Foto: Tomas Brandt Wangel
SM-slutspel
De bästa och sämsta lagen i kvartsfinalerna
ANNONS

Innebandymagazinets damexpert med en krönika om kvartsfinalserierna och en ranking av lagens prestationer.

Det är med en viss bitterhet som jag konstaterar att damernas kvartsfinalserie inte höll måttet överhuvudtaget spänningsmässigt denna säsong. Fyra raka 3-0 serier är inget som man skriver hem om. 

Det var bara två matcher av tolv som bjöd på lite nervdaller och det var första mötet mellan Täby och Endre som gick till straffar. Den matchserien var väl mest oväntad på förhand och att då få ett straffavgörande i match ett kunde inte bli bättre. Känns även som den matchen blev avgörande för hela matchserien. Den andra matchen som blev lite gastkramande var sista mötet mellan Thorengruppen och Kalmarsund. Det skulle var den enklaste matchserien av de alla men som jag tycker blev den svåraste vilket sista matchen blev det ultimata beviset för. 

Min tippning inför kvartsfinalserien blev helt uppåt väggarna även om jag prickade in tre av fyra semifinallag. Men inte okej att spå att Endre ska vinna i tre raka och sedan åker de på torsk med samma siffror istället. Jag får trösta mig med att jag tippade tio av 14 rätt i somras när jag tippade hur serien skulle sluta. Jag lyckades pricka in lag 1-9 samt Mora. 

Jag tyckte att Pixbo valde fel lag när man tog Lund för enligt mig fick de en present från Umeå när Thorengruppen inte valde Falun. Dalmasarna hade tunga skador och ingen vidare form och jag var övertygad inför att de var kvartsfinalseriens sämsta lag. Men Pixbo valde Lund och städade av dem relativt enkelt. Jag tycker i och för sig inte att de klara siffrorna speglade matchbilden utan Lund var mycket bättre än så. Men det är svårt att möta en gigant med ett lag som bara hade två spelare som spelat slutspel innan. Jag tycker verkligen att Lund föll med flaggan i topp och jag beundrade verkligen ledningen av laget när de spelade sex mot fem sista tio minuterna i sista matchen och gick för det även om man låg under med stora siffror. 

Min tippning av Täby-Endre baserade jag till stor del på stockholmarnas totalusla formkurva inför slutspelet samtidigt som Endre fick tillbaka Ellen Bäckstedt och Täby fick reda på att Hanna Nordstrands säsong var över. Men jag borde ha räknat ut att Täby skulle höja sig i slutspelet som vanligt. Till mitt försvar ska sägas att jag trodde att all turbulens runt laget den här säsongen hade fått dem att tappa den där X-faktorn som de brukar ha i slutspel. Men vinnarkulturen verkar sitta djupt rotad i väggarna. Som jag skrev ovan tror jag att första matchen satte agendan för denna matchserie och om Endre vunnit den istället så hade det blivit helt annorlunda. Men gotlänningarna fick aldrig till några bra stabila formationer som kunde höja dem när Bäckstedt kom tillbaka. Det var nog det sista vi fick se av Bäckstedt i Endre-tröjan tror jag.

Att Rönnby skulle vinna med tre raka var det aldrig några tveksamheter om. Falun hade inte tillräckligt bra lag helt enkelt efter alla skador och det tuffa matchandet på få spelare under en lägre tid tog till slut ut sin rätt. När Falun gick upp till SSL igen efter några år i allsvenskan var målet att spela SM-final med båda herrarna och damerna 2023. Daniel Dalbjer värvade då in ett lag som såg ut att kunna infria det höga målet men när han sedan fick sparken så tycker jag att Faluns guldbygge havererade. Jag tror Falun kommer gå en dyster framtid till mötes där systrarna Svarfvar hamnar i Kalmarsund, Moa Gustafsson i Pixbo och Moa Jakobsson i moderklubben Västervik till hösten. 

Kalmarsund tycker jag stod för en av den bästa prestationen i hela kvartsfinalserien och de var det laget som imponerade mest sett till sina förutsättningar. De pressade verkligen de reagerande mästarna i varje match och Thorengruppen ska vara glada att de vann de två första matcherna. I sista matchen tömde Kalmarsund alla batterier och de såg ut att gå vinnande ur striden. Men då klev Emelie Wibron fram och kvitterade till 5-5 efter två fina prestationer i slutminuterna. Som lök på laxen åkte Kalmarsund på ett jäkla skitmål i sudden och säsongen var över. Men jag tycker att smålänningarna visade upp under slutspelet att man är ett lag att räkna med i framtiden. Som plåster på såren såg de till att Thorengruppen inte kan göra the perfect season utan det stannade vid en perfect regular season.

Om jag skulle ranka alla lagens prestationer under kvartsfinalserien baserat på lagens förutsättningar och förväntningar skulle den rankingen se ut så här. 

  1. Pixbo
  2. Kalmarsund
  3. Täby
  4. Lund
  5. Thorengruppen
  6. Västerås Rönnby
  7. Falun
  8. Endre

Thorengruppen såg inte alls lika omöjliga ut som de gjort under serien och en poängförlust mot Kalmarsund var det nog inte många som hade tippat. Rönnby har svårt att komma högre upp tack vare att motståndet inte var tillräckligt bra utan de gjorde vad de skulle varken mer eller mindre. 

I semifinalerna möts nu Thorengruppen och Täby samt Pixbo och Rönnby. Stärkt av min tidigare tippning så är jag helt övertygad om att trenden håller i sig med tre raka matcher. Pixbo och Thorengruppen kommer att få spela den fjärde raka SM-finalen och som vanligt vinner Umeålaget med uddamålet. Men det kommer bli ett guld med en bitter eftersmak för att man tappade en poäng mot Kalmarsund och var så nära det som ingen annan gjort förut.

Fyra lag har sprungit igenom högsta serien utan att ha tappat poäng innan Thorengruppen. Falun gjorde det både 94/95 och 95/96. Men båda gångerna tog det sedan stopp i semifinal. Lockerud gjorde det 96/97 men även de åkte ur semifinalen sedan. Senast någon gjorde en perfect regular season var Balrog 01/02. De vann sedan SM-guldet men de förlorade en match mot Rönnby i kvartsfinalen. Så skulle Thorengruppen vinna resterande fyra matcher så blir de det laget som varit närmst en perfect season med endast vinster under hela säsongen, men med en liten liten plump mot Kalmarsund. Så det ultimata innebandyrekordet sitter säkert en stund till och frågan är om någon någonsin kommer vara lika nära som Thorengruppen var denna säsong?  


TV: Här hyllas Mattias Samuelsson med #13 i taket

Storvreta har hissat nummer 13 i taket i IFU Arena tillsammans med Jesper Berggrens #21 och Hannes Öhmans #14.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

   

 

 

Den här artikeln handlar om: