svenska cupen
Artikelfoto: Per Wiklund
Svenska Cupen

Svenska cupen görs om – stora förändringar väntar

ANNONS

Flera nyheter väntar i svenska cupen 2024/25.

Svenska cupen har spelats sedan 2021/22, detta i ett och samma format. På damsidan så har en del av tävlingen skett via ett gruppspel medan det på herrsidan bara varit utslagsmatcher.

Nu görs turneringen om till kommande upplagor.

En av nyheterna är att upplägget kommer vara identiskt på både dam- och herrsidan. Åttondel- och kvartsfinaler kommer till skillnad från tidigare att spelas i enkelmöten istället för dubbelmöten, det är först i semifinalen som dubbelmöten spelas.

Nytt för kommande upplaga är också att målskillnad kommer vara en avgörande faktor om lagen står på samma poäng i semifinalerna.

En annan nyhet är att slutspelslagen från årets SSL-säsong går in i tävlingen i omgång 3.

– På Svensk Innebandys tävlingsenhet arbetar vi kontinuerligt med att utveckla våra tävlingar, det här för att ytterligare attrahera såväl spelare som publik. Efter att vi tillfrågat våra SSL-föreningar avseende Svenska Cupen har vi inför säsongen 2024/25 gjort ett antal förändringar i turneringens upplägg, säger Daniel Gustavsson, tävlingschef på Svensk Innebandy.

– Vi har bland annat beaktat att vi vill ha så jämna matcher som möjligt genom hela turneringen. Vi har även tagit hänsyn till att belastningen på våra toppspelare blivit allt hårdare de senaste säsongerna med spel i SSL, Champions Cup, Svenska Cupen, landslagsturneringar med mera.  

I klippet ovan ser du höjdpunkterna från herrfinalen av svenska cupen 2023/24 mellan Falun och Pixbo, som de sistnämnda vann med 6-4.

Här är samtliga nyheter för svenska cupen 2024/25

– Från och med säsongen 2024/25 blir Svenska Cupen identisk på dam- och herrsidan.

– De lag som slutar på plats 1-8 i SSL säsongen 2023/24 blir direktkvalificerade till omgång 3 av Svenska Cupen 2024/25. Omgång 1 består enbart av lag som kvalificerats via distrikten (SDF). Omgång 2 består av vinnarna från omgång 1, lag placerade 9-14 i SSL, de åtta (8) lag från Allsvenskan som kvalade till SSL samt ett (1) direktkvalificerat lag från distrikten (SDF).   

– Åttondel- och kvartsfinaler spelas i enkelmöten medan semifinaler spelas i dubbelmöten.  

– Om två lag från olika divisioner möts i åttondel- eller kvartsfinal spelar laget från den lägre divisionen på hemmaplan.   

– Om lag från samma division möts i åttondelsfinal lottas vilket lag som är hemmalag.  

– Om det ena laget spelat hemma och det andra på bortaplan i åttondelsfinalen spelar det sistnämnda laget hemma i kvartsfinalen förutsatt att lagen tillhör samma division. Om båda dessa lag från samma division spelat hemma eller borta i åttondelsfinalen lottas vilket lag som är hemmalag i kvartsfinalen.   

– I semifinal lottas vilket lag som är hemmalag i första matchen medan det andra laget är hemmalag i returmatchen. 

– Målskillnad beaktas i semifinal om lagen får samma poäng i dubbelmötet. 

– I finalen lottas hemmalag om inte exakt samma lag möttes i finalen året innan. Då blir det lag som hade bortaplan året innan hemmalag detta år förutsatt att den föreningen uppfyller de krav som SIBF ställer på finalarrangören.  

– Vinnaren av Svenska Cupen 2024/25 erhåller 150.000 kr samt kvalificerar sig till Champions Cup 2025/26. Förlorande finallag erhåller 75.000 kr. 


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Så funkar det nya upplägget

Omgång 1:

Utslagsmatch-enkelmöte

18 lag från Distrikten

Omgång 2:

Gruppspel, 3 lag per grupp

9 lag från omgång 1

1 lag från Distrikten

8 lag från Allsvenskan

6 lag från SSL, placering 9-14

Omgång 3, åttondelsfinal:

Utslagsmatch-enkelmöte

8 lag från omgång 2

8 lag från SSL, placering 1-8

Kvartsfinal:

Utslagsmatch-enkelmöte

Semifinal:

Utslagsmatcher-dubbelmöte

Final:

Enkelmöte


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: