Video: Hela straffläggningen i semifinalen, Pixbo-Linköping.
Ungdoms-SM
Två Stockholmslag till final i ungdoms-SM F16
ANNONS

Uppsnack inför USM-finalerna: "Täby och Pixbo favoriter"

Täby mot Värmdö, där har vi finallagen i flickklassen. Två lag som har flera saker gemensamt. Inte bara att båda kommer från Stockholmsområdet, utan även att främsta styrkan i respektive lag ligger i försvarsspelet. Täby har endast släppt in ett mål per match i slutspelet medan Värmdö släppte in två mål i kvarten och ett i semin. Oavsett vilken femma som är inne så har det varit väldigt svårt för motståndarna att överhuvudtaget skapa målchanser.

Foton: Per Wiklund

F16-final 16.30: Värmdö-Täby
Det som jag tycker särskiljer lagen är att Täby oftare kommer till avslut framåt. De spelar ett rakt och effektivt anfallsspel där mycket handlar om att få in bollen centralt, där man inte sällan har en skytt redo att gå på direktavslut. För Värmdö kan det gå långa perioder utan att man skapar speciellt mycket i offensiven men när det väl händer så brukar det kunna vara genom långa skott eller passningar från bakplan, inte minst från kaptenen Tyra Ferringmark, som leder till farligheter. Båda lagen försvarar sig tryggt och anfaller okomplicerat.

Jag ger Täby ett favoritskap i finalen av ovan nämnda anledning kring anfallsspel och skulle de vinna så innebär det att de försvarar sin position som bäst i F16-Sverige, då man tog guld även i fjol, vilket vore imponerande. Senast det hände var 2012 och 2013 när Malmö FBC vann två raka guld med en viss Ellen Rasmussen i laget.

P16-final 14.45: Pixbo-Thorengruppen
SM-final på damsidan? Nej, för pojkar 16, även om vi är vana att se dessa klubbar mötas i final efter final i just dameliten. Killarnas slutspel har varit SSL-föreningarnas slutspel. I kvartsfinalerna hade sex av åtta föreningar SSL-status.

Pixbo är favoriten som har levt upp till förväntningarna. Jag tippade visserligen på förhand att Linköping skulle slå dem i finalen, men det var kanske lite att sticka ut hakan, och östgötarna var millimeter ifrån att vinna mot Pixbo i semin.

Thorengruppens semifinal mot Falun blev som förväntat. Mycket boll för Falun och ett Umeålag som var fortsatt vassa i omställningarna. Spelet blev avvaktande stora delar av matchen och de stora målchanserna kom främst på just kontringar, därav passade matchbilden Thorengruppen väldigt väl.

Pixbo är också ett lag som gillar att ha mycket boll, så man kan vänta sig något liknande i finalen. De behöver verkligen se upp när Thoren vänder spelet snabbt.

I Pixbo finns det flera spelare som har varit med en SM-final för inte så länge sedan, i distrikts-SM, och då vann man. De vet vad det handlar om och vad som krävs. Det talar till deras fördel. Senast Pixbo vann SM-guld i P16 var inte länge sedan, det var så sent som 2021/22 när de hyllade 05:orna fick fira med hemmapubliken (1 388 åskådare!) i Wallenstam Arena.


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: