Foto: AC.Kårhag och Christoffer Sturesson
Damettan

Nya superserien i damettan - "Jätteviktigt steg för daminnebandyn"

ANNONS

Västsvenska, Skåne och Halland bildar en ny superetta på damsidan kommande säsong.

Inför den kommande säsongen så görs seriesystemet om på allsvensk nivå. Fyra allsvenska serier med 32 lag skall göras om till två serier med 24 lag. Men serien under allsvenskan kommer fortfarande att administreras av distrikten och inte Svenska Innebandyförbundet, som på herrsidan även administrerar herrettan. 

I samband med denna systemändring passar Västsvenska, Skåne och Halland på att bilda en gemensam superserie för alla tre distrikten.  

– Anledningen är det nya allsvenska seriesystemet. Vi vill ge förutsättningar till en kvalitetshöjning på damettan i de här tre distrikten för att ge en bättre möjlighet att ta sig uppåt i systemet. Förutom att minska avståndet till allsvenskan så hoppas vi att kvalitetshöjningen ska genomsyras hela vägen ner i seriesystemet så vi får bättre kvalitet generellt på daminnebandyn på sikt, säger Henrik Paulsson, som är verksamhetschef i Skåne, till Innebandymagazinet.

Den nya serien kommer att bestå av fem lag från Västsvenska, fyra lag från Skåne och tre lag från Halland. Antalet lag är baserat på antal seniorlicenser i distriktet. Vinnaren av denna superetta kommer att gå direkt upp till allsvenskan.

– Alla tre distrikten ser verkligen fram emot det här och vi är överens om att det behövs. Vi tror att det här är ett jätteviktigt steg för daminnebandyn. 

Arbetsnamnet för den nya superserien är Damer division 1 Region. Vilket är ett namn som redan finns idag då Västmanland, Örebro och Värmland har haft ett liknande upplägg de senaste åren. Så den nya serien kan få namnet Region Väst eller liknande. Paulsson kan även se flera positiva aspekter av den nya superserien.

–  Ja, en annan positiv effekt är att det kommer bli en kvalitetshöjning på domarna som kommer döma i denna serie då vi kör de bästa domarparen från alla tre distrikten. Så det kommer bli en generellt bättre serie på alla plan.

Så till kommande säsong kommer nya superserien se ut som nedan. I Skåne har tabelltrean Munka-Ljungby IBK tackat nej till nya serien. Så deras plats går istället till tabellfemman FBC Engelholm. Västsvenskas platser är inte spikade än men det fem lagen i tabellen nedan är de föreningar som har fått frågan om att delta. Skulle någon av dem tacka nej så går turen till tabellsexan Floda IBK. Hallands tre platser är spikade och klara.

Region Väst
 

1. Åstorp/ Kvidinge IBS (1:a Skåne) 
2. IBK Lund (2:a Skåne) 
3. Höllvikens IBF (4:a Skåne) 
4. FBC Engelholm (5:aSkåne) 
5. Lindås IBK(Allsveskan Västsvenska)
6. Pixbo IBF (2:a Västsvenska) 
7. FBC Lerum  (3:a Västsvenska)
8. IBF Backadalen (4:a Västsvenska) 
9. IK Zenith (5:a Västsvenska)
10. Onsala IBK (1:a Halland)
11. Kustens IF (2:a Halland)
12. Warberg IBF (3:a Halland) 


TV: Här hyllas Mattias Samuelsson med #13 i taket

Storvreta har hissat nummer 13 i taket i IFU Arena tillsammans med Jesper Berggrens #21 och Hannes Öhmans #14.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!


 

 

 

   

Den här artikeln handlar om: