinner lite dueller, väldigt få 50-50 bollar liksom, och lite närkamper. Vi har en lite svag backcheck och är inte så bra att få täcka skott. Vi hjälper inte varandra i försvarsspelet och sen så tappar vi anfallsspelet. Täby gör det bra: De är skickliga, de skapar målchanser och situationer, och trycker in bollen mot mål. Det gör inte vi.

Täbys väg till SM-semifinal var långt ifrån lika spikrak som Thorengruppens. Grundserien var bitvis stökig och kom på slutet att handla mycket om tränarbyte samt en större ruljans av spelare bland annat orsakad av skador och sjukdomar.

Viström tycker också  att Täby fått ihop en helhet på ett annat sätt än tidigare sedan deras tränarbyte.

– Det känns som att de har fått ihop en helhet på ett annat sätt än tidigare. Det är svårt att säga vad det beror på. De har ofta haft väldigt mycket problem med skador och folk som hoppat in och ut i deras trupp, det känns som att de har fått lite stabilitet både framförallt i truppen och lite lugn och ro på den fronten. Det tror jag också bidrar till att de kanske är mer i harmoni nu än vad de har varit tidigare, och att de får ut max av sina spelare. 

Har lagen hittat sätt att besegra Thorengruppen på?

I grundserien var stora Thorengruppen-segrar mer regel än undantag, men i slutspelet har det blivit klart tightare. Man inledde med två raka tremålssegrar mot Kalmarsund innan man vann den sista kvarten efter förlängning. Första semin slutade med uddamålsvinst innan Umeå-laget sedan alltså förlorade i sudden senast.

Tycker Maja Viström själv att det går lite knackigare i slutspelet jämfört med grundserien?

– Svårt att säga. Slutspel blir nästan som en annan sport. Man behöver ha i tankarna att alla lag gör allt för att vinna, såklart, och gå hårdare på sina bästa spelare i ett slutspel. Det är svårt att analysera det där. 

– Jag tycker att vi har gjort det bra. Sen är det klart att prestationen i alla matcher inte är en maxprestation från vår sida, men vi har vunnit matcherna och i slutspelet så är det ju det som räknas. Det är ingen som kommer komma ihåg om vi vinner en match med flera bollar eller om det blir jämnt och en vinst i förlängning. Att vi har vunnit är ju det som räknas i slutspel. Det kan vi ta med oss, även om det alltid finns detaljer i prestationen att slipa på.

Är det så att motståndarlagen börjat hitta receptet för hur man slår de tidigare oslagbara Thorengruppen?

– Så kan det säkert vara. Det är klart att alla har sett att Kalmar var nära att slå oss flera gånger och hittade sätt att såra oss och ställa väldigt många bra frågor. Det vore ju dumt om Täby inte tittade på de matcherna och tog med sig nycklar som fungerade för Kalmarsund mot oss. Sen är det ju vår uppgift att försöka ställa nya frågor tillbaka. Det är framförallt det vi slipar på nu inför match tre i semifinalen.

Vad är det då för nycklar som Kalmarsund men även Täby kanske hittat mot er?

– Framförallt så var Kalmarsund väldigt skickliga på att lösa vår press, de kunde skapa många farliga lägen utifrån det. Täby gör väl två eller tre mål på liknande sätt – det är en passning rakt igenom till ett nästan öppet mål på bortre stolpen. Vi behöver fila på de situationerna och se till att vi är mer förberedda på deras sätt att anfalla mot oss.

Till sist: Vilka positiva bitar tar ni då med er från årets slutspel?

– Vi är väldigt starka och bra på att hitta sätt att vinna. Kalmarsund ställer ju som sagt många bra frågor till oss under kvartsfinalsserien och jag tycker att vi är otroligt starka i tron på att vi löser det. Det känns aldrig hopplöst eller någon tvekan om vi kommer lösa det eller inte. Det är en vinnarmentalitet som bara är där, som bara finns där. Det finns sällan en massa rädslor för att förlora utan det är hela tiden mod och att våga avgöra. matcher. 

– Det är en stor styrka som vi också har burit med oss under hela grundserien. Vi har ju legat under i flera viktiga matcher och med flera bollar dessutom – framförallt mot Pixbo – och ändå har vi hittat nycklar och sätt att vinna och det är en otrolig styrka hos oss. Även om vi har två skador som är otroligt tunga för oss så har vi hittat sätt att vinna ändå.

Den tredje semifinalen mellan lagen spelas ikväll, detta i Umeå.


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Thorengruppen svenska mästare – vann SM-finalen dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby Täby vann i sudden – har kvitterat mot Thorengruppen Thorengruppen sköna start – vann mot Täby

Den här artikeln handlar om: