Video: Här vände Landvetter matchen mot Täby i JAS-festen förra året med tre närmast identiska mål.
Bilder: Innebandy.tv
Allsvenskt kval

Rutinerat Husqvarna mot ungt Landvetter i kvalet till allsvenskan

ANNONS

... men "Wings" har skaffat sig värdefulla erfarenheter: "Hunnit spela några stora matcher trots vår unga ålder"

Wilma Junhammar är Innebandymagazinets nya division 1-skribent, här med fokus på kvalet till allsvenskan.

I kvalmatchen “M10” i play off 2 hittar vi Husqvarna IK och Landvetter IBK. Det kommer att bli en spännande kvalserie där båda lagen har vunnit sina serier med minst 1 omgång kvar. Husqvarna har spelare med Allsvensk rutin medan Landvetter har senast förra säsongen kvalat till allsvenskan trots en trupp med ung ålder.

Det kommer troligen bli en rafflande jämn kvalserie som kommer att bli sevärd. Landvetter IBK kommer att få börja på hemmaplan i denna play off serie. Matcherna kommer att spelas 29 mars 15:00 (Pinntorps idrottshall), 1 april 15:00 (Huskvarna sporthall A ) och om det inte avgjorts vid de 2 matcherna spelas en avgörande match 7 april 17:00 (Pinntorps idrottshall).

Värt att hålla ögonen på är Husqvarnas Malin Krohn (nr 62), Linda Westlund (nr 90) och Fanny Brolin (nr 12). I Landvetter: Filippa Fagerström (nr 20) , Ebba Wangerås (nr 29), Minni Björsander (nr 38).

Vi tog tempen hos båda lagen inför kvalserien och även ett sätt att få lära känna lagen inför såhär säger dem:

Husqvarna IK

Husqvarna IK har spelat i näst högsta serien då det hette div 1 (Västra & Södra) mellan 2006-2010. Husqvarna hade då meriter som att komma 2:a efter Lockerud ett år och 3:a när KAIS Mora vann serien.

2013/14 är senaste säsongen Husqvarna spelade i div 1 (nu allsvenskan). En säsong som dem var uppe och vände. Husqvarna har sedan dess gjort ett återuppbyggande (2016/2017) där laget framgångsrikt bara tagit nya steg uppåt.

Intressant med Husqvarna är att de har flera spelare med sig som har spelat många år i klubben och som varit med när de spelade i dåvarande allsvenskan, Emma Sjöberg, Isabelle Johansson och Mikaela Kavrén, där de 2 sistnämnda har klubben som moderklubb.

Under säsongen har Husqvarna förlorat 3 matcher och haft en sudden vinst. Laget kunde redan vid näst sista omgången säkra seriesegern. Hovslätt som varit tippade att återigen kvala upp till allsvenskan blev besegrade av Husqvarna (tippade 3:a). Husqvarna fick inför säsongen in bland annat in Fanny Brolin, back, som magget tagit som årets genombrott för Småland Blekinge (19 plats i poängligan).

Vi tog oss en intervju med Husqvarnas Emma Sjöberg:

Hade ni några mål inför säsongen att kvala upp till allsvenskan?

- Nej inte direkt, vi har under hela säsongen tagit en match i taget och försökt hitta ett tryggt grundspel samt lagt fokus på specifika punkter inför varje match. Att detta i sin tur resulterade i en serieseger och kval till allsvenskan är vi förstås väldigt stolta och glada över.

Hur har du upplevt serien?

- Det har varit en relativt jämn serie den här säsongen med många tighta matcher, där ibland små marginaler har varit avgörande.

Hur går tankarna för kvalet?

- Det ska bli fantastiskt kul att få kvala med detta underbara gäng och vi har en go känsla i laget. Men vi vet att Landvetter är ett tufft motstånd därför måste vi vara med från start och göra jobbet för varandra till 100%.

Vad tror ni om motståndet Landvetter?

- Vi vet inte så mycket om Landvetter mer än att de är ett bra lag med många unga spelare, och som vann sin serie överlägset. Men vi ska inte lägga allt för mycket fokus på dem utan spela vårat spel och gå för vinst.

Vad tror du kan vara en av lagets styrkor inför stundande kval?

- En av våra största styrkor som lag den här säsongen är att vi har en bred trupp med många duktiga spelare. Hög närvaro på träningarna och att vi har roligt tillsammans har också varit viktiga bitar som vi även tar med oss inför stundande kval.

Du har 11 säsonger i Husqvarna och varit med vid 2 kval förut, hur känns det att få uppleva denna möjligheten igen?

- Det stämmer. Jag har kvalat 2 gånger med ett annat lag..(Hovslätt) och gått upp i allsvenskan en utav de gångerna. (Men sedan har jag även vunnit serien med Husqvarna säsongen 2012/2013 och gick då direkt upp i näst högsta serien ”allsvenskan” som var div 1 på den tiden.. ) Men att nu få möjligheten att kvala med Husqvarna, laget i mitt hjärta är något alldeles speciellt..

Hur påverkar det er att ni börjar på bortaplan?

- Det ser vi bara som positivt, om vi skulle lyckas knipa en seger i den första matchen hade det ju varit trevligt att försöka gå för ett avgörande inför hemmapubliken i Huskvarna sporthall Annandag påsk.

Foto: Per Wiklund

Landvetter IBK

Det unga talangfulla laget Landvetter IBK var inför säsongen tippade till att vinna serien. En serie de vann enkelt med 21 vinster och 1 sudden vinst, svarande på 65 poäng, 15 poäng före 2:an. Laget i sig består av spelare som är mellan 16-20 år.
Landvetter var klara seriesegrare redan när det var 3 omgångar kvar av serien. I och med att laget endast tappat 1 poäng under hela serien slog de rekord i vunna matcher.

Landvetter var med och kvalade till allsvenskan senast förra året och har därav fått rutin på kval. Magget hade även tippat att Landvetters Ebba Wangerås skulle bli poängdrottning. Med 57 poäng blev hon 2:a i poängligan.

Vi tog oss även en intervju med Landvetters Matilda Carlsson:

Ni har gått igenom serien, hur har ni upplevt serien?

- Vi har väl haft en del ganska enkla matcher men även några tuffa matcher som efteråt verkligen stärkt oss som lag.

Satsade ni på att kvala till allsvenskan inför?

- Kvalet har denna säsongen varit ett mål som vi strävat emot. För mig började detta målet kanske lite redan förra säsongen, eftersom att vi redan då fick känna lite på kvalmatcher.

Hur går tankarna inför kvalet?

- Just nu är det fokus på kvalet. Alla förbereder sig och det det märks att många i laget har kommit in i något slags ”kvalfokus”.

Vad tror ni om motståndet Husqvarna?

- Husqvarna kommer bli tuffa i ett kval. De är ett gäng lite äldre och mer rutinerade spelare men om vi bara har fokus på oss själva och att vi ska göra en bra match kommer vi att greja det.

Vad tror du kan vara en av lagets styrkor inför stundande kval?

- En av våra styrkor inför kvalet är att vi har många poänggörare och, viktigast av allt, en stark vilja att vinna.

Ni är en relativt ung trupp, tror ni att de har någon påverkan?

- Vår unga trupp påverkar oss i och med att vi kanske inte har lika mycket erfarenhet som en äldre trupp ofta har. Samtidigt har vi hunnit spela några stora matcher trots vår unga ålder.

Ni har hemmaplansfördel i playoffet mot Husqvarna hur påverkar det er?

- Att vi har hemmaplansfördel i kvalet har vi kämpat för. Vi vill spela inför vår publik i våran hall och att nu få göra det känns jättekul. Man ska inte sticka under stolen med att det är extra speciellt att spela kvalmatcher på hemmaplan.


TV: Här hyllas Mattias Samuelsson med #13 i taket

Storvreta har hissat nummer 13 i taket i IFU Arena tillsammans med Jesper Berggrens #21 och Hannes Öhmans #14.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: