Foto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan norra

Oscar Kristensen om framtidsplanerna efter degraderingen: "Vore larvigt"

ANNONS

Slog allsvenskt assistrekord – så resonerar han om framtiden: "Har extremt svårt att se att jag gör det"

Stockholmslaget Bele Barkarby kvalade förra säsongen till SSL. Mycket av lagets framgångar berodde på insatserna från supertrion Helmer Hernegran, Sam Madani och Oscar Kristensen, som tillsammans gjorde otroliga 238 poäng.

När nästkommande säsong av alslvenska norra drog igång i höstas var dock mycket nytt. Man hade slagits ihop med Järfälla och gick numera under namnet Järfälla Bele, samtidigt hade både Hernegran och Madani lämnat för SSL-laget AIK.

Laget tippades få en tuff säsong och så blev också fallet, man slutar åtta i tabellen och åker därmed ner till division 1.

Oscar Kristensen, som till skillnad från sina kedjekamrater valde att stanna kvar, ger sin syn på Järfälla Beles säsong:

–  Innan säsongen visste jag inte hur bra vi skulle vara. Som lag gör vi det vi kan. Det är inte så att vi är sämre eller bättre än vad vi borde vara eller. Det var så här bra vi var, tyvärr, säger Kristensen till Innebandymagazinet.

Är det en stor missräkning att ni åker ur, eller förstod ni att ni kanske skulle slåss i de här regionerna av tabellen?

– Vi hade självklart kommit sexa istället för åtta. Men att vi inte skulle vara nära topp fyra, eller vara som vi var förra året, det hade nog alla förstått rätt tidigt.

Oscar Kristensens prestationer är däremot svåra att klaga på, då han vinner poängligan i överlägsen stil. Det blev totalt 81 poäng, 20 mer än tvåan i poängligan som är Fredrik Edholm i Dalen.

22-åringen slog även två allsvenska rekord under säsongens gång. I mötet mot Älvsjö (vinst 14-5) blev han den första spelaren någonsin att göra tio assist i en och samma allsvenska match. 

Du kan se Kristensens tio assist i spelaren nedan. Bilder: innebandy.tv

Kristensen gjorde totalt 60 assist under säsongen, även det nytt rekord på allsvensk nivå.

– Ja, den (egna prestationen) var okej till en början. Sen sista nio där så kom ju han hem igen och då…jag vet inte, varenda skott gick in!

"Han" i det här fallet är Sam Madani, som valde att återvända från AIK mitt under säsongen. Madani hann med att delta i nio matcher och svarade då för 35 poäng.

Hur mycket betyder det för ditt poänggörande att Madani kommer in i laget? 

– Jag slår ju två rekord på att han kommer tillbaka och vinner poängligan med 20 poäng till slut. Innan dess låg jag inte ens åtta tror jag, så det betyder väl hur mycket som helst.

Hur högt värdesätter du de två rekord du slår?

– Sjukt högt, faktiskt! Det är ju en lagsport men man spelar ju också för att sätta någon form av avtryck. Jag gör det i alla fall. Jag brinner ju för att göra poäng, det är därför jag spelar och det är det jag älskar att göra. Så de (rekorden) betyder sjukt mycket.

Vilket av rekorden är du mest stolt över?

– Det får bli det sammanlagda. Klart att tio ass på en match inte ska kunna gå, men det visar på en hel säsong att man har varit konsekvent. Alla kan flyga en match men det gäller att vara konsekvent också.

Kristensen gjorde sin först allsvenska säsong 2019/20, och har på 109 matcher i serien gjort 317 poäng. Ingen spelare är i närheten av de siffrorna under samma tidsperiod som Kristensen spelat i allsvenskan.

Topp 10: Bästa poänggörarna i allsvenskan de fem senaste säsongerna

Pos.NamnMatcherMålAssistPoäng
1Oscar Kristensen109110207317
2Sam Madani9318886274
3Albin Jansson10492135227
4Joel Ekström8413477211
5Patrik Malmström10111589204
6Oscar Janthe8188112200
7Adam Nilsson7912078198
8Adam Colling6410979188
9Isak Palmén878198179
10Aron Ohlsson10512247169

Vad är det som gör dig till en så bra poängproducent?

– För det första måste man ju ha den här speluppfattningen och känslan för att göra målen. Det är ingenting som man kan träna till tycker jag. Det sitter med hela tiden. Sen är ju skallen liksom: När vi leder med 8-0 så blir jag bara ännu mer sugen på ett mål. Jag lägger aldrig av. Har jag gjort åtta så ska jag göra nio, det är den mentaliteten man måste ha om man ska komma upp i de här numren.

Testade på SSL: “Det var speciellt”

Oscar Kristensen hann under säsongens gång även med att debutera i SSL, detta i Nykvarns tröja på ett dubbellicensavtal. Forwarden fanns med i två matcher men lyckades där inte göra några poäng.

– Det var speciellt. Det var väl då det gick som sämst för Bele. Jag kände att jag ville ha en liten nytändning. Jag tänkte köra Nykvarn i två eller tre matcher bara på en "dubbel". Sen hann vi knappt tränat med varandra så det var ju lite chansning. Första matchen var helt okej, bara att vi inte gjorde mål. Andra matcher blev inte bra alls. Sen vann ju de matchen när jag inte spelade då, när det var krock, och då kände ju både att jag kör med Bele och så eventuellt tar jag det till nästa år i så fall.

De flesta säger ju att tempot är den stora skillnaden på att spela i allsvenskan och SSL, noterade du fler saker som skiljde serierna åt rent spelmässigt?

– Jag tycker inte alls att det var någon större skillnad, för mig i alla fall, med tanke på den behandlingen jag får i allsvenskan. Då blir man ju smälld så fort man får bollen i allsvenskan också. Det har ingenting med tempot att göra tror jag, det var liksom inte bra. Vi hade inte kommit ihop som femma. Det var en chansning och den gick inte hem.

När du skulle bestämma dig för vilket lag du skulle avsluta säsongen med så föll valet på Järfälla Bele, trots att Nykvarn hade en större realistisk chans att hänga kvar i sin serie. Hur kommer det sig?

– Då hade Sam kommit tillbaka och jag hade chans att vinna poängligan. Jag hade inte gjort det innan, jag kom ju tvåa de två senaste åren åren, så då kände jag att nej, nu får jag fan vinna den där. En gång för alla.

Framtidsplanerna: “Det känns riktigt larvigt faktiskt”

Nu går Kristensens kontrakt ut, och frågar du honom så tyder nog inte mycket på att han inte väljer att följa med Järfälla Bele ner till herrettan.

– Bele kommer alltid vara ett alternativ oavsett division. Tankarna just nu? Det känns ju liksom larvigt att vinna poäng i ligan med 20 poäng i allsvenskan och sen gå ner en division. Det känns riktigt larvigt faktiskt, så vi får se vad som händer. Men jag skulle aldrig skriva bort Bele helt.

Det är spel i SSL du siktar på?

– Det tror jag nog. Jag har extremt svårt att se att jag går till ett allsvensk lag. Det ger ingenting.

Är Nykvarn i så fall huvudalternativet i SSL, eller är du öppen för andra lag också?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi körde två matcher på säsongen och sa att "självklart så kollar vi på nästa säsong också", men det är absolut ingenting som är bestämt. Jag är öppen för flera förslag.

…men det blir inte AIK, en klubb som du tidigare aviserat att du aldrig vill spela för?

– Inte AIK, det kommer inte att ske.

Varför vill du inte spela för AIK?

– Jag tycker inte att det är värt det, att spela AIK. Även fast det är det enda Stockholmslaget så…nej, det finns ett liv utanför innebandyn också och det förstörs alldeles för mycket av att jag ska spela för AIK.

Är du låst till Stockholmsregionen när det kommer till din innebandykarriär, eller kan du tänka dig flytta inom landet?

– Nej, man är ju öppen för det. Det finns inte så många alternativ. Tyvärr är det ju så, ska man spela i de bästa lagen så får man åka ut i landet och mjölka kor. Det är det som gäller tyvärr.

Vad har du för framtida ambitioner med din karriär?

– Oj, den var jävligt svår…

Vinna SM-guld och spela i landslaget?

– Om det står mellan dem så är det mycket högre att vinna SM-guld. Att spela i landslaget? För det första har jag gett upp det. Jag brinner jag inte alls för det, helt ärligt. Det skiter jag fullständigt i.

Du tror inte att det kommer bli någon landslagsspel? Du är ju fortfarande ganska så ung.

– Man ska jag aldrig säga aldrig och om frågan ställs så kommer jag givetvis säga ja. Men det är ingenting som är mitt mål, då vinner jag hellre SM-guld.


TV: Här hyllas Mattias Samuelsson med #13 i taket

Storvreta har hissat nummer 13 i taket i IFU Arena tillsammans med Jesper Berggrens #21 och Hannes Öhmans #14.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Jubel för AIK efter seger mot Järfälla AIK kopplade grepp om Järfälla – efter seger med 3-1

Den här artikeln handlar om: