Foto: Per Wiklund och Bosse Grängsjö
SSL (Dam)

Uttalar sig för första gången: "Artiklarna är inte sanna"

ANNONS

Västerås Rönnbys lagkapten Ellen Rännar reagerar på uppgifterna i Expressen: "Det är framförallt tråkigt för spelarna"

Det har varit mycket snack och skriverier om Västerås Rönnby senaste veckorna, detta efter att klubben tog beslutet att göra sig av med huvudtränaren Andreas Harnesk.

När nyheten kablades ut skrev Rönnby följande på sin hemsida:

"Andreas Harnesk och Västerås Rönnby har efter fyra framgångsrika år beslutat att gå skilda vägar. Rönnby vill tacka Andreas för hans engagemang och önskar honom lycka till.

Vi har utökat ledarteamet kortsiktigt med Emma Hellberg och Karolina Widar och parallellt inlett arbetet med en ny huvudtränare.

Nu blickar föreningen framåt mot de avslutande seriematcherna och kommande slutspel.

Västerås Rönnby IBK styrelse"

Den knapphändiga informationen gjorde att det börjades spekulera kring orsakerna till uppbrottet. Rönnbys ordförande Suzanne Ericsson menade på att hon nog "aldrig skulle kunna kommentera" saken, men kort därefter gav klubben ett nytt uttalande.

"För att undvika ytterligare spekulationer väljer vi att komplettera informationen kring varför Andreas Harnesk lämnar Rönnby.

Andreas Harnesk kom till oss i Rönnby i januari 2020, då låg laget utanför slutspel och han lyckades ta oss till semifinal säsongen 2021/2022. Han har under sin tid förändrat träningskulturen och laget har varit ett topp tre lag sen dess och som är på starkt uppåtgående.

Andreas har varit med oss i över fyra års tid och har bidragit med ett enormt driv och engagemang - utöver sin roll som huvudtränare har han även arbetat som fysansvarig, sportsligt ansvarig samt utvecklingsansvarig för hela föreningen. Ett arbete som till slut kan få konsekvenser, i det här fallet i minskad energi och glädje vilket i slutändan försvårade samarbetet mellan Andreas och spelarna.

Just energi och glädje upplever vi alltid har varit ett kännetecken för oss i Rönnby.

Vi väljer därför att göra den här förändringen redan nu då laget kan bli än bättre och har en chans att göra riktigt bra ifrån sig i ett kommande slutspel."

Andreas Harnesk har själv varit kortfattad i sina kommentarer, men har påpekat att det inte är någon speciell händelse som gjort att han fått lämna.

Expressen: Därför fick Harnesk sparken

Förra helgen gick Expressen ut med uppgifter kring varför Rönnby valt att sparka Harnesk.

Enligt tidningen så berodde det främst på ett missnöje från några av lagets spelare.  Man skriver att det handlar om "en mindre klick" av truppen som ska ha vägrat att spela om det inte gjordes någon förändring på tränarposten.

Missnöjet ska delvis ha handlat om Harnesk kravbild. Expressen skrev följande:

“Andreas Harnesk är en av Sveriges mest dedikerade tränare som lägger en enorm tid på innebandyn. Det är många teoripass och mycket videoanalys. Hans ambitionsnivå var stundtals högre än vissa av spelarnas, vilket skapade irritation i spelartruppen."

Det ska också ha funnits skilda meningar om hierarkin i laget när det kommer till laguttagningar och roller.

Lagkaptenen reagerar: "Det är ju inte sant överhuvudtag"

Rönnbys spelare har inte kommenterat händelseförloppet, men nu väljer lagkaptenen Ellen Rännar att ge sin syn på Expressens uppgifter, detta i en intervju med Innebandymagazinet.

– Det blir ju mycket spekulationer och det förstår man ju. Det är framförallt tråkigt för spelarna, det som skrivs, eftersom mycket av det som skrivs inte är sant, säger Rännar till Innebandymagazinet.

Hon fortsätter:

– Vi hamnar ju lite under bussen med tanke på att det skrivs att vi inte har driv och inte vill någonting – så är det ju absolut inte. De artiklarna som kommer ut nu är ju inte sanna.

– Jag tycker det är fullt rimligt att man reagerar emot det, för att det är ju inte sant överhuvudtaget. Jag tycker att det är tråkigt, speciellt för alla tjejer i det här laget, för att vi jag har aldrig varit med om så dedikerade spelare som lägger ner så mycket tid. Det är absolut inte sant.

Hon förnekar också att det skulle handla om en klick personer i laget, såsom det spekuleras kring i Expressen.

Du säger att det som skrivs i media inte är sant, vad är då sanningen?

– Det är ett egentligen ingenting konstigt. Såna här beslut får man ibland räkna med inom elitidrott. Det är ett beslut som styrelsen tagit och det har dem förmodligen gjort för att vi som spelar ska kunna prestera så bra som möjligt. Ser man endast till resultatet kan jag förstå att man blir fundersam, men en förändring i ledarskap krävdes helt enkelt. Vad som exakt ligger bakom beslutet är inget jag kan svara på utan det ankommer på styrelsen. Vi spelare fokuserar endast på att prestera och spela den bästa innebandyn vi kan. 

Ellen Rännar Foto: Bosse Grängsjö

Det har förändrats sedan Harnesk lämnat

Västerås Rönnby har utsett Pelle Alvin som ersättare till Harnesk, ett välkänt namn inom föreningen då han var med och ledde laget till ett SM-guld 2013.

Vad är de största förändringarna som skett sedan Alvin klev in?

– Det är väl lite mer fokus på helheten, skulle jag nog säga. Han kommer ju in med mycket energi och många bra tankar som vi kanske inte riktigt har tänkt på innan, och ett nytt perspektiv som jag tror att truppen behöver, säger Rännar.

Rönnby vann sin första match utan Harnesk, detta mot Warberg med en temporär ledarstab. Alvins första match vid rodret slutade däremot inte särskilt bra, där blev det en 3-10-förlust mot Pixbo.

– Det är alltid svåra matcher mot Pixbo så resultatet är väl egentligen ingenting nytt, det har ju sett ut så i många år. Det är tråkigt att vi inte kan närma oss, säger Rännar.

Rönnby har nu chansen att revanschera sig ikväll under den fulla SSL-omgången, här tar man emot ett formstarkt Falun. För västeråsarnas del gäller det att ta poäng för att inte tappa sin tredjeplats.

– Falun är ett bra lag. De har ju gått bra nu på slutet! De har hög, fart bra omställningar och är tuffa att möta.

Till sist, vad talar för en Rönnbyseger ikväll?

– Jag tror att vi kommer vara tyngre i längden, så att vi kommer ta hem det!


SSL-spelaren: "Idol var aldrig något för mig"

TV: Pixbobacken Anton Fylke minns tillbaka på när han gick vidare i TV4-programmet Idol, och sedan hoppade av.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama

Den här artikeln handlar om: