Harnesk-gate
Foto: IFF och Per Wiklund
Andreas Harnesk

Harnesk om nya drömjobbet - "Finland ska bli bäst i världen"

ANNONS

Andreas Harnesk om intresset från Sverige och hur han ska gör Finland till bäst i världen.

I slutet på februari slog bomben ner att Andreas Harnesk får lämna Västerås Rönnby efter fyra framgångsrika år. Men den populära tränaren behövde inte vänta länge på nästa uppdrag. Flera hörde av sig om hans tjänster med valet föll till slut på ett drömjobb.

– Jag hade ett ganska stort antal förfrågningar, vilket jag känner mig både glad och tacksam över. Det känns så klart bra att mitt sätt att leda och träna ett lag är uppskattat, säger Harnesk till Innebandymagazinet.

Drömjobbet som Harnesk tackade ja till blev som förbundskapten till den finska damlandslaget. Ett hedersuppdrag i dubbel bemärkelse då Harnesk även är den första svenska coachen att föräras ett finskt landslag.

– För mig känns förbundskaptensrollen som något nytt och spännande och en rolig utmaning. Finland har gjort mycket bra intryck på mig när jag har pratat med människor från förbundet och spelarna känns hungriga. Och jag upplever att de har en vilja och ambition att lyckas. Jag ser potential i Finland och jag tror att vi kommer att göra en bra resa tillsammans. 

Kommer du bo kvar i Västerås eller flyttar du till Finland nu?

– Just nu håller jag på att se över mina möjligheter och jag har inte riktigt bestämt än hur jag kommer att göra med boende framöver.

Den karismatiska tränaren fick sparken i samma veva som Åsa ”Kotten” Karlsson gjorde sina sista dagar som förbundskapten för Sveriges damer. Så det började tissla och tasslas om att det inte kunde vara någon slump att han fick lämna Västerås Rönnby vid den tidpunkten utan att skilsmässan från Rönnby berodde på att Harnesk skulle ta över ”Kottens” jobb. 

– Nej, det fanns inga diskussioner med Sverige. 

Utan istället så blir det Harnesk som ska se till så att ”Kottens” efterträdare får det tuffast möjligt som svensk förbundskapten. Hans största uppgift blir så klart att försöka bryta den svenska dominansen inom världsinnebandyn. Sverige har tagit nio raka VM-guld och det var 23 år sedan Finland vann ett guld senast. Efter guldet 2001 har det blivit åtta silver och två brons. 

Så hur ska Harnesk förvandla alla silver och brons till nationens tredje guld?

– Min uppgift blir att hjälpa spelarna och få laget att växa, tillsammans med de övriga ledarna. Jag tycker att Finland har gjort mycket smarta saker som vi kan utveckla vidare. Samtidigt ska vi försöka få in lite nya perspektiv. En viktig del blir att vi tillsammans, i både landslag och klubblag, hjälps åt att skapa bästa möjliga individuella utveckling i den dagliga verksamheten för varje spelare. På så sätt kan både spelare, klubblagen och landslaget ta stora steg framåt tillsammans.  

Hur känner du inför uppgiften att som svensk hjälpa våra ärkerivaler till att bli bättre än oss?

– Det är klart att det är en lite speciell situation. Men jag är professionell i min roll och jag har, tillsammans med laget och övriga tränare, ett tydligt mål och det är att se till att Finland ska bli bäst i världen och ta ett VM-guld. Och det målet kommer jag att göra mitt bästa för att vi ska nå.

Den största snackisen kring Finlands senaste VM-trupp var att Rönnbyspelaren Sofia Mittentag saknades trots en grymt bra säsong i klubblaget. En uttagning som Harnesk var väldigt kritisk till och han tyckte bland annat att det var orimligt att hon inte kom med. 

Så Mittentag borde väl vara given i nästa trupp nu när du är förbundskapten eller? 

– Haha, Jag håller på att sätta mig in i alla spelare i Finland nu. Mittentag har visat vad hon går för i Sverige i år och jag ser stor potential i henne. 


Topp 5: Innebandyregler att ändra - enligt läsarna

"Ni vill förbjuda dem, ni vill kasta dem i soporna - jag är beredd att hålla med"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

FAKTA

Finlands VM-placeringar

  • 1997: Silver
  • 1999: Guld
  • 2001: Guld
  • 2003: Brons
  • 2005: Silver
  • 2007: Silver
  • 2009: Brons
  • 2011: Silver
  • 2013: Silver
  • 2015: Silver
  • 2017: Silver
  • 2019: Brons
  • 2021: Silver
  • 2023: Silver

Den här artikeln handlar om: