JAS-bloggen

Inför Festen - HJ-grupp A

ANNONS

Efter att ha gått igenom de fyra DJ-grupperna, så tittar vi istället på HJ-grupperna. Vi börjar såklart med A-gruppen där fyra grupptvåor har lottats in för att möta varandra.

HJ-grupp A 

1.IBF Falun Utveckling 

2.Västerås IBS Ungdom 

3.Växjö IBK Utveckling 

4.Hagfors IBS/Edebäck IBF 

Kommentar: 

En oviss grupp där vi faktiskt inte har någon gruppvinnare alls. Samtliga lag slutade på en andraplats i sina grupper, men kunde sedan stå stabila i playoff och ta sig vidare. Falun har ju numera ett lag allt räkna med varje säsong där spelare från olika städer ansluter till laget tack vare sina gymnasium. Även om tidigare kullar kanske haft starkare namn på pappret, så finner vi i 05-kullen Lukas Rosenklint, Markus Kahilainen och Leo Rundqvist för att nämna några. Laget tog alltså en andraplats i B-gruppen bakom Storvreta och kunde sen besegra KAIS Mora bekvämt i playoff. Falun som även nyss tog en fjärdeplats i USM-klassen där nu spelare som Axel Björklund, Filip Heurlin och Filip Öijer får en ny chans att slåss om medaljerna. Jag tror absolut Falun når en av kvartsfinalsplatserna och jag tror till och med att man kan ta förstaplatsen. 

Vi har ett Västerås som jag ständigt underskattat där känslan känns som ”vi-mot-världen” lite. Man kör sin grej, får kanske inga större rubriker som lag, men får det att funka. Förra året slutade man trea på Festen i en tuff grupp och året innan det så tog man sig till kvartsfinal i USM-klassen och förlorade med minsta marginal. Det finns mycket kvalite i laget och framförallt i det offensiva spelet. Under gruppspelet så snittade man över tio mål per match, där man ändå hade ett par tuffa motståndare i Nykvarn, Bergs och Linköping. Att sedan slå Djurgården i playoff (som värvat mycket under säsongen), är ytterligare ett starkt besked, efter att ha slutat tvåa i gruppen bakom Nykvarn. Det blir lite av sista chansen nu för 05:erna och just med den offensiva kvaliten tror jag att övriga lag kommer få bekänna färg.

Växjö har ju också varit ett starkt lag, t.ex där 02:erna för ett par år sedan tog ett silver i USM. Man har varit fortsatt framgångsrik i den turneringen och nu med både 06:orna samt 07:orna tagit sig till kvartsfinal vilket ändå får ses som ett bra facit. Just i JAS-klassen missade man Festen förra året där KFUM Jönköping blev för starka i playoff 2. 

Jag tycker väl egentligen att man har sin starkaste uppsättning nästa säsong med spelare som Noel Jansson och Kevin Mähler för att nämna två, men där det även fyller på med duktiga 08:or som tillhör Sverigetoppen i sin ålder. Även om andraplatsen i sin grupp imponerar, där man kom före lag som KFUM Jönköping, Fagerhult och CL98 samt att segern mot Lund i playoff också påvisar en styrka, så väljer jag att tro att laget denna gången missar kvartsfinalerna.

Sista laget ut är Hagfors/Edebäck, ett av lagen som jag denna säsongen sett live faktiskt i en match där man briljerade första halvan, för att andra halvan se helt paralyserade ut. 

I truppen finns det dock massvis med rutin från Värmlandslaget, Wiggo Westlund och Måns Michaelsson har funnits med i U19-sammahang flera gånger och flera av spelarna spelar regelbundet i divison 1 med Hagfors A-lag. Det borde ju betyda en hel del, men jag återkommer igen till matchen jag såg, samt att gruppen i sig tycker jag inte höll högsta kvalite och att andraplatsen man tog där inte säger överdrivet mycket. 

Att sen “bara” slå Örebro i playoff med 6-3, där man då även vände i period tre, så tycker jag att det finns frågetecken som behöver rätas ut. Materialet finns, men mer borde nog kunna gå att få ut, speciellt då många av spelarna tog sig till kvartsfinal i USM-klassen förra året. Något lag måste sluta sist och denna gången tror jag det blir Värmlänningarna. 

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Noel Jansson, Växjö IBK Utveckling
  • Axel Björklund, IBF Falun Utveckling
  • Max Erlandsson, Västerås IBS Ungdom

//Rasmus

 

Den här artikeln handlar om: