Foto: Magnus C Lydahl
Krönika
Publiken kommer till herrarnas SSL-kval
ANNONS

Magnus Fredriksson har kvalfeber och reflekterar över publikhysterin i SSL-kvalet i en krönika.

IBK Dalens herrar lockade 2 015 personer på sin första kvalmatch till SSL i Umeå Energi Arena. Fredrik Edholm som gjorde fyra mål var glödhet precis som hela Umeå laget mot ett håglöst IK Sirius.

Om Warberg spelat i kommunens största innebandyarena hade kvalmatchen mot FBC Lerum lockat minst lika många åskådare. Nu trycktes 888 åskådare in i Wictory Center när även hallänningarna visade vad skåpet ska stå.

I Jönköpings Sporthall kom 1 122 åskådare för att följa Hovslätts IK:s kamp att bli stadens andra SSL-klubb (tillsammans med JIK) sedan Tabergsdalens IBK lirade i högsta serien 1993/94.

På Gotland fortsätter sviten med matcher med minst 1 000 åskådare per match när Sundsvall vann efter straffar mot Visby inför 1 378 åskådare i ICA Maxi Arena.

Och i nästan kvalomgång längtar vi alla till mötet i Sundsvall Sporthall mellan just Sundsvall och Visby. Även här kan vi förvänta oss publiksiffror av yttersta SSL-klass.

Lagen som är i SSL-kval den här säsongen har publiken i ryggen, engagemanget för sitt innebandylag och i flera fall bra lokalt samarbete med många företag på sin spelort. I alla fall de lag som jag tillslut tror kommer att spela play off 2.

Damernas kvalspel är också i gång men jag blir inte imponerad inför framtiden på publiksiffror, kvalmatcher på 273, 301 och 305. 

Någonstans är det viktiga faktorer vilka klubbar som spelar sig uppåt i seriesystemet för att elitverksamheten ska skina mer framöver. Genom tillspetsningen av allsvenskan stryper innebandyn mer och mer möjligheten för lag från Sveriges två största städer som Stockholm och Göteborg i just denna serie på herrsidan.

Kommer herrallsvenskan innehålla något lag från Stockholm eller Göteborgs kommun när seriepremiären sker i september 2024? (Det kan maximalt bli ett lag när kvalspelet är färdigspelat)

Kvalspelet som bygger på matchserie (just nu) i bäst av tre eller två matcher är extra mycket i fokus eftersom exempelvis herrarnas SM-slutspel kan bli sju omgångar lång, även om det i högst en eller kanske två av fyra matchserier på herrsidan kommer bli en långdragen kvartsfinalskamp enligt mig. 

Att just tempot i spelschemat blir tajtare bygger upp den här härliga innebandybubblan av alla avgörande matcher runt om i vårt land. Vi är många som är allätare av kvalspel och slutspel på många olika nivåer. Därför är det underbart att konstatera att veckan innehåller för mig personligen minst en livematch från herrarnas och damernas SM-slutspel tillsammans med en avgörande JAS-match om vem som går till SM-slutspel. Har jag tur blir det ett par matcher ytterligare…


TV: Här hyllas Mattias Samuelsson med #13 i taket

Storvreta har hissat nummer 13 i taket i IFU Arena tillsammans med Jesper Berggrens #21 och Hannes Öhmans #14.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: