Foto: Bejto Demiri
Krönika
Berglinds kalla & heta: "Så grymt besviken på vissa lag"
ANNONS

Andreas Berglind tar fram sågen rejält efter senaste omgången i SSL.

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, kommer att ha en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan.

Då jag har kollat helgens matcher så är jag grymt besviken på vissa lag och börjar med ett lag som ”förstör” för andra lag i serien. Och det är Kalmarsund som förlorar hemmamatchen mot Kais Mora och visst man är klara för slutspel men man har ett ansvar mot Karlstad och Åkersberga, som krigar för sin överlevnad. Ja Kalmarsund fick tre stycken skador men laget ska ändå vinna hemma mot Kais Mora och man ska inte ligga under med 4-9 i en sådan här viktig match för serien, och sen att spela med sin andramålvakt.

Säger rätt mycket om vilken inställning som man går in i den här matchen med som är bedrövligt och nu hoppas jag att både Pixbo och Rönnby trummar på som vanligt i sin sista match då de avgör den här bottenstriden på lördag och inte ger något lag en fördel som nu Kalmarsund gjorde.

Sen tittade jag även på slutspelslagen som nu ligger på platser 5-8 och hur de ska klara av kvartsfinalserien och här är det för tråkigt. Lund förlorade med hela 8-1 mot Västerås Rönnby och kommer inte ha en chans vilka de än blir valda av. Nu kanske det blir Thorengruppen. Där Umeålaget hade 15-2 och 7-1 över två matcher, eller så väljer de Endre där man har 11-4 och 8-4 över två matcher för jag tror inte man väljer Kalmarsund som dels är en jobbig bortaresa men som även gjorde det bra mot Thorengruppen och där deras förstalina är riktigt bra.

Men man kan också välja Falun som har mycket skador i matchen och var nu i helgen en av de sämsta prestationer jag har sett över denna säsong där man inte kan ha haft någon taktisk genomgång alls innan matchen och spelarna såg ut som det var första gången de höll i en klubba. Då det studsade och for och de kunde knappt ta i mot en pass och jag tänkte också att är det så att stjärnspelarna betyder så mycket för ett lag? I det här fallet gör det nog det för det fanns inget som jag såg man gjorde positivt i matchen.

Tittade också på matchen Karlstad – Täby där Täby har mycket boll men som är så ineffektiva och kommer inte till några farliga ytor och där en av mina favoriter, Klara Molin, mest springer utsida ner bakom mål i enkla ytor och måste mer komma in i de farliga ytorna och utmana mer där. Men glädjeämne för Täby är att Moa Delshammar är tillbaka och kommer även Hanna Nordstrand tillbaka till slutspelet? 

Nu vann man matchen trots att man förlorade skotten och man knep den viktiga fjärdeplatsen som innebär att man slipper TG och Pixbo. Täby letar nu tränare men jag tror det Täby mest måste leta efter är en klubbtränare som får laget och föreningen framåt, för just nu är det inte många rätt sen nya klubbchefens intågande och jag tror Täby också måste se det som alla andra föreningar har sett där han har varit i.

Endre tycker jag gör en bra match mot Thorengruppen och är nog det enda laget historiskt sett som har gjort tre mål på 42 sekunder mot Thorengruppen. Elin Roos mål var riktigt snyggt och det man får ta med sig är att man förlorade bara med 5-4 om man bara räknar period 2 och 3 och vi får hoppas att vi får se Ellen Bäckstedt till slutspelet som kommer göra skillnad för laget. Mitt lilla tips till laget är att sätt ihop en kedja med Moa Dynefalk, Tove Sandelin och Erika Nilsson, som har samma tempo och snabba fötter som skulle bli en grym kedja.

Malmö FBC torskade programenligt mot Pixbo där man var tvungen att vinna och måste gråta blod nu när både Lund och Kalmarsund förlorade sina matcher, men nog mest över poängtappen mot Warberg, Åkersberga och Lund, där en seger över dessa hade tagit dem till slutspel om man vinner mot Kais Mora i sista omgången då Lund – Kalmarsund möter varandra nu i sista omgången.

Sist men inte minst så vann Warberg över Lockerud och säkrade kontraktet för kommande säsong och här behöver sportchefen få in fler toppspelare till laget då jag inte kan tänka mig att lagen i botten kommer att vara så dåliga som de är nu. Jag tror att vi kommer att få se IBK Dalen kommande säsong och skulle inte förvåna mig om det blir Telge som också går upp när man har Tess Gustafsson som är överjävlig i laget.

Kommande helg så är det bara två matcher som är intressanta och det är vilket lag mellan Karlstad och Åkersberga som kommer förlora med minst antal mål. För bägge lagen kommer att förlora och där Karlstad har fördelen nu med sex måls marginal och man har även en hemmamatch mot Västerås Rönnby, medans Åkersberga ska möta Pixbo i en bortamatch och ta in sex mål. Men jag hoppas inte att Pixbo eller Rönnby gör en Kalmarsund i sin sista match i grundserien.

Kalla och heta

 

Kall)  Malmö FBC som kunde ha gjort en Kais Mora eller Åkersberga den här helgen och slagit Pixbo för att nå slutspelet men som förlorade och man förlorade stort med hela 3-9.

Kallare) Kalmarsund som borde fokusera på att vinna och bygga upp självförtroende till slutspelet men som då i sin sista hemmamatch förlorar mot Kais Mora och också sättet man förlorar är inte snyggt och nu får vi hoppas att det är lindrigare skador på sina spelare så att de kan vara tillbaka till slutspelet.

Kallast) IBF Falun som jagade fjärdeplatsen mot ett bottenlag i Åkersberga men där det jag såg var omvänt med ett betydligt bättre Åkersberga än Falun, som inte hade en strategi eller tänk hur de ska komma in i Åkersbergas 2-2-1 och där man slickade sarg i hela matchen och där man spelade ner i Åkersbergas berömda brytpunkt gång på gång. Falun är det lag som ska vara gladast med detta resultat som bör ha varit än mer för Åkersberga.

Man misslyckades helt med att stänga Isabel Balzano som man inte kan ha pratat om inför matchen och som gör två mål och är den som vanligt avgör matchen. Det var så mycket fel så jag orkar inte skriva mer för det skulle ta för lång tid. Nej man har inget i slutspelet att göra med detta lag och visst att man blir starkare när Moa G och Svarfar kommer tillbaka, men att luta sig mot endast två spelare.


Het) Warberg som säkrade kontraktet och har vunnit rätt matcher och har varit ett av seriens bästa hemmalag som nu också vinner på bortaplan. Men även Envall som spelade och gör skillnad för laget men den som gjorde mest skillnad i den här matchen var Hilma Ahnlund med sina två mål och även målvakten Hanna Svensson med seriens bästa utkast ska nämnas. Grattis Warberg och grattis Pontus som får träna ett SSL lag kommande säsong.

Hetare) Åkersberga där om en katt har nio liv så är det Åkersberga och visst att man mötte ett Falun utan sina stjärnor så vinner man ändå denna viktiga match, där man borde och skulle ha vunnit med mer siffror då man var bättre på allt i den här matchen och där som vanligt duktige Balzano var bäst på plan med sina två mål. Men även Mina Lyth, Ellen Sjöström och Julia Blomgren ska nämnas med sina viktiga mål för Åkersberga och då jag tidigare har hyllat Jenny Axelsson i Falun så mötte hon sin överkvinna i denna match genom Maja Grusell.

Hetast) Kais Mora som också var tvungen att vinna sin match och de får första platsen denna vecka då de mötte ett betydligt bättre lag är Falun som saknade sina stjärnor. Medans Kalmarsund hade med samtliga sina stjärnspelare och nu har man räddat kontraktet inför nästa säsong och lyckas man vinna även nästa match och gå förbi Warberg så har jag prickat in nästan samtliga lag på exakt rätt placering som jag hade inför säsongen. Vanessa Keprtova var briljant i den här matchen och det var även Emma Holgersson Bruhn. Även Elin Höglund som vanligt och ska också nämna lagets bäste spelare genomgående i Lina Hägg. Ska också plussa sportchefen med ett coachbyte under säsongen som har gjort laget bättre i coachen Bruno Lundberg.

Tips kommande helg:

Thorengruppen – Lockerud  17-0
Warberg-Täby FC  3-5
Karlstad – Rönnby Västerås  2-9
Falun – Endre  4-4
Lund-Kalmarsund  3-3
Pixbo – Åkersberga  6-2
Mora – Malmö  5-4


Topp 5: Innebandyregler att ändra - enligt läsarna

"Ni vill förbjuda dem, ni vill kasta dem i soporna - jag är beredd att hålla med"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!


 

Den här artikeln handlar om: