Foto: Magnus C Lydahl
SM-slutspel
Hetast och kallast i kvartsfinalserierna - "Hon blir en riktig joker"
ANNONS

Andreas Berglinds betraktelser från kvartsfinalserierna på damsidan.

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, kommer att ha en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan.

Har nu sett kvartsfinalserien och också varit på plats på Endre-Täby där jag nog sett en av de sämre domar insatser så här långt. Men också en av de bättre försvarsinsatser från ett lag den här säsongen, i Täby som var en helt fantastisk laginsats i försvaret.

Thorengruppen-Kalmarsund:

Här skrev jag tidigt att jag blev förvånad att TG valde Kalmarsund som de hade stora problem med under säsongen och där Kalmarsund gör det fantastiskt bra i den här kvartsfinalserien, men som alla visste innan att TG skulle ta hem med 3-0. Men Kalmarsund borde ha vunnit sista matchen på bortaplan där också nästan alla domslut blev till fördel för TG och där man i Kalmarsund dessvärre gjorde ett misstag i slutet med boll i egen ägo.

Buczek, Tschöp som vanligt bra i Kalmarsund men deras bästa spelare i den här matchen var Matilda Sjödin. I Thorengruppen så klev Vera.K ner på backen i slutet och visar att hon kan spela var som och som vanligt i de stora matcherna så kliver Wibron och Joelsson fram och avgör.

Västerås Rönnby-Falun

Här var det som jag och många andra trodde och visste att Rönnby skulle ta hem den här serien med 3-0, som man också gör tämligen enkelt. Man ser att det är enorm skillnad på dessa lag och även om Falun har med alla sina spelare så skulle man ändå inte räcka till och här var även Einstulen tillbaka i Falun och Svarfvar.

Saga Emtell, som jag sett spela innebandy sen hon var 6 år och dominerade redan då matcherna, fortsätter att ta kliv och var en gigant i denna serie tillsammans, som vanligt, med Wilma Johansson. Jag blir mer och mer imponerad av Matilda Lindgren som nog är en av de bästa värvningarna ett lag gjort denna säsong. Nu ska Rönnby möta Pixbo där man blev helt överkörda i sin höga press i serien och här har man lite att fundera över.

Pixbo-Lund

Tycker Pixbo valde rätt lag där det är en hyfsad enkel resa ner för dem och där man nu också hade lite tur att Lunds bästa spelare Emelie. R blir avstängd från laget? Pixbo vinner väldigt enkelt och där det är klasskillnad mellan lagen och där Pixbo kommer att spela final igen mot Thorengruppen och där jag ger Pixbo väldigt goda chanser att vinna i år om man matchar lika hårt som TG.

Pixbo är en lagmaskin där man har tre femmor som alla gör poäng och där Krupnova älskar de stora matcherna, men där man också fått fram utvecklingen i de unga spelarna på ett fantastiskt sett och man har seriens bästa spel och bästa försvar tillsammans med seriens bästa målvakt.

Täby-Endre

Här trodde jag på förhand att serien skulle bli längre men där Endre inte har hittat nycklarna till spelet under denna säsong. De har heller inte hittat balansen i femmorna där man sätter Erika Nilsson i en tredje femma???? Obegripligt för mig. Lagets stjärnor har haft otur med skador och sjukdomar och kom inte upp i sin normala standard i den här serien som också är en av förklaringarna. Men där det största ansvaret faktiskt ligger på den nya tränaren som inte fått ihop det i år, då jag tittat mycket på Endre.

Endre borde kunna så mycket mer med det här laget men de kommer att bli mycket bättre kommande år och stannar Bäckstedt?

Täby gör det fantastiskt bra i den här serien och jag tänker mest på match 2 på bortaplan i Maxi Arena, som ligger ett stenkast ifrån P18 där jag gjorde lumpen och där vi genom många år haft ett fantastiskt samarbete med Endre.

Men nu tillbaka till Täby och matchen där jag nog såg det bästa försvar den här säsongen där Endre knappt kom till en farlig Målchans under 60 minuter. Jag har tidigare gnällt på Klara Molin att hon springer mycket utsida men hon var överallt i denna match och hade en fantastisk match i matchen mot Jirakova, där Molin totalt körde över henne för att också i slutet av matchen sno bollen av just Jirakova och lägga in den i öppet mål. Nä Klara Molin har varit helt fantastisk i denna serie likaså Lisa Carlsson, som har varit lika bra. Bra defensivt har även Boric-Svärd varit, hon har varit lagets bästa back defensivt före Ahola som också varit bra defensivt. Kan laget få igång Julia Croneld, som jag tidigare under säsongen sa var lagets viktigaste spelare, men som i den här serien har varit väldigt osynlig och slarvar lite med defensiven, så kan Täby skrälla i någon match mot TG. Angående viktiga spelare så har det varit otroligt viktigt att Moa Delshammar är tillbaka i Täby och hon blir en riktig joker för Täby.

Kalla: Rent bedrövlig domarinsatser i dessa kvartsfinaler där det går för fort för domarna och här måste domarna likt spelarna kunna läsa spelet bättre och ligga närmare i situationer så de kan fatta rätt beslut, då dessa matcher betyder så otroligt mycket och ska inte få avgöras av domarna i framtida matcher.

Kallare: Man hade hoppats på mer spänning i dessa matcher och att få se en längre matchserie men det är en sådan enorm klasskillnad mellan lagen så det blir lite tråkigt med storlagens dominans.

Kallast: Spelare som är ute efter att skada spelare på planen och komma in med efterslängar och tacklingar i ryggen efter avblåsning som inte hör hemma på planen och man ser Svarfvar i varje situation gå in med sådana pajasfasoner och likaså Bognesand i Falun. Men värst denna kvartsfinalserie var Hållstam i match 2 där hon skadade flera i Täby på grund av idiotfasoner och det var tur att hon missade knätacklingen på De Gysser, som annars hade varit borta länge om den hade träffat. Nej här måste lagens föreningar gå in och säga att så här uppträder inte vi på en plan och börja stäva detta för vi har redan för många skador i den här sporten.

Het: Axina Pettersson som växer och växer som spelare och där jag såg ett smart drag i serien då man mötte TG som körde man man spel och där Pixbo då tog ner Axina Pettersson som fick möta Joelsson där Axina trampade lätt förbi och serverade en smörpassning till mål för Pixbo. Axina leder också den totala poängligan i slutspelet med 6+2.

Hetare: Sofia Joelsson där alla pratar om Vera.K, Oona.K, Wibron och Wiström så är det oftast Sofia Joelsson som avgör de stora matcherna och hon leder just nu den interna poängligan i slutspelet och är den som avgör denna kvartsfinalserie. Hon är nog den som kommer att se till så att Thorengruppen går till final.

Hetast: Klara Molin som har varit en gigant i denna kvartsfinalserie och som gör allt rätt i offensiven och defensiven på bänken och man ser hennes ögon, likt Mats Sundin när det är en Time eller liknande, och får igång hela laget och är en maskin där ute och kan hon få igång alla andra komponenter i laget så kanske denna maskin kan uträta underverk och laget får åka till Solna för en final.

Tips Semifinalerna:
Pixbo-Rönnby 3-0. ( 6-3) 5-4) ( 7-3)
TG-Täby 3-0. (7-3) 8-4) (8-5)
Tippade också tidigare att dom nya SSL lagen skulle bli Dalen och Telge som ser ut att kunna ta det.


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

Den här artikeln handlar om: