Foto: AC.Kårhag
Allsvenskan (Dam)

Tre redaktörer tippar slutomgången i allsvenskan

ANNONS

Förutsättningarna i alla fyra serier och hur alla omgångens matcher kommer att sluta.

Vi har kommit fram till den sista omgången av säsongen 2023/24 och nu ska allt avgöras. Vilka ska gå till SSL-kval, vilka ska kvala sig kvar och vilka ska åka ut. De flesta streckstriderna är redan avslutade men det finns matcher som gäller något i varje serie fortfarande. Södra och västra serien spelas klart 13.00 på lördag och östra och norra serien spelas klart på söndag klockan 13.00.

Nedan tippar Innebandymagazinets tre redaktörer Christian Svensson. Victor Westlund och Henrik Jansson hur slutomgångens matcher slutar.

Södra

I södra serien är det hela tre matcher som har full betydelse för utgången i serien. Det är fortfarande inte klart vem som ska göra Jönköping sällskap till SSL-kvalet och det är heller inte klart vem som kommer att få kvala sig kvar eller åka ur. 

Den häftigaste matchen är den direktavgörande matchen mellan Växjö och Lindome. Förutsättningarna är väldigt enkla. Tar Lindome tre poäng så kvalar de till SSL alla andra resultat så är det istället Växjö som får kvala sig uppåt. Historiken talar för Växjö men den talar också för en otroligt jämn match, Smålänningarna har vunnit fyra möten, göteborgarna tre och en har slutat oavgjort. Men Lindome har bara lyckats att vinna en enda gång på bortaplan, vilket talar för Växjö.   

Det råder delad mening bland redaktörerna om hur matchen kommer att sluta men undertecknad skulle ge Växjö 60% chans att vinna. Undertecknad såg dem mot Jönköping senast och de är dödligt giftiga i den sista tredjedelen av banan. Men de är också väldigt slarviga på mittplan så det kommer bli lite av en schackmatch för coacherna här. Tror mycket kommer att avgöras på vilken coach som sätter rätt taktik. Backar Lindome hem och låter Växjö vara spelförande så kan de mycket väl vinna denna men undertecknad tror inte att de har tålamodet att följa den taktiken fullt ut. 

Craftstaden och Lindås har samma poäng men smålänningarna från Oskarshamn har sju måls bättre målskillnad att gå på. Både Olofström och Fristad har släppt in överlägset flest mål i serien så det är fullt rimligt för Lindås att ösa in mål. Men problemet för göteborgarna är att Craftstaden kan ösa in lika mycket mål mot Olofström som Lindås kan göra mot Fristad. Chansen att Lindås kommer göra sju mål mer än Craftstaden är inte så stor så deras största chans är om smålänningarna förlorar, vilket undertecknad uppskattar till ungefär 15% trolighet.  

Redaktörernas tips:

MatchC.SV.WH.J
Craftstadens IBK Oskarshamn - Olofström7-26-24-3
Lindås IBK - Fristads GoIF8-33-06-1
FBC Partille - Jönköpings IK4-42-54-5
Växjö IBK - Lindome IBK6-54-14-5

Västra

Här är allt avgjort förutom vem som kommer att få kvala sig kvar av Katrineholm och Berg. Men det ska oerhört mycket till om Berg ska lyckas klättra förbi Katrineholm då de ligger tre poäng bakom och dessutom har sämre målskillnad. 

Så för att Berg inte ska åka ner i Dam1an krävs det först och främst att de vinner med massor av mål mot tabellfyran Huddinge. Samtidigt som Katrineholm förlorar med massor av mål mot jumbon GS 86. För att vara mer precis så krävs det att Berg vinner med minst sju mål samtidigt som Katrineholm förlorar med minst sju mål. Så det är snudd på omöjligt för Berg att lyckas med ett mirakel.

Alla tre redaktörer är tror att Katrineholm kommer gå vinnande ur sin strid men redaktörerna är oense om huruvida Berg lyckas att besegra Huddinge eller inte.

  Redaktörernas tips:

MatchC.SV.WH.J
GS 86 AIF - FBC Katrineholm2-61-44-6
Huddinge IBS - Bergs IK3-52-45-2
Lillån IBK - Skoghalls IBK5-4 sd3-66-7
Västerås IBS - Telge SIBK3-81-74-8

Norra

Precis som i västra serien finns det bara en sak att spela för i norra serien. Men till skillnad från i väster så är det en kamp om femte och fjärde platsen här istället. Det vill sig vem som får kvala sig kvar och vem som sitter säkert. 

Örnsköldsvik har en poäng mer än IBF Dalen samt bättre målskillnad. Så Ö-vik kan vara säkra på att två poäng kommer att räcka för att spela vidare i allsvenskan kommande säsong. MEN det finns ett stor men här. För Ö-vik möter nämligen seriesegrarna IBK Dalen som bara förlorat en match denna säsong. Självklart kommer IBK vara väldigt motiverade att hjälpa deras andra lag att gå vidare också. 

IBF Dalen möter i sin tur Umeå City som bara skrapade ihop åtta utespelare till den senaste matchen och de har absolut ingenting att spela för. 

Alla tre redaktörer är slående överens om att båda Dalenlagen vinner så stämmer det så kommer IBF Dalen att gå om Ö-vik och fortsätta spela i allsvenskan medan Ö-vikarna får försöka kvala sig kvar mot Jemtland Innebandy. 

  Redaktörernas tips:

MatcherC.SV.WH.J
IBK Dalen - Örnsköldsvik IBK7-38-08-2
Gamla Stan IBK - RIG Umeå IBF2-91-134-9
Umeå City IBF - IBF Dalen2-52-51-6
Sundsvalls IBF - IBK Luleå6-17-17-1

Östra

I den sista serien finns det en väldigt spännande kamp kvar och det är vem som kommer att göra Älvsjö sällskap till SSL-kvalet. Ska AIK ta sig till sitt andra raka kval eller ska det bli Storvreta som får kvala för första gången någonsin?

Förutsättningarna är som sådana att tar AIK tre poäng så är det klart. Då behöver de inte bry sig om hur det går för Storvreta. Men tar AIK bara två poäng så kommer Storvreta att kvala om de tar tre poäng i sin match. Storvreta måste ta en poäng mer än AIK för att kunna gå till kval. Eftersom Storvreta har bättre målskillnad så räcker det med en poäng mer än AIK oavsett resultat. 

AIK har definitivt lättast motstånd av de båda då de möter jumbon Täby. Storvreta möter tabellfemman Alunda i ett hett uppsaladerby. Så Storvreta sitter prekärt till då de själva måste vinna mot ett tufft Alunda samtidigt som AIK tappar poäng mot Täby. Det skall dock sägas att senast AIK mötte Täby vann de bara med 4-2 men då var inte Anna Wijk med. 

Enligt redaktörerna finns det ingen chans att AIK tappar poäng utan alla tre tror på en enkel seger. Däremot råder det stora meningsskiljaktigheter hur det ska gå i derbyt. Där tror en på förlängning, och de två andra tror på varsitt lag.   

Redaktörernas tips:

MatcherC.SV.WH.J
Nacka IBK - IBF Falun Utveckling7-13-26-3
AIK IBF - Täby FC5-18-16-2
Alunda IBF - Storvreta IBK4-5 sd3-23-5
Tyresö Trollbäcken IBK - Älvsjö AIK IBF2-80-53-8

De fem snyggaste målen från herrallsvenskan norra

Se de vackraste fullträffarna från den senaste omgången


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

Den här artikeln handlar om: