Foto: Andreas Forslund
SSL-kval

Efter den kontroversiella degraderingen kan Dalen nå SSL igen

ANNONS

Ikväll kan IBK Dalens fyra år långa mardröm äntligen få ett slut.

När Dalens damer åkte ur SSL för fyra säsonger sedan gjorde de det under väldigt stora och svarta rubriker. Men det var inte de sportsliga prestationerna som låg bakom skandalrubrikerna utan förbundets agerande.

När säsongen 19/20 stängdes ner av pandemin togs beslutet att upp och nedflyttningar skulle göras utefter befintlig tabell. Dalen låg då näst sist två poäng bakom Warberg men det återstod sex poäng att spela om. Dalen ordnade namninsamling med flera tusen underskrifter och anlitade advokater för att överklaga till Riksidrottsnämnden.

Men förbundets beslut stod fast och Dalen flyttades ner. Men inte nog med det utan säsongen efteråt så låg Dalen i toppen av allsvenskan och då beslutades det att damallsvenskan skulle stängas ner, men herrallsvenskan fick köra vidare. Tack vare att damallsvenskan stängdes ner så beslutades det också att inget lag skulle flyttas upp till SSL. Så Dalen fick för andra året i rad inte chansen att påverka sitt eget öde.

De två kommande säsongerna så satte inte pandemin några käppar i hjulen utan istället så lade Dalen krokben för sig själv genom att förlora kvalen mot först Åkersberga och sedan KAIS Mora.

Men ikväll kan IBK Dalens fyra år långa mardröm äntligen få ett slut då man bara är en seger ifrån att äntligen ta steget upp i finrummet igen. Dalens starke man och damtränare, Urban Karlsson, ser tillbaka på den mörka perioden och kallar det Dalen blivit utsatta för ”Det sjukaste idrottsbeslutet som tagits” för Innebandymagazinet förklarar Karlsson vad han menar:

– Jag vet inte att något annat idrottsförbund tog något liknande beslut. Vi blev otroligt hårt straffade och vi hoppas att aldrig någon annan förening skall bli utsatt för något liknande i framtiden.

 Det har gått ett par år nu sedan ni degraderades, hur har beslutet som tog påverkat föreningen och laget?

– Jag tycker att det påverkade oss väldigt hårt eftersom vi tappade vår Superligaplats och det har ju nog gjort att vi har blivit ännu mera sammansvetsade som lag och föreningen. Vi vill ju verkligen alla i föreningen att damerna skall ta steget tillbaka till Superligan.

Vad skulle det betyda att vinna ikväll och få ta det efterlängtade steget upp igen?

– Det skulle innebära enormt mycket för oss som föreningen och ännu mera för oss som lag. Damerna är verkligen värda att ta tillbaka platsen i Superligan och jag tror att det är väldigt viktigt för alla tjejer som spelar innebandy i vår förening.

Ni hade en liknande chans förra säsongen med ledning 1-0 i matcher och även en 2-1 ledning i den andra matchen som ni tappade i slutminuten. Hur ska ni se till så att historien inte upprepar sig?

– Vi var väldigt nära ifjol och vi har utvecklats mycket under den här säsongen så vi känner oss redo.

Matchen börjar 19.00 och går att se via Aftonbladet TV här.


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Sundsvalls IBF vann mot IBK Luleå Emma Sarkkinen het när IBK Dalen besegrade Örnsköldsvik IBF IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Emilia Andersson tvåmålsskytt för IBF Dalen i segern mot Sundsvalls IBF Sundsvalls IBF segrade i toppmötet mot IBK Dalen

Den här artikeln handlar om: