Foto: Christoffer Sturesson
SSL-kval

Så ska uppstickarna chocka förhandsfavoriterna - "De är jättefavoriter"

ANNONS

Lerums tränare är bara fem vinster från att leverera en 12 år lång dröm för föreningen.

En av de stora positiva överraskningar denna säsong i södra allsvenskan är FBC Lerum som slutade trea i tabellen och som ska kvala till Svenska Superligan för första gången någonsin. 

- Detta ska bli riktigt kul och vi längtar oerhört mycket till söndag, säger tränare Anton Olofsson till Innebandymagazinet.

Föreningen har väntat länge på att ta steget upp till finrummet och redan 2012 startade man ett femårsprojekt som skulle ta laget till SSL senast 2017. Då var Olofsson spelare i laget men varken han eller föreningen lyckades att nå målet under utsatt tid. Men nu är man närmare än vad man någonsin har varit tidigare. 

– Jag har svårt att sätta fingret på något specifikt varför det tagit så lång tid om jag ska vara helt ärlig. Min uppfattning är att vi var betydligt starkare organisatoriskt och elitmässigt mer kompetenta 2012 än vad vi är idag, dock tycker jag vi är på väg framåt igen på den fronten sista året även om det är en bra bit kvar att vandra. Skillnaden nu kanske är mer att vi rent sportsligt satsat lite mer på ”rätt hästar” sista åren kontra tidigare. En annan faktor är att vi ändå haft en hygglig kontinuitet i truppen sista åren på både spelar- och ledarsidan, bortsett från några små undantag.

I första kvalrundan så ställs Lerum mot de stora förhandsfavoriterna Warberg. Hallänningarna hade fem raka seriesegrar innan man slutade tvåa denna säsong, en poäng bakom Hovslätt. Men trots att Warberg är ett klassiskt lag i dessa sammanhang och Lerum bara en uppstickare, så har Lerum hävdat sig väldigt bra mot just Warberg. 

Lerum har förvisso bara tagit fem poäng på åtta matcher mot Warberg men det har varit oerhört jämna matcher där Warberg bara vunnit med mer än ett mål i två möten. 

– Vi gillar ju att möta Warberg, det brukar vara roliga matcher mot dem! Som du säger så har dem ju historiskt vunnit de flesta matcherna även om många varit jämna, jag tycker vi närmar oss mer och mer hela tiden men det är klart att dem besitter en helt annan typ av erfarenhet och har mycket bättre förutsättningar än vad vi har.

I egenskap av seriesegrare fick Hovslätt välja motståndare först och det valde inte Lerum. Det berodde inte på att smålänningarna var rädda för att möta Lerum utan för att de tyckte att Lerum spelade en tråkigare innebandy enligt deras tränare. Han sa bland annat så här:

Vi möter hellre Strängnäs då det blir roligare matcher. Lerum blir något slöare matcher och inte riktigt hur vi gillar att bedriva den här idrotten framåt. Strängnäs ger mer fart och matcher som jag tror publik kommer uppskatta.

Ett uttalande som Olofsson tar med ro och bemöter så här:

– Ja alla har väl rätt till sin åsikt, det man inte har i huvudet får man ha i benen sa någon vis person någon gång. Vi gillar att kontrollera matcherna, möter vi ett lag som lever på att springa och skjuta så försöker vi givetvis skapa en matchbild som passar oss och inte dem. Möter vi tillexempel Fristad eller Nilsby så kanske vi spelar på ett litet annat vis, för oss handlar det inte om tempot i matchen ska var högt eller lågt utan att vi ska kontrollera matchbilden och ha den matchbild som ger oss störst chans att vinna matchen.

Warberg har tre raka kvaltorsk, vad talar för att det även blir en fjärde?

– Warberg har en stark trupp med fantastiska förutsättningar både organisatoriskt och även ekonomiskt om man ska jämföra med oss ”vanliga” allsvenska klubbar. Det är klart att de är jättefavoriter mot oss över tre matcher men vi är inte med i kvalet för att delta, vi är med för att vinna. Warbergs säsong börjar nu och de har allt att förlora då alla förväntar sig att de ska gå upp, vi gick in i säsongen med målsättningen först och främst att kvalificera oss för den nya allsvenskan vilket vi har lyckats med och allt annat blir en bonus och det är vi sugna på att ge vår förening! Det som talar för oss är att ingenting borde tala för oss.

Första matchen i bäst av tre spelas på söndag i Warberg och startar 16.00 och går att se på Sportbladet


Topp 5: Innebandyregler att ändra - enligt läsarna

"Ni vill förbjuda dem, ni vill kasta dem i soporna - jag är beredd att hålla med"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Klart nu: Höllviken åker ur serien efter ny förlust Tre klara poäng för Warberg mot Nilsby FBC Lerum bröt Warbergs segersvit Warberg upp i serieledning efter seger i toppmötet med Hovslätt Fiaskosäsong för Kalmarsund – som åker ur serien

Den här artikeln handlar om: