Foto: AC Kårhag och Christoffer Jönsson
Allsvenskan (Dam)

Smålandsderby som kan avgöra allt: “En hetsig match”

ANNONS

Jönköping tar emot Växjö i hett toppmöte i allsvenskan.

Två omgångar återstår i allsvenskan södra och mycket kan hända i kampen om de två åtråvärda platserna som innebär kval till SSL. 

På lördagen möts ettan Jönköping och tvåan Växjö i ett sprakande Smålandsderby. Förutsättningarna är enkla. Vinst för Jönköping och klubben är klara för kval med en omgång kvar. Vinst för Växjö och laget är med största sannolikhet klara för kval. Växjö har i nuläget tre fler poäng än trean Partille och har även 16 mål bättre målskillnad.

– Jättetuff match för oss eftersom Jönköping är otroligt starka på hemmaplan. Vi spelar om kval, så det är en viktig fight. Det kommer bli en hetsig match, det är ju derby, säger Växjös tränare Martin Kosarek till Innebandymagazinet.

– Det ska bli kul! Växjö är en rolig motståndare och det är kul att få möta dem här i sista hemmamatchen, säger Jönköpings tränare Daniel Stenmarker.

Växjö var i fjol ett bottenlag i Allsvenskan och fick kvala för att hänga kvar. Inför säsongen plockade Växjölaget in en ny huvudtränare i Martin Kosarek och i år har laget lyft från botten till toppen. 

Växjötränaren Martin Kosarek. Foto: Christoffer Jönsson

–  Inför säsongen hade vi inte som mål att kvala till SSL men nu är vi ganska nära, så då kommer vi ta chansen. Tjejerna har en fantastiskt bra inställning och gemenskap i laget. De jobbar hårt för varandra och vi pushar dem att bli bättre, säger Martin Kosarek.

Växjö förlorade förra helgen något oväntat med 3-0 mot bottenlaget Craftstaden. Tidigare i veckan förlorade man även finalen i Smålandscupen mot Olofström. Trots två raka förluster är Kosarek inte oroad över formen.

– Jag vet inte om det är en formdipp, men i de senaste matcherna har vi haft lite dålig effektivitet framåt. Tidigare under säsongen har det inte varit ett problem, men jag tror att det kommer att vända om vi jobbar ännu hårdare.

Kan det smälla i sarghörnen på lördag?

– Ja, det kan det göra. Några av våra tjejer känner en del spelare i Jönköping eftersom de spelat med varandra i Smålandslaget, så det blir en speciell match för dem, avslutar Martin Kosarek. 

Att Jönköping är ett topplag i Allsvenskan är det nog få som är förvånad över. Laget var ett topplag redan förra säsongen och vann tillslut serien. I kvalet till SSL föll man sedan mot Lockerud. I år är Jönköping revanschsugna och lagets huvudtränare Daniel Stenmarker tror att nyckeln sitter i huvudet.

– Jag tror att det är något annat än själva innebandyn som måste bli bättre i år. Jag tror att mycket sitter i det mentala, kanske försöka tänka bort digniteten av matchen och leva här och nu.

Är ni spelmässigt bättre i år?

– Jag skulle säga att vi har högre toppar i år men är något mer ojämna. Det är inte så konstigt att vi är ojämna med tanke på att vi tappade en del rutin från förra året och att vi har seriens yngsta lag.

Är det ett misslyckande om ni inte tar steget upp i år?

– Det är väl upp till betraktaren att avgöra, men vår grupp måste vara redo att ta steget upp och det avgörs på planen. Vi får se kommande veckorna, hur det går och så får vi utvärdera efteråt om det är ett misslyckande eller inte.

I förra mötet med Växjö förlorade ni en tight match. Vad tar ni med er för lärdomar från matchen?

– Massor av lärdomar. Jag minns att vi inför den matchen kom från en bra period med ett bra försvarsspel. Det var som bortblåst i den matchen, så det är något vi måste göra bättre om vi ska vinna, avslutar Daniel Stenmarker.


Matchguide Allsvenskan Södra

Jönköping - Växjö

När och var: Lördag 14:00 i Arenan - Jönköpings Idrottshus.

Att notera:

Mira Markström, född 2005, har fullständigt öst in poäng för Jönköping. Talangen har gjort 23 mål och 32 assist på 18 matcher och lär vara ett hett villebråd för SSL-klubbarna om Jönköping inte tar steget upp.


SSL-spelaren: "Idol var aldrig något för mig"

TV: Pixbobacken Anton Fylke minns tillbaka på när han gick vidare i TV4-programmet Idol, och sedan hoppade av.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Underläge i tredje perioden – då vände Partille D1 och vann Klart i dag: Jönköping vinner serien efter seger mot Växjö IBK Jönköping ny serieledare efter 14-1 mot Olofström Lindås segerrad fortsätter efter 7-4 mot Jönköping Jönköping toppar tabellen efter seger mot Craftstaden

Den här artikeln handlar om: