Artikelfoto: Christoffer Sturesson
SSL-kval

Hyllar målvakten: "Märklig spelstil – aldrig sett det innan"

ANNONS

Mattias Kongstad inför SSL-kvalet: "Vi ska våga och framförallt spela vårat spel"

Warberg tog sig nyligen till sitt fjärde raka SSL-kval. Vid två av tillfällena har man tagit sig hela vägen till finalen, så även i år. Man städade av Lerum efter två vinster, först med 8-1 hemma och sedan 7-3 borta i en match som var klart jämnare då det bara skiljde ett mål i slutminuterna.

– Första matchen så tycker jag att vi är så pass mycket bättre, faktiskt, säger Warberg-veteranen Mattias Kongstad till Innebandymagazinet.

Du kan se höjdpunkterna från första matchen i spelaren ovan.

Returen beskriver han som en väldigt jämn match som kunde gått åt vilket håll som helst.

–  Där har vi väl lite flyt. Vi gör ingen topprestation. Arvid (Vonk) i målet gör väl en av sina bästa matcher som jag har varit med på och sett honom. Lerum sätter ju inte sina chanser, det är ju det som är deras problem i de lägena.

Målvakten Arvid Vonk har tillhört Warberg de två senaste säsongerna, innan dess spelade hann i finska ligan – Vonk har växt upp i Finland men spelar landslagsinnebandy med Nederländerna.

Tiden i Sverige har blivit succéartad då han för andra säsongen i följd nyligen blev utsedd till bästa målvakten i allsvenskan södra.

– Han är ju duktig, men han är ju jävligt märklig i sin spelstil! Jag har aldrig sett det innan, säger Kongstad om lagets burväktare.

– Han går lite mer på feeling än vad många andra gör. Det är inga riktiga rutinräddningar. Men det är en väldigt duktig målvakt med en speciell stil.

Hur märks det när han spelar?

– Det är svårt att förklara. Ibland ser man det inte själv, men sen på video ser man…"hur fan tänkte han där?". Ibland ligger han ner och gör fotbollsräddningar istället för att kanske sitta upp mer som andra målvakter gör. Det är mycket långskott som han ligger på, för han ser väl bollbanan, men en annan målvakt kanske hade satt sig och tagit den i bröstet. Han lägger sig ner och lägger sig på bollen istället.

29-årige Vonk kommer för övrigt lägga ner sin innebandykarriär efter säsongen för att flytta hem till Finland.

Arvid Vonk Foto: Krister Andersson

 

Det har Warberg lärt sig från de tidigare kval-uttågen

Avancemanget mot Lerum innebar kvalfinal mot Sundsvall, där match ett spelas på söndag, detta i Varberg. På förhand trodde många att Warberg – som slutade tvåa i allsvenskan södra – skulle få möta seriesegrarna i norra, Dalen. Så blev dock inte fallet efter att Strängnäs och Sundsvall skrällt mot Hovslätt respektive Visby.

Ikväll kommer Warberg ha sin sista genomgång om Sundsvall.

– Det är lite man-man verkar det som, och ett ungt lag, säger Kongstad.

Minst en av matcherna kommer spelas på deras parkettgolv, är det något ni pratat om?

– Vissa av oss har varit där tidigare och spelat mot Granlo och så. Så vi visste ju om det, vilken hall det var. Det är väl lika för alla. De är lite mer vana med det – vi kommer väl ha det lite mer studsigt än så. Men det är så pass proffsiga spelare att vi inte kunna skylla på det.

Kommer ni träna något extra på parkett innan matcherna mot Sundsvall?

– Nej, vi kör på som vanligt. Jag vet inte om det finns någon hall här i Varberg, med parkett?

Vad är det då som talar för att ni slår ut Sundsvall och går upp till SSL?

– Det är ju våran prestation. Det är ju det som är själva grunden, hur vi presterar. Sen, vad det är för motstånd på andra sidan, det spelar mindre roll för oss.

– Det är vi som ska komma upp i prestationen. Om vi kommer upp i den prestationen som vi kan göra, och vet att vi har i oss, så tycker jag att vi ska vinna.

Vad är det annars som gör er till ett bra innebandylag?

– Det är ju metodiskt. Vi har tre femmor som presterar. Sen har vi lite toppar i vissa formationer. Där tror jag det kommer vara avgörande, att vi vågar spela vårat spel.

Warberg har alltså blivit utslagna i tre raka kval, detta mot Hagunda (play off 2), Lillån (play off 1) och sedan Nykvarn (play off 3) ifjol. När Kongstad får frågan vad man behöver göra annorlunda nu mot då så återgår han till Warbergs egna prestation.

– Vi ska våga och framförallt spela vårat spel. Det är ju det vi har gått ifrån tidigare år tycker jag. Inte förra året, där gjorde vi en bra prestation också. Då mötte vi ett bra Nykvarn. Året innan (mot Lillån) gick vi ifrån att inte spela vårat spel. Vi rättade oss lite efter motståndaren istället.

“Handlederna ligger nog kvar på operationsbordet”

Mattias Kongstad svarade för tre mål i semifinalerna mot Lerum. 36-åringen har nyligen kommit tillbaka efter en lång skadefrånvaro, han spelade ingen innebandy alls förra säsongen på grund av en korsbandsskada och gjorde sedan comeback mitt under årets säsong.

– Det är ju lite upp och ner. Ibland känns knät jättebra och ibland känns det lite sisådär. Men de senaste veckorna tycker jag ändå så att jag har mer och mer kommit tillbaka till det. Sen är det handlederna…jag vet inte om jag lämnade dem på operationsbordet riktigt. De ligger nog kvar där. Jag ska kanske åka till Göteborg och kolla om jag kan få tillbaka dem.

Hur har resan tillbaka till planen varit för dig?

– Det är klart det har varit tufft. Jag är ju inte 20 längre heller. Det har ju varit ett år med mycket tankar och mycket tid för sig själv på gymmet, som kanske jag inte har haft så mycket innan. Så det har varit ett lärorikt år också på något sätt. Man tar innebandy jävligt för givet när man får spela hela tiden. När man inte får vara med på ett år så uppskattar man det kanske på något helt annat sätt.

Du säger att det har varit ett lärorikt år, vad syftar du på då?

– Just med att uppskatta det du har. Det är ju inte så mycket av sitt liv man får göra det man tycker är jävligt roligt, på en innebandyplan. Någon gång tar det ju slut – många hade kanske trott att det skulle ta slut nu när jag skadade mig så pass allvarligt som jag gjorde i min ålder, men jag tycker det är förbaskat roligt fortfarande. Framförallt så saknar man att vara i en grupp som man har varit i hela sitt idrottsliga liv, avslutar Kongstad.


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Klart nu: Höllviken åker ur serien efter ny förlust Tre klara poäng för Warberg mot Nilsby FBC Lerum bröt Warbergs segersvit Warberg upp i serieledning efter seger i toppmötet med Hovslätt Fiaskosäsong för Kalmarsund – som åker ur serien

Den här artikeln handlar om: