Video: Innebandy.tv
Foto: Christoffer Jönsson
Allsvenskan (Dam)

Stjärnan om sin comeback: “Folk vet inte att jag fortfarande spelar”

ANNONS

Tereza Kosarek lämnade Malmö och tänkte lägga av. Men suget blev för stort och nu kan hon leda Växjö till SSL.

Bara ett par dagar innan seriepremiären i höstas presenterade Växjö en tung värvning i Tereza Kosarek. En något oväntad vävning med tanke på att hon tidigare meddelat att hon tänkte lägga av efter fem säsonger i Malmö. Tereza förklarar varför hon ångrade sig.

– Folk vet inte att jag fortfarande spelar (skratt). Min man (Martin Kosarek) blev huvudtränare här i Växjö. Jag ville inte vara ensam hemma och jag saknade gemenskapen och vännerna man får genom innebandyn, så jag började spela igen. Jag blev varmt välkomnad från början, säger Tereza Kosarek till Innebandymagazinet.

Var det ett självklart val att lämna Malmö och SSL?

– Ja, absolut, det var något vi bestämt sen länge och jag ville satsa på min yrkeskarriär. Jag hade egentligen fått ett jobbprojekt här i Växjö, det blev nedlagt men vi bestämde oss för att flytta hit ändå.

Hur är det att ha sin man som tränare?

 Vi har blivit ganska vana (skratt). Han tränade mig i Malmö men då som assisterande. Vi är proffsiga och när vi är i hallen är han tränare och jag spelare. Vi försöker att inte prata så mycket innebandy hemma, men det händer såklart ibland.

Tereza är äldst i laget och bidrar med sin rutin både på och utanför planen. Foto: Christoffer Jönsson

Tereza är en rutinerad pjäs och har sammanlagt 177 matcher i SSL för Mora och Malmö, samt fyra guld i den tjeckiska högstaligan. Hon har även 159 landskamper för sitt hemland Tjeckien och två VM-brons. Det är Terezas första säsong i Allsvenskan och hon berättar hur hon upplever skillnaden mot SSL.

– Jag tycker att tempot på träningar är ganska likt Malmö. Den största skillnaden är kvalitén på passningar, bollteknik och skott. Spelet i Allsvenskan är lite mer böljande fram och tillbaka. Jag försöker lugna ner spelet ibland, så att vi kan vila med bollen.

Växjö har en match kvar i grundserien och ligger för närvarande tvåa. På lördag väntar en viktig match mot tredjeplacerade Lindome. Skulle Växjö vinna matchen väntar ett kvalspel till SSL. Tereza menar att Växjö är redo att ta steget upp och hon ser potentialen.

– Det finns jättemycket potential och det säger jag till tjejerna hela tiden. Vi har gjort stora framsteg sen i somras och det finns många tjejer här med mycket talang.

Kommer du fortsätta spela om ni tar klivet upp till SSL?

– Det är lite för tidigt att säga men jag är såklart lite sugen. Jag behöver nödvändigtvis inte spela, utan kan även stå vid sidan om och bidra med min rutin på det sättet, avslutar Tereza Kosarek.


Topp 5: Innebandyregler att ändra - enligt läsarna

"Ni vill förbjuda dem, ni vill kasta dem i soporna - jag är beredd att hålla med"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: