Video: Lockeruds sista match i SSL 2023/24.
SSL (Dam)

Lockerud tar nya tag: "Allsvenskan intressantare än på många år"

ANNONS

Analysen: Därför åkte Lockerud ur SSL - "Det har varit vår akilleshäl hela året"

Mariestadsklubben LBK Lockerud spelade sin första säsong på 13 år i SSL. Men efter en svag säsong är laget tillbaka i allsvenskan tillsammans med Åkersberga. 

– Det är ett misslyckande såklart att vi inte når ett bättre resultat än vad vi gör. Det kortfattande reflektionen är att vi inte är nöjda med resultatet, framförallt den andra halvan av säsongen, säger tränaren Mickael Fredriksson till Innebandymagazinet. 

– Det klart det hade varit roligare att spela i SSL, inget snack om saken. Men en tabell är sällan missvisande och vi var inte bättre än såhär, den här gången och förtjänar inte att vara i högsta ligan. Då är det bara att ta lärdom av det och starta om i allsvenskan. Sen känns allsvenskan lite mer inspirerande nu än tidigare år med tanke på att de gör om serierna och på så sätt kommer vi till ett allsvenskan som är bättre och lite mer intressant än hur det var tidigare. 

Tränaren utvecklar vidare resonemanget om vad som blir bättre och mer intressant med kommande allsvenskan. 

– Man har ju kommit ifrån de där fyrlagsgrupperna och enkelmötena kontra dubbelmöten. Det blir en mer tydlig serie med tolv lag. Man har “slimmat” ner damallsvenskan och det är lite mer positivt då med de sportsliga utmaningarna. Men jag hade hellre spelat SSL såklart, men det känns som att allsvenskan är intressantare än på många år iallafall, säger Mickael till Innebandymagazinet. 

Det svaga insatsen i säsongen gjorde att Lockerud enbart tog 10 poäng på 26 matcher och blev klart sist i serien. 

– Det mest kortfattade versionen är att vi inte lyckas göra fler mål än vad vi gjorde. Det har varit vår akilleshäl hela året i princip. Sen kan man hitta en massa ursäkter med skador och sådär, men det är samma för alla lag. I långa stunder tycker jag att vi defensivt står upp väldigt bra och gör bra saker. Bitvis tycker jag också att vi har skapat tillräckligt mycket lägen för att vinna matcher, men har bevisligen inte gjort det. Då är det någonting som vi behöver analysera och jobba vidare med. Men i vårat fall så är det fler orsaker som gör att vi åker ur och det får vi ta och analysera och arbeta med så att det inte händer igen när vi tar klivet upp igen.

“Ska inte känna ansvar”

Ellen Lundin tillhörde Lockerud i allsvenskan och var en nyckelspelare för laget när de gick upp till SSL. Inför den här säsongen skrev hon på för Mölnlyckelaget Pixbo. Frågan ställdes till Mickael om hennes närvaro i laget hade förändrat resultatet för Lockerud. En fråga han har fått av andra tidigare. 

– Jag säger samma sak som förut, att om jag säger nej så underminerar jag hennes kapacitet som spelare. Det kommer att bli en av världens bästa spelare, om inte världens bästa spelare. Jag tycker att hon är solklart årets rookie i SSL. Det klart att en Ellen i laget hade kunnat göra skillnad för oss, definitivt. Samtidigt är innebandy en lagsport och laget ska kunna hantera att tappa en sådan spelare med. Så både ja och nej är svaret. Mycket på grund av jag inte tycker att Ellen ska känna ansvar över att vi har åkt ur SSL och vi skulle ha klarat av det här utan henne, även om det hade varit betydelsefullt att ha henne med såklart.

Då Lockerud spelar i allsvenskan kommande säsong finns det saker de kan ta med från säsongen i SSL.

– Det beror lite på hur man ser på det. Jag tycker att vi har lärt oss mycket mer än exempelvis Thorengruppen som har 26 raka segrar. Det är svårt när man bara vinner att hitta utvecklingspunkter och saker att göra bättre. Nu är bevisligen Thorengruppen bra på att utveckla sin verksamhet, trots att de vinner hela tiden, så det ska de ha all credd för. För vår del har den här säsongen sagt väldigt mycket om oss själva och vad vi behöver göra i framtiden. Jag tror att vi kommer att hitta ännu fler lärdomar från det här om vi använder det på rätt sätt och jag har en känsla på att vi kommer att göra det. Vi har fått berättat för oss en dyrköpt läxa, men det beror på vad man gör det till och vi vill se det som en möjlig att växa föreningen framåt.

Foto: Magnus C Lydahl

Han förklarar vidare vad som behöver förbättras inför kommande säsong. 

– Grunden finns där, tycker jag. Det tycker jag vi har byggt upp på ett bra sätt och vi kommer fortsätta att jobba med den modell som vi tror på, med att bygga ett lag med mycket spelare som har Mariestad-anknytning. Sen behöver vi se över de de specifika innebandytekniska sakerna och stärka dem. Sen dra lärdom över de bästa lagen i SSL med hur mycket de tränar och vad de gör för att vara så bra. Vår ambition är inte bara att vara ett allsvenskt lag utan vi vill ta steg och bli ännu bättre i allt vi gör. Vi har ingen ambition att ta ett steg tillbaka och bli en allsvensk förening, utan istället träna och vara ett SSL-lag. 

Kan du ge exempel på något specifikt som ni behöver förbättra?

– Anfallsspelet behöver bli bättre och det är lite det jag är inne på. Att det naturligtvis är både de taktiska sakerna, men också i utbildningssyfte att prata om de egenskaper som krävs för ett framgångsrikt anfallsspel, som spelarna behöver träna på i avgörande moment. Det kommer vi att lägga mer vikt på än vad vi har gjort tidigare. Det har blivit lite för mycket inriktat på det taktiska i anfallsspelet. Så de individuella färdigheterna kommer att f mer utrymme att utvecklas under förhoppningsvis kommande säsong och framåt.


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Målfest när Thorengruppen krossade Lockerud/Mariestad i Thoren Arena Warberg besegrade Lockerud/Mariestad efter Hilma Ahnlunds dubbel Lockerud/Mariestad klart för nedflyttning – efter förlust mot Kalmarsund Linnéa Wallgren tvåmålsskytt för Karlstad i segern mot Lockerud/Mariestad Endre vände underläge till seger

Den här artikeln handlar om: