JAS-bloggen

Inför Festen - DJ-grupp G

ANNONS

Nästa grupp ut på DJ-sidan är grupp G, där vi hittar ett lag som rankas högt och kan vara en potentiell kandidat till att gå långt enligt många.

DJ grupp G

1.Pixbo IBF/IBK 

2.Växjö IBK utveckling 

3.KAIS Mora 

4.IK Sirius FBC/IBK 

Kommentar:

Även här har vi två gruppvinnare i form av Pixbo samt KAIS Mora. Just laget från Göteborg får gälla som favoriter här. Förra året tog sig laget till final där man inte orkade ladda om mot RIG. Många av spelarna som fanns med då, är fortsatt en del av truppen där namn som Selma Albertsson samt Linnea Wallberg är två av avbräcken i en annars stark lagmaskin. Pixbo som vann sin grupp och enbart tappade poäng i två matcher i form av två kryss mot Landvetter och Ale/Kärra vilket får ses som en rejäl miss. Gruppen som i övrigt bjöd på en del tuffa matcher, där känslan är att Pixbo i vissa matcher borde kunnat haft lite mer marginaler. I playoff så tillkom en viss Ellen Lundin, som bara hade gjort en match innan, som sjävklart gör en väsentlig skillnad. Det ska tilläggas att även där så krävdes det en stark avslutning för att kunna rycka mot Lerum och ska Pixbo sett till material leva upp till favoritskapet så behöver man nog steppa upp ett par nivåer. Det är dock osäkert om Lundin ens kommer till spel, då A-laget förlorade den inledande semifinalen och därmed kommer spela borta mot Rönnny borta på lördag. Troligtvis så får vi se henne först under söndagen om nu Pixbo tar sig dit. Tungt avbräck! Frågan är om man istället släpper Carolina Peil och Molly Sjöberg till Festen, vilket känns klart rimligt sett till att de suttit på bänken allt som oftast i A-truppen. 

Även KAIS Mora vann sin grupp, kanske något oväntat för Falun som. KAIS som haft ett par tyngre år på juniorsidan och inte funnits med tidigare. Förra året åkte man tex ut mot just Falun i playoff. Nu hade man två poäng ner till Falun och Sundsvall bakom sig, just de två lagen man förlorade mot under gruppspelet. I övrigt fanns det en hel del matcher där man inte testades (likt det är i alla serier) och det är ju främst matcherna mot topplagen som känns intressanta att dra växlar av. Att man ”bara” vann sin match i playoff mot Hudik/Bollnäs med 4-2, ett lag som knep fjärdeplatsen med liten marginal, tycker jag gör att man kan ifrågasätta gruppens utseende än mer. Det finns dock ett par poängstarka namn som behöver kunna kliva fram här när det väl ställs på sin spets. 

Växjös tjejer har två raka år bakom sig på Festen, men har båda gånger placerat sig på en tredjeplats i gruppen och därmed missat kvartsfinalerna. Även i USM-klassen har man två raka avancemang till Festen, där man lyckats bättre och tagit sig just till kvartsfinalerna, men där blivit utslagna. I truppen finns det därmed en hel del rutin från just dessa sammanhang, men väldigt få av spelarna har tex fått chansen i allsvenskan, där Hannah Möller och Beata Forsberg är två undantag. Sett till gruppspelet så tycker jag det kan finns frågetecken för offensiven sett till poängligan, men noterbart är att man gått runt på folk och att få spelare har spelat samtliga matcher vilket gör det mer förståeligt 9-4 segern i playoff mot Bergs är ändå ett bra kvitto och kanske det är dags att bryta trenden om att åka ur i gruppspelet. Jag kan tycka att det finns en bra öppning bakom favoriterna Pixbo. 

Sista laget ut i gruppen är Sirius, som därmed ser till att bryta trenden att det är Storvreta som tar sig till Festen på DJ-sidan och där kanske Hagunda varit största utmanaren senaste åren. Under ett par års tid så har ju Uppsalalagen lottats mot en ”B-grupp” med lag som Falun och Sundsvall ofta. Förra året hamnade man mot Stockholm och då tog Sirius en fjärdeplats, men förlorade i playoff. Snarlik grupp denna säsongen, där ett par nya spelare tillkom inför säsongen, men där främst de yngre tjejerna har kommit in och tagit plats. Ett bevis på det är att USM-laget för två helger sedan befann sig i Växjö och missade kvartsfinalerna på grund av sämre målskillnad. I gruppen blev det en andraplats på samma poäng som Täby som med ynka två plusmål vann gruppen. Att man dessutom slutade en poäng före ett starkt Storvreta imponerar också. Just Storvreta blek det i playoff, en högdramatisk match där ett avgörande i sudden gjorde att blåsvart tog sig till Innebandyfesten. Med dubbla avancemang i olika klasser så borde man stå sig bra här också, men känslan är att en del ansvar vilar på de här yngre tjejerna direkt vilket såklart är en tuff uppgift. 

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Alice Morley, IK Sirius IBK
  • Meja Pihl, KAIS Mora
  • Amanda Hahne Hofling, Pixbo IBF

Hannah Kempendahl från KAIS Mora säger såhär om gruppen: 

“ Den här gruppen är en bra prövning för vart vi står som lag, vi möter några av de bästa lagen i Sverige. Samtidigt så är det första gången sedan 2007 som Kais har ett lag på plats, och stommen i laget föddes 2007!! Det säger en del. Har vi en bra dag ska vi kunna ge samtliga lag en bra match dock får nog Pixbo ta på sig favoritskapet i gruppen. Vi smyger lite i skuggan av dem så får vi överraska lite. Men vi är vana att möta tufft motstånd så det gäller att vara påslagen från första tekning och ta vara på våra chanser. Något sånt anser jag skulle vara passande!”

//Rasmus

Den här artikeln handlar om: