Artikelfoto: Marko Grönholm och Per Wiklund
Allsvenskan norra

Tränaren fick lämna – trots succésäsong

ANNONS

Skälby byter tränare till nästa säsong: "Verkar inte som att föreningen vill hålla det på samma elitnivå"

Christian Mattsson blev ny tränare för herrallsvenska nykomlingen Skälby inför årets säsong. Det blev ett lyckat år på posten för den förre SSL-spelaren som ledde sitt lag till en femteplats i serien, något som innebar kvalificering för den nya allsvenskan.

Trots detta får Mattsson inte stanna kvar i sin roll som huvudtränare. Enligt honom själv har han blivit uppsagd efter ett styrelsebeslut.

– Föreningen anser att jag är en ledare på elitnivå, men det är inte riktigt det ledarskapet som föreningen vill ha till nästa säsong. Sportsligt anser föreningen att jag gjort ett hundraprocentigt jobb, vilket är rätt tydligt med tanke på att vi klarade det allsvenska kontraktet, säger Mattsson till VLT.

Han fortsätter:

– Föreningen har kanske en annan vision om hur de vill leda Skälby vidare. Med en ledare som är mer involverad i ungdomsverksamheten och i samarbetet vi har med Surahammar till exempel. Den bilden har de inte av mig som person.

Mattsson håller inte med om den bilden: Arbetsbeskrivningen han fick av sportchefen Tobias Hjelm var att klara kontraktet, och att leda Skälby på en elitnivå – inte på breddnivå.

– Jag har ett tvåårsavtal med Skälby och var inställd på att bygga vidare på det vi påbörjat den här säsongen. Tillsammans med sportchefen hade vi börjat titta på nyförvärv för att bygga upp en elitverksamhet på riktigt. Det verkar inte som att föreningen vill hålla det på samma elitnivå.

Sportchefen: "Vill få in ett annat typ av ledarskap"

Jonas Edberg, sportchef i Skälby, ger sin syn på beslutet:

– De sportsliga resultaten under säsongen är vi otroligt nöjda, stolta och tacksamma över för det Christian gjort med laget. Men när vi utvärderar och ser vilken väg vi vill gå framåt, så har vi gjort bedömningen att vi vill få in ett annat typ av ledarskap, där vi i föreningen jobbar mer hållbart och långsiktigt, även om vi även behöver de kortsiktiga resultaten, säger Edberg till VLT.

VLT frågar sedan Edberg på vilket sätt Christian Matssons ledarskap inte är tillräckligt hållbart och långsiktigt. Det vill han inte utveckla, den biten har man skött internt mellan varandra. Han kallar sedan Mattsson för en fantastiskt duktig coach, men i det här fallet handlar det enligt Edberg om större frågor och saker än bara laget.

På Mattsson synpunkter om den förändrade arbetsbeskrivningen svarar Edberg följande:

– Till viss del kan jag ge honom rätt på det. Men bredd låter fel i mina öron i det här fallet. Vi vill ha en elitsatsning som är hållbar. Vi ska fortsätta att utveckla egna produkter, vilket Christian är duktig på, men vi tror att vi kan göra det ännu mer.


TV: Heta scener när Sundsvall slår ut Visby i SSL-kvalet

Det blev en ny Sundsvallseger mot Visby, nu väntar kvalfinal mot Warberg.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Skälby vann klart borta mot Sirius Ryck i sista perioden avgjorde för Tyresö Trollbäcken borta mot Skälby Skälby kunde inte stoppa IBK Dalens segertåg Seger med 9-6 för Sundsvall FBC mot Skälby

Den här artikeln handlar om: