Se höjdpunkterna från Storvretas seger mot Jönköping.
Artikelfoto: Per Wiklund och Adam Troy
SM-slutspel

Galna spådomen nära slå in: "De har chockat många i SSL"

ANNONS

Filip Eriksson hyllar unga succéduon: "Gör saker som kanske inte så många andra gör"

Ikväll spelas den första semifinalen mellan Storvreta och Växjö. De förstnämnda tog sig hit i egenskap som seriesegrare, de slog sedan ut Jönköping med 4-1 i kvartsfinalen. Växjös resa till semin var klart krångligare, det krävdes sju matcher för att de skulle slå ut Kalmarsund i kvarten.

Därmed stundar en semifinalrepris från förra året, då gick Storvreta till final efter att ha vunnit den sjunde och avgörande matchen.

– Jag hade hela tiden trott att det skulle bli Växjö. Sen blev det ju tajtare än vad jag trodde, men ändå väntat på något sätt, säger Storvretas stjärnforward Filip Eriksson till Innebandymagazinet.

Han fortsätter ge sin sin på kvartsfinalerna mellan Växjö och Kalmarsund:

– Det hade kunnat gå åt vilket håll som helst i en game seven, det var jämnt. Men jag var väl ändå inställd på att det skulle bli dem, så det ska bli kul. Det var roliga matcher och drabbningar förra året. Vi är ju väldigt bra och de är väldigt bra så det kommer nog att bli tajt och tufft.

Vad gjorde att det blev jämnare än vad du kanske trott på förhand?

– Främst att Växjö har haft en del strul med skador och sjukdomar på nyckelspelare. Det blir ju kännbart liksom. Kalmarsund är ett väldigt bra lag och när Växjö saknar de nyckelspelarna och stjärnorna som de har saknat så blir det ju väldigt jämnt.

Växjö – som under kvartsfinalseriens gång fick klara sig utan spelare som André Andersson, Viktor Kastengren och Jesper Sankell i flertalet matcher – beskrivs som ett "jäkligt bra" och välorganiserat lag av Filip Eriksson.

– De tror på sin spelidé och har många individuellt skickliga spelare. De spelar en fysisk och tuff innebandy som passar jäkligt bra i ett slutspel. De har varit på uppgång senaste åren och är tillsammans med oss, Falun och Pixbo de bästa lagen.

Filip Eriksson – en mardröm för Växjö?

Smålänningarna gäckade problem för Storvreta under grundseriens gång genom att ta fyra av sex poäng när lagen möttes.

– Det har väl egentligen bara med att göra med att de är ett jäkligt bra innebandylag som har spelare på alla positioner. De har en duktig tränare som har fått alla i deras lag att köpa köpa spelet som de har. Jag tror inte det är så mycket annat än det egentligen. De har en bra bredd också över tre femmor. Det är väl det som gör att de har kunnat utmana oss mer än vad vissa andra lag kan göra.

– Sen tror jag inte man ska lägga allt för stor vikt i hur många poäng man tog i serien mot varandra, det kommer bli lite annorlunda nu i slutspelet.

En Storvreta-spelare som däremot trivs lite extra bra mot Växjö är just Filip Eriksson. Sedan forwarden anslöt till klubben säsongen 2020/21 så har han svarat för 39 poäng på 20 matcher mot Växjö, där hittar vi också fyra (!) hattricks.

Det är därför ingen hemlighet att 23-åringen gillar att möta kvällens motståndare.

– Ja, det gör jag verkligen. Det känns som att jag trivts mot Växjö under mina år här i Storvreta och fått stämma och gjort mycket mål. Jag tycker det är jäkligt kul att möta dem. De är ju som sagt ett bra innebandylag med många duktiga spelare och även en del fysiska och kanske lite grisiga spelare. Jag tycker det är kul att möta dem, det är lätt att tagga till.

Om alla sina Växjö-hattricks säger Eriksson följande:

– Jag får försöka lägga till några nu under slutspelet.

Poängsuccén till trots, det finns spelare i Växjö som kan göra livet surt för Eriksson när lagen stöter samman.

– För mig som forward är det tuffast att möta Ludwig Persson och Niklas Ramirez, bland annat, eftersom att det är de som jag främst stöter på nere i sarghörnan och sånt där. De är ju jäkligt duktiga. Det säger sig självt, de är ju med och har vunnit VM-guld med Sverige, så det är klart att de är duktiga. De är stora, fysiska och tuffa  men de är också roliga att möta på så sätt att det blir hårda och tuffa dueller.

Har inte spelat sedan 31 mars: “Kommer inte påverka så mycket”

Växjös kvartsfinalserie mot Kalmarsund avgjordes förra torsdagen, samtidigt som Storvretas haft spelledigt i över en vecka efter kvartsfinalserien mot Storvreta. Hur – och om – det kommer påverka semifinalerna vet inte Eriksson riktigt, men det är något han funderat på.

– Jag tror inte att det kommer att ha så stor påverkan. Sen får man väl se, det är bara att kolla på förra året. Då spelade vi en ganska tuff och hård kvartsfinalserie – med en del skador – mot Linköping som gick till sex matcher, medan Växjö gick 4-0 mot Helsingborg. Sen var ändå vi som stod segrare efter sju matcher mot Växjö. 

– Så jag vet faktiskt inte, det får man nog se lite längre in i serien. Jag tror absolut inte det kommer att ha någon påverkan såhär i början av serien, sen är det klart att det kan smygas på lite trötthet hos dem i längden. Men jag vet faktiskt inte, jag tror inte att det kommer påverka så mycket.

Hur har ni lagt upp den här matchfria veckan?

– Först och främst var det ju att ta hand om kropparna och sånt där. Vi har också haft en del skavanker, sjukdomar och skador under kvartalsserien mot Jönköping. Första delen av veckan var ganska lugnt med återhämtning och sånt där, för att vi sen har trappat upp lite senare mot veckan. Vi har kört lite gym och sen matchspel och mer intensitet.

Storvreta har precis som Växjö varit drabbade av skador. Filip Langer är borta sedan tidigare, utöver det har spelare som Gabriel Kohonen och Carl Kostov-Bredberg fått följa delar av slutspelet från sidan.

–  Det var en lite halvstökig start när vi hade lite skador och sjukdomar på nyckelspelare. Vi fick vaska om lite i femmorna och spelade på lite annat sätt än vad vi gjorde tidigare, säger Eriksson om kvartsfinalserien mot Jönköping.

– Men vi växte in i den serien. Jönköping var kanske bättre än vad många andra hade förväntat sig. De spelade bra innebandy, bjöd inte på någonting, ett spelade tajt och tufft försvarsspel och liksom bjöd inte på några ytor eller kontringar knappt i någon match egentligen. De gjorde det bra, men starkt av oss ändå att ta det i fem matcher.

“I år har vi en bredare trupp och spets”

Skillnaderna på årets Storvreta kontra fjolårets är små om man bara kollar i tabellen. Det blev tre poäng fler under fjolårssäsongen (63 då, 60 nu), ett mål fler gjort och fem fler insläppta.

De största skillnaderna hittar vi istället i personalen. Namn som Albin Sjögren, Filip Stenmark och Andreas Stefansson försvann i somras. På pluskontot fanns RIG-trion Gabriel Kohonen, Sakarias Ulriksson och Oscar Magnusson, samt en trio mer meriterade nyförvärv i Filip Langer, Viktor Nystedt och Ondrej Nemecek.

– Det är ganska många likheter och sånt där. I år har vi väl kanske en lite bredare trupp men också en lite bredare spets. Förra året så var det väldigt tydligt vilka som skulle göra det framåt och sådär, men i år så har vi en större repertoar med fler spelare som kan avgöra matcher och fler spelare som som kan bidra framåt. 

– Så den största skillnaden är att vi har lite mer skills och bredd än vad vi hade förra året. Men annars är det ju mycket som är likt också, det har ju inte ändrats jättemycket.

Trodde på 100 poäng av Ulriksson och Kohonen

När Eriksson sedan får plocka fram vilka spelare som stuckit ut mest under säsongens gång för hans Storvreta så faller valet på två omskrivna spelare.

– Det är svårt att sticka under stolen med att "Gabbe" (Gabriel Kohonen) har gjort en jäkla bra debutsäsong. Han och "Sacke" (Sakarias Ulriksson) har ju verkligen kommit in jävligt bra i det. 

Efter att ha bekantat sig med duon på ett landslagsläger i maj så sa Eriksson till några av hans kompisar att duon Kohonen/Ulriksson ihop skulle göra 100 poäng tillsammans i grundserien. Den spådomen var nära att gå in, ungtupparna gjorde totalt 94 poäng – 54 av Kohonen, 40 av Ulriksson.

–  De nådde nästan upp till det! De har kommit in och presterat på en jäkla hög nivå för det första året.

Vad har de haft för påverkan på årets Storvreta?

– Främst tycker jag att de har haft en jävla hunger, sen en sjuk fart och finess i allt de gör. Som jag var inne på så är de ju yngre än många andra och de besitter ju en jäkla fart under fötterna och har en jäkla finess. De gör ju saker som kanske inte så många andra gör ute på planen och det har nog chockat många i SSL. 

Filip Eriksson nämner sedan fler lagkamrater som varit bra hittills.

– Otto Weidman har gjort en jäkla fin säsong, slagit poängrekord och vuxit med lite mer ansvar och sånt där. Men sen är det ju många andra också såklart, man behöver kanske inte nämna de givna med "Tobbe" (Tobias) Gustafsson och Måns (Parsjö). 

För egen del har det blivit personligt poängrekord i Storvreta-tröjan för Eriksson, 50 poäng (27+32) gav en niondeplats i poängligan. Den egna säsongen beskriver han som "helt okej".

Han ligger också högt upp i slutpselets poängliga efter att ha gjort 10 poäng (6+4) på 5 matcher.

– Började ganska trevande, jag fick det inte riktigt att stämma spelmässigt. Det syntes liksom i poängprotokollet också. Det var inte jättebra där i början, men sen har det väl trappats uppåt, blivit bättre och bättre under säsongen. Nu tycker jag ändå att jag är på en ganska hög nivå men känner ändå att jag har några nivåer till i mig. Men över ett snitt av hela säsongen så är jag helt okej, men inte mer, avsluta Eriksson.


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö

Den här artikeln handlar om: