JAS-bloggen

Inför Festen - HJ-grupp B

ANNONS

Nästa grupp ut att gå igenom är killarnas B-grupp där vi har ett par lag som absolut får klassas som överraskningar, både på förhand, men även sett till hur resultaten blev i playoff.

HJ-grupp B:

1.Moälven/Örnsköldsvik

2.Roserbergs Arlanda IBK

3.FC Helsingborg

4.Lindås IBK

 

Kommentar:

Känns spontant som den absolut svåraste gruppen någonsin att tippa. Ett par av lagen kommer in med en ruggig form och har i princip fått träff på allt under året, där de övriga slår ur underläge, men har presterat starkt i playoff framförallt där man var uträknade. 

Moälven/Örnsköldsvik har ju en säsong i ryggen som inte går att beskriva annat än succé i nuläget. Samarbetet slog väl ut, tog en stark andraplats bakom RIG, men före lag som Dalen och Thorengruppen. De som tillhör Moälven har även lyckats kvala upp till division 1 och Viktor Jonth blev uttagen till U19-samling. Just den positiva känslan måste ju betyda oerhört mycket och att man då dessutom slog Dalen (som man även slog i gruppen) i playoff är ett mer än godkänt resultat.

Framförallt är det ju en stark offensivanda som man briljerat med, där man t.ex. gjorde drygt 40 mål mer än Dalen och 50 mer mål än Thorengruppen, två annars starka lag. Just den offensiven man besitter tror jag kan bli svårstoppat och jag hoppas verkligen inte att man “fegar” utan fortsätter blåsa på likt man gjort och tror på det hela vägen in. Här finns det en bra chans att ta en förstaplats när man undviker lag som Pixbo och RIG i gruppen t.ex.

Lika öppet är det om plats två, men där jag valt att sätta RA19. Laget som slutade som överlägsna gruppsegrare och där jag ändå tycker att ett par av lagen i D1 gruppen främst, ändå håller klart godkänd kvalité. 

Två år i rad har nu man åkt ut i playoff, men denna gången lyckades man slå Järfälla/Bele i den enda matchen som krävdes och därmed kvalificera sig. Man nådde ju faktiskt Innebandyfesten i USM-klassen säsongen 21 /22, men då åkte man ut i gruppen. 

Kan finnas en risk att jag överskattar laget lite, men flera av dem är även med i division 1 där laget gått starkt och Joel Lundell är en härförare av bra kvalité i de bakre leden. Jag tycker det finns en bra chans att nå kvartsfinalen här ändå!

FC Helsingborg har ju gjort en stark avslutning på säsongen och även om man slutade som fyra, så hade man bara ett fåtal poäng upp till lagen ovanför. Helsingborg som haft många år utan direkta framgångar på juniorsidan där man för drygt 10 år sedan var starka med spelare som Jonathan Skoglösa och Jonathan Olsson. 

Att man mitt under säsongen fick in Isac Palm från Höllviken som därmed kunde återförenas med Jens Rasmusson betydde självklart oerhört mycket. Palm som den starke bollfördelaren med Rasmusson som både kan avsluta, men besitter oerhört fina handleder. Just de båda var i allra högsta grad delaktiga i playoff, där man först slog ut Genarp för att sedan “skrälla” och slå Warberg i sudden där alla trodde på blåklädda hemmalaget. Palm blev såklart hjälte med sitt avgörande mål, där han även spelade fram till kvitteringen. 

Det finns flertalet offensiva skickligare spelare, men majoriteten spelar även i division 2 och utöver Rasmusson och Palm (som spelat lite i Allsvenskan med Höllviken), så kanske det saknas en viss rutin från de högre serierna vilket kan visa sig. Jag tycker även man saknar lite bredd och även om matcherna är korta, så tror jag att det kan ta ut sin rätt i slutändan. 

Sista laget ut är Lindås, ett lag som får fortsätta slå ur underläge. Det var ingen som hade räknat med att man skulle slå Partille, även om jag själv lyfte Lindås på förhand när uppsnacket gick med innebandyvänner då jag anser att Partille haft svårt att få ut maximalt av sitt material, trots att det fanns mycket kvalité.

Lindås, ett hårt jobbande kollektiv med en bra defensiv och ett par klart lysande stjärnor. Man tog en andraplats i H2-gruppen bakom Pixbo, ett lag man faktiskt slog i sista omgången. Det gör ju det hela mer anmärkningsvärt när man ser att man förlorat mot Zenith och Varla/Lindome istället. Man fick upp farten rejält under andra halvan och den formen tar man med sig in här. 

Vinsten mot Partille i playoff imponerar såklart, där man med lite marginaler, bra effektivitet och bra försvarsspel (samt målvaktsspel), klarade sig. Framåt skulle jag säga att Alexander Wallberg är det starkaste kortet, en fint skolad center med bra handleder och blick, men även Malte Nordlund är oerhört duktig och sevärd. 

Är det någon gång Lindås ska fortsätta skrälla, så är det nu. Särskilt mycket “överprestation” kommer nog inte krävas i slutändan, utan man behöver få bra träff och jag tror att känslan av att vara underdogs fortsatt kommer passa laget bra.

Tre spelare att hålla ögonen på:

-Moses Andersson, Rosersbergs Arlanda IBK

-Malte Nordlund, Lindås IBK

-Theo Wirestand, FC Helsingborg

William Christoffersen säger följande om gruppen: 

“ Väldigt roligt att få möta tre lag vi aldrig har möt och egentligen inte vet något om. Tror att det kan bli en tuff och jämn grupp och där varje lag kommer att få kriga för att ta sig vidare. På förhand känns det som att laget som är mest på tårna är de som kommer gå segrandes ur denna grupp. Jag tror att våra chanser är väldigt stora att nå slutspel då både vår bred och framförallt spets kommer att tala för oss.”

//Rasmus

Den här artikeln handlar om: