Foto: Andreas Joakimsson
SSL (Herr)

Melker Hemmingberg om klubbytet: "Det lockade mig"

ANNONS

Nyligen presenterade Linköping Melker Hemmingberg som nyförvärv inför 2024/25.

Melker Hemmingberg har de senaste två säsongerna varit en av Jönköpings bästa spelare och stått för mycket av offensiven. Men i tisdags stod det klart att Melker lämnar JIK för att gå till SSL-konkurrenten och moderklubben Linköping IBK. 

– Det ska bli jättekul. En väldigt rolig utmaning som väntar, jag är taggad på att dra igång nästa säsong, säger Hemmingberg till Innebandymagazinet. 

Den 21-årige högerskjutande anfallaren är ursprungligen från Linköping. Detta kan beskrivas som ett kärt återseende.

– Det känns jättebra. Sjukt kul att få spela för moderklubben igen. Jag var väldigt ung när jag spelade där senast, vilket jag tror var de första två säsongerna i min karriär och har för det mesta tillhört Ledberg IBF. Men absolut jättekul att få komma tillbaka till staden och till föreningen. 

Linköping kom den senaste säsongen sjua i tabellen, fem poäng före Jönköping. Laget åkte sedan ut i kvartsfinalen mot Pixbo efter 1-4 i matcher. Melker berättar vidare varför han väljer att återvända till moderklubben. 

– Det var lite olika anledningar, men främst var det de sportsliga ambitionerna som klubben har. Tydliga mål med vart man vill någonstans och att utmana mot de stora lagen. Det lockade mig och det känns bra nu när det är klart. 

Melker startade sin SSL-karriär i IBF Falun, och berättar om hur det gick till när han inför gymnasievalet valde Falun vid 16 års ålder. 

– Det var när man skulle välja gymnasium, där jag var ute till några ställen och provade på uttagningar och sånt, så föll valet på Falun. Främst det här att flytta hemifrån och ta hand om sig själv och jag är glad att jag valde att tacka ja och bodde där i tre år, då det har gett mig väldigt mycket. 

Redan säsongen 2019/20 fick Melker testa på SSL-spel, där det blev ett mål och en assist på tre matcher. Men han spelade mestadels av säsongen för herrarnas division 1-lag i Falun, där han producerade mycket offensivt med 24 poäng (15+9) på 18 matcher. Efter den säsongen var konkurrensen i SSL-laget mycket hård och Melker spelade enbart totalt 20 matcher fördelat på de tre säsonger (3+11+6) han tillhörde dalaklubben, innan flyttlasset inför säsongen 2022/23 gick till Jönköping. Melker beskriver hur tankarna gick innan flyttlasset gick till JIK. 

– Det är ju ett av de bästa, om inte det bästa laget i världen och när jag kom dit och spelade där var jag 16 till 18 år och det var väldigt tufft att få speltid. Men det var nyttigt för mig att få vara med i den träningsmiljön och utvecklades mycket som person och spelare dem åren. Men jag kände efter att jag gick ut ur gymnasiet att jag ville kontinuerligt få spela i ett SSL-lag och få en lite större roll. Då hörde JIK av sig och det vart bra för mig att gå dit  och få spela mycket och få en stor roll så det var en bra flytt tyckte jag. 

Bra flytt var det verkligen. I hans första säsong i Jönköping stormade han fram i SSL och blev en av JIK:s främsta anfallare. Han gjorde 43 poäng (28+15) på 26 matcher och följde sedan upp den säsongen med 35 poäng (22+13) på 26 matcher och hjälpte smålandsklubben att nå slutspelet för första gången på 18 år. Melker berättar om sin tid i Jönköping. 

– Den har varit jättebra. Jag har trivts här sedan dag ett. Jag hade kanske inte väntat mig den rollen som jag fick redan första året men de tog chansen och ville att jag skulle ha den rollen i laget. Jag har arbetat hårt för att få den rollen och det var kul att få spela så mycket. Jag har mycket att tacka JIK för de här två åren att jag fick spela så mycket som jag gjorde och att man fick en så stor roll i laget. 

Melker går vidare med vad han tar med sig från sin tid i Jönköping till Linköping. 

– Det är speltiden, liksom. Att få spela mycket och utvecklas och lära känna SSL-tempot med lagen man möter. Så det är mest det. Jag har fått två år av SSL och blivit två år äldre, så det är det jag tar med mig. 

Vad kan du bidra med till Linköping kommande säsong? 

– Jag hoppas att kunna bidra med en del poäng. Mina spetsegenskaper ligger i offensiven, så att absolut fortsätta med det jag är bra på i offensiven, men också att jobba hårt för laget och göra lagets bästa hela tiden. 


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Pixbo säkrade segern i matchserien mot Linköping Storvreta vann och avgjorde matchserien 3-1 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot JIK Pixbo tog ny seger mot Linköping JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik

Den här artikeln handlar om: