Växjö-Kalmarsund 2-4 (0-1 i matcher)
Artikelfoto: Tero Väisänen
SM-slutspel

Hjältens kritik: "Måste göras en förändring där – matchstraff i hockey"

ANNONS

Kalmarsund skrällde och slog Växjö på bortaplan med 4-2 i den första kvartsfinalen.

Du kan se matchens höjdpunkter i spelaren ovan.

Kvartsfinalen mellan Växjö och Kalmarsund klassas av många som både den jämnaste och hetaste serien på förhand. Det finns sedan tidigare en derbyrivalitet mellan lagen som mötte varandra i en intensiv sju matcher lång semifinalsbatalj för två säsonger sedan, och visst fanns slutspelskänslorna på plats även i kvällens match.

Det dröjde knappa 40 sekunder innan Kevin Haglund skapat närkontakt med Viktor Kastengren i målområdet för första gången, och kort därefter uppstod även slutspelseriens första gruff, ett mindre sådant ska tilläggas.

Nästa gruff skulle få större konsekvenser. Kalmarsund åkte på en utvisning under pågående spel och när det sedan blåstes av så föll Jesper Sankell till marken efter en knuff av landslagskompisen Kalle Bending

Domarna valde att visa ut även Bending vilket gav ett 5-mot-3-spel för Växjö, något de inte var sena med att utnyttja. Tommy Bolin gjorde där matchens första mål och minuten senare hittade Jesper Sankell nätet när Kalmarsund hade fyra spelare på banan.

Beslutet att visa ut Bending sågades sedan av just Sankell själv när han intervjuades av Expressen i första pausen.

– Ska det här var en tvåa i den här matchserien så kommer det vara svettigt för domarna, sa Sankell som överlag var missnöjd över domarnivån.

– Alla som tittar på den här matchen förstår att det är en helt omöjlig nivå för oss spelare att förhålla oss till. Jag fattar ingenting vad som händer därute.

Forna derbyrivalernas kamp: “Vet inte vem det är riktigt"

Kalmarsund kunde sedan både reducera och kvittera till 2-2 efter mål av Filip Forman och Victor Wettergren, vilket också blev resultatet i matchens första period som får anses vara en jämn sådan spelmässigt.

Mittenakten tillhörde däremot bortalaget, även om Växjö höjde sig i slutet av perioden. Linus Malmström gjorde 3-2 tio minuter in för sitt Kalmarsund vilket skulle bli periodens enda mål.

Mest minnesvärt därifrån var nog pausintervjun där Kalmarsunds Martin Rönnklint – tidigare spelare i Lillån – påstod att han "inte tyckte om" hemmalagets Marcus Ekengren, som i sin tur har spelat för Lillåns stora rivaler Örebro.

De båda spelarna hade flera dueller mot varandra och Ekengren fick sedan chansen att svara på Rönnklints utspel.

– Jag vet att han har spelat i Lillån men jag känner honom inte, jag vet inte vem det är riktigt. Jag har aldrig pratat med honom.

Foto: Tero Väisänen

Slutperioden skulle handla om Växjös kamp för kvittering. Kalmarsund försvarade sig bra men när Växjö plockade målvakten med två och en halv minut kvar så lyckades de skapa ett större tryck, skotten där hamnade dock oftast hos täckande försvarande spelare eller hos Kalle Bending, som stod pall i målet med sin fläskläpp han åkte på under matchens gång.

Kalmarsund höll sedan undan, kunde sedan göra 4-2 i öppen kasse via Victor Wettergren och knep därmed en viktig bortaseger mot favoriten Växjö inför 904 åskådare.

Bending hjälte – efter smällen: "måste göras en förändring där"

Bendings fläskläpp uppstod efter att han fått André Anderssons knä mot huvudet, en situation du kan se i spelaren nedan. Artikeln fortsätter efter videon.

– Jag har inte sett situationen i efterhand men jag tycker överlag i innebandy att man släpper till alldeles för mycket våld mot huvudet mot målvakt, sa Bending i Expressens TV-sändning.

– Det är slag mot fingrar, det är knä mot huvud. Rent generellt upplever jag att det måste göras en förändring där. De kommer undan med en tvåminutersutvisning för ett knä i huvudet. Det hade lika gärna kunnat vara hjärnskakning och säsongen borta. I hockey hade det blivit matchstraff direkt. Jag har inte sett situationen i efterhand, det kan vara så att han blev inknuffad, sa Bending.

Foto: Tero Väisänen

André Andersson, som bad om ursäkt till Bending efteråt, ger sin syn på det hela.

– Jag har hans hjälm i knäet också. Jag får en knuff av Rönnklint in mot mål. Jag vill in och ta en eventuell retur. Det är olyckligt, jag är inte den spelaren som brukar sänka målvakten. Oturligt, tråkigt att det händer. Samtidigt vill man in framför mål. Delat ansvar kanske. 

Nästa match mellan lagen spelas i Kalmar på lördag med matchstart 18.00. 

Växjö IBK2 - 4FBC Kalmarsund
MatchstatusAvslutad
Periodsiffror2 - 2, 0 - 1, 0 - 1
Skott28 - 19 (9 - 11, 10 - 5, 9 - 3)
HändelseTidStällningSpelare
Period 1
Utvisning07:07 William Forsman Eklund
(Slag, 2 min)
Utvisning07:07 Carl Bending-Sörling
(Hårt spel 2 min)
Mål07:251-0Tommy Bolin
(André Andersson)
Mål08:222-0Jesper Sankell
(André Andersson)
Mål10:382-1Filip Forman
(Filip Stjernberg)
Mål13:012-2Victor Wettergren
(Kevin Björkström)
Period 2
Mål09:052-3Linus Malmström
(Tim Nyander)
Period 3
Utvisning07:44 André Andersson
(Hårt spel 2 min)
Utvisning14:55 Jesper Sankell
(Hårt spel 2 min)
Utvisning14:55 Albin Hedstål
(Hårt spel 2 min)
Time Out - Hemma17:34  
Mål19:482-4Victor Wettergren
(Filip Forman)

TV: Rasmus Enström: "Han spelade otroligt fult"

Faluns stjärna utser tuffaste motståndarna han mött i SSL-karriären.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Den här artikeln handlar om: