Superfredagen i SSL
Foto: Patrik Palm och Anders Andersson
SSL (Dam)

Karlstad kvällens vinnare i botten - kört för Lockerud

ANNONS

Innebandymagazinet rapporter live från den fullspäckade fredagskvällen som innehåller en full omgång i damernas SSL.

Ställningen just nu:

SLUT: Falun-Västerås Rönnby 5-7
SLUT: Thorengruppen-KAIS Mora 8-0
SLUT: Pixbo-Warberg 12-4
SLUT: Lockerud Mariestad-Karlstad 1-4
SLUT: Endre-Täby 5-4 ST
SLUT: Malmö-Lund 2-3
SLUT: Åkersberga-Kalmarsund 2-7


“Första perioden är riktigt svag från vår sida”

Malmös tränare Patric Johansson ger sin syn på derbyinsatsen till Innebandymagazinet.

“Första perioden är riktigt svag från vår sida. I andra spelar vi betydligt bättre och tar över matchen och här borde vi fått större utdelning. I tredje är vi fortsatt det spelförande laget men där vi tyvärr inte kunde avgöra trots flertalet bra chanser.”


Highlights: Malmö-Lund 2-3


Betyg: Malmö-Lund, spelare för spelare

“Den femman var bäst, och de spelade 0-0”


Tabellen efter 23 omgångar

Omgång 23 är till ända och vi konstaterar att Lund i och med sin derbyseger tog ett bra grepp om slutspelsplatsen gentemot just Malmö, som också fick se sig förbipasserade av Kalmarsund. Fyra av fem bottenlag förlorade, Karlstad är undantaget och de tog därmed ett stort steg mot nytt SSL-kontrakt. 

“Stor lagmoral, tycker dessutom att vi var värda några mål till men all heder åt tjejerna som inte viker ner sig efter reduceringen”, säger Karlstads tränare Daniel Andersson till Innebandymagazinet.

För nykomlingen Lockerud är det nu i praktiken kört. Man har visserligen nio poäng kvar att spela om, och åtta poäng upp till Warberg, men möter Thorengruppen i sista omgången.

Thorengruppens tog ett steg till mot sin “perfect season” utan poängtapp!


Rekordpublik: 1 239 åskådare!

Mycket fin publiksiffra i skånederbyt i Baltiska Hallen ikväll. Den bästa publikmatchen i SSL den här säsongen, och den enda att ha över 1 000 åskådare. Resultatet? 3-2 till Lund, precis som Innebandymagazinets expert Christian Svensson hade tippat på förhand

“Det är inte ofta man inte hör mig på bänken, när man pratar med tjejerna. Sjukt kul, framför allt för tjejerna att spela inför mycket publik." - Pontus Kozan, tränare i Lund.


Karlstad blir kvällens stora vinnare i bottenstriden

Lockerud chansade med att plocka keepern och Linnéa Wallgren kunde sätta 4-1 för Karlstad i öppen kasse. Den matchen är nu slut. Därmed blir värmländskorna enda bottenlag att vinna ikväll och skaffar sig tre poängs marginal till Åkersberga under strecket.

“Vi krigar på bra. Vi har haft lite svårt att få in bollarna och det har vi idag också, men vi släpper ju bara ett bakåt, så då räcker det med fyra.” - Josefin Svarfvar, Karlstad


Spiken i kistan?

Kalmarsund ökar på till 5-2 borta mot Åkersberga, Hilma Liebgott med en snygg diagonalpassning till Patricia Forsell. Småländskorna ser därmed ut att kunna klättra över slutspelsstrecket ikväll. För Åkersberga skulle det, om ställningen står sig, innebära att de blir kvar under nedflyttningsstrecket. 


Blytungt för Lockerud!

Tabelljumbon låg på för en kvittering och hade bra tryck mot Karlstad, men istället för 2-2 blev det 1-3 när Karlstad tog tillvara på en spelvändning. Maja Hane, som jag tycker har så mycket potential, placerade kyligt in bollen i bortre. Kan västgötarna vända? Låt oss komma ihåg: De möter Thorengruppen i sista omgången, så det går inte att vänta med att plocka poäng.

//Henrik Jansson


Moras klara fördel, trots storförlust ikväll

18.30-matcherna är avslutade och det blev väntade vinster för topp 3-lagen i serien. Thorengruppen och Pixbo vann båda med åtta måls marginal, men lyckades inte bräcka säsongens största seger (15-1). Trots -8 ikväll så har KAIS Mora fortsatt en klar fördel när det gäller målskillnad gentemot bottenkonkurrenterna. 


TV: “Kanske det ruggigaste skottet jag har sett live i SSL den här säsongen”

Minna Karlsson kvitterade till 2-2 för Lund i skånederbyt och det var med en riktig kanon. “Jag bara tog bollen och så kände jag att vi har fan inte skjutit någonting, så då får någon göra det. Så jag sköt och det gick ju bra faktiskt, bättre än jag tänkte”, säger hon själv i sändningen.


"Jag var lite orolig att det var hög klubba"

Lockerud hann reducera till 1-2 innan pausvilan till tredje perioden. Målskytten Maja Pehrson var inte säker på att det skulle godkännas, men mål var det, även om det kanske var ett något slumpartat sådant. Viktigt för Lockerud men som sedan drog på sig en utvisning. Ett, enligt mig, bedrövligt domslut och typexempel på skillnad i bedömning mellan dam- och herrsidan. Det kunde vi väl åtminstone ha fått slippa på internationella kvinnodagen. Frislag kunde det ha varit, på sin höjd. Lockeruds tränare Mickael Fredriksson var inte sen att visa sin frustration i båset.

//Henrik Jansson


Endre i förarsätet mot Täby

4-2 efter två perioder, där Elin Roos har gjort ett mål i vardera period. Fullbordar hon hattricket i tredje?

Publiken vill ha målvaktsbyte? Frida Görtz vaktar kassen i Endre, inte Ellen Westberg.

Foton: Magnus C Lydahl


Ellen till Rebecca, Rebecca till Ellen

Malmö har vänt i skånederbyt, från 0-1 till 2-1. Båda målen i andra perioden kom från firma Rasmussen/Mårtensson. Ellen Rasmussen med assisten till Rebecca Mårtenssons 1-1-mål, och det omvända när andra målet gjordes. 



Kalldusch för Lockerud efter PP-försöket

2-11 i skott var det för Karlstad i första perioden men i andra har Lockerud lyft spelet något. De är som bekant i praktiken piskade att vinna idag. Det har bytts några rejäla målchanser men keeprarna gör det bra. Powerplay efter halva matchen gav hemmalaget chansen att kvittera men på tok för långt bolltempo gjorde att det inte blev något av det.

Uppdatering: Istället kom 0-2 strax när Lockerud gick bort sig i pressen. Aj-aj-aj, Lockerud.

//Henrik Jansson


Tio olika målskyttar!

Pixbo har dragit ifrån rejält mot Warberg. Noterbart att det är tio (!) olika spelare som har gjort Mölnlyckelagets tio första mål.

Foto: Per Wiklund

“Ingenting är bra i första perioden”

"Vi vinner inga närkamper, tittar mycket på boll, har inte koll på våra spelare. Det är väl egentligen ingenting som är bra i första perioden."

Lockeruds målvakt Felicia Johansson efter första perioden där Karlstad leder med 1-0. 


”Klart att vi saknar henne"

"Det är klart att vi saknar henne idag. Så är det, men det är var det är. Vi tänker på Maja och hoppas att hon snart är tillbaka. Men det är vi som är här idag som behöver göra det."

Malmös Yamou Njai i Expressens sändning om att Maja Ekström saknas på grund av hjärnskakning.


Moa Andersson får beviset som månadens spelare

Bilder från Wallenstam Arena där Pixbo går mot en klar seger mot Warberg. Foto: Per Wiklund


TV: Tystar publiken direkt i Skånederbyt

Det dröjde drygt en minut – sedan hade Lunds Minna Karlsson öppnat målskyttet i Skånederbyt mot Malmö. Se målet nedan!


Är vi på väg att se säsongens största seger?

"Jag tror på en rejäl överkörning och på gränsen till den största segermarginalen denna säsong."

Så skrev Innebandymagazinets damexpert Christian Svensson inför kvällens match mellan Thorengruppen och Mora, och i nuläget ser han ut att få rätt – Thorengruppen leder med klara 6-0 efter bara en period! Det är just Thorengruppen, och Pixbo, som stått för de största segermarginalerna den här säsongen, de båda giganterna har vunnit varsin match med 15-1.

– Vi tappar lite i försvaret. Vi spelar slarvigt och börjar titta på för mycket boll, sa Moras Jonna Jonsson i Expressens pausintervju.


Så ställer Lund upp i Skånederbyt


Hon gör kvällens första mål

Pixbos Axina Pettersson blev första spelare att näta under superfredagen, 02.18 in i matchen mot Warberg styrde hon in Pixbos 1-0-mål. Mölnyckelaget har sedan dess utökat till 2-0. 


Storstjärnan saknas för andra matchen i följd

Moa Gustafsson finns inte med för Falun ikväll, hon missade även förra matchen mot Warberg. Frånvaron beror på privata skäl.

– Det är såklart tråkigt att Moa inte är med. Idag får vi spela för henne, som vi fick göra i senaste matchen också, sa Ebba Bognesand i Expressens sändning. 


Läsarna tror på Malmö-vinst i stekheta derbyt


Startfemmorna börjar trilla in!


Det här är vad om står på spel ikväll

Pixbo IBK (2) - Warberg IC (11)

Pixbo kan inte komma ikapp Thorengruppen men tar man tre poäng mot Warberg så säkrar man andraplatsen rent matematiskt. Skulle Pixbo förlora sina fyra sista matcher samtidigt som Rönnby vinner sina fyra sista så skulle göteborgarna tappa andraplatsen, vilket inte kommer att ske. 

Warberg behöver varenda poäng de kan få annars riskerar hallänningarna att åka ur serien. De ligger elva just nu och det är bara en poäng ner till nedflyttningsplatsen. Men Warberg har bara besegrat Pixbo en gång under sin tid i SSL, så det blir en tuff uppgift.

Thorengruppen IBK (1) - KAIS Mora IF (10)

Thorengruppen har redan säkrat seriesegern men de har fortfarande något kvar att spela för då de vill bli det första laget på 23 år att inte tappa en enda poäng i högstaserien. Inget lag har någonsin klarat det när det spelats 26 omgångar. 

Mora har just nu bäst utgångsläge av de fem lagen som slåss för att hålla sig kvar. Sett till att de har spelat in mest poäng. Men det är bara två poäng ner till nedflyttningsplatsen och de har det tuffaste spelschemat kvar av de fem. De möter Thorengruppen och Pixbo sedan Kalmarsund och Malmö som båda krigar om en slutspelsplats.

IBF Falun (5) - Västerås Rönnby IBK (3)  

Falun har bra häng på att klättra en placering och få till en extra hemmamatch i ett slutspel. Man kan också bli nerpetade en placering av Endre men det känns inte troligt. Falun har faktiskt allt i egna händer då man möter både Täby och Endre på slutet och det är bara tre poäng upp till Täby som dessutom har fyra raka förluster och en lång frånvarolista. 

Rönnby har inte så mycket kvar att spela för mer än hedern för nya huvudtränaren. De kommer inte komma ikapp Pixbo och det är fyra poäng ner till ett väldigt formsvagt Täby.

IBK Lockerud Mariestad (14) - Karlstad IBF (12)

En av fredagens två riktigt stora matcher. Lockerud ligger sist och har sju poäng upp till säker mark när det återstår 12 poäng att spela om. Men turligt för Lockerud så är Karlstad ett av de lagen som också slåss för sin överlevnad. Så detta är såklart en sexpoängsmatch. Lockerud möter även ett till bottenlag. Men ska Lockerud ha någon chans att klara sig kvar måste det bli tre poäng här. Skulle Lockerud förlora åker de ut officiellt om Åkersberga tar tre poäng eller om Warberg tar två under fredagen.  

Karlstad ligger precis över nedflyttningsstrecket men på samma poäng som Åkersberga. Så det är inte helt kört om det skulle bli en förlust här för värmlänningarna. Men däremot skulle de verkligen behöva tre poäng här för de tre efterföljande matcherna är mot bra motstånd.    

Malmö FBC (8) - IBK Lund Elit (7)

Kan det bli häftigare än så här. Ett skånederby där dessutom en slutspelsplats ligger i botten. Malmö är inte van att jaga Lund utan det brukar vara tvärtom. Faktum är att denna match kan mycket väl avgöra vem som går till slutspel av dem bägge. Även om Malmö ligger en poäng bakom så har de bäst förutsättningar. Malmö möter Pixbo och Rönnby, Lund möter Thorengruppen och Rönnby. Två nästintill säkra nollpoängare för båda lagen. 

I sista omgången möter Malmö Mora och Lund möter Kalmarsund. Där har Malmö en lättare match men Mora måste kanske ta tre poäng för att klara sig kvar då så även om det är ett bottenlag så blir det tufft. Lund i sin tur möter ett Kalmarsund som ligger precis bakom, som vill snuva både Malmö och Lund på slutspelsplatsen. Jag vågar nästan säga att det laget som vinner här spelar slutspel och det laget som förlorar kommer få kriga med Kalmarsund om den sista platsen. Så vinnarna i skånederbyt kommer att spela slutspel, förlorarna får titta på.  

Endre IF (6) - Täby FC IBK (4)  

Endre säkrar i princip en slutspelsplats vid en seger här. Det är fem poäng upp till Falun och det är lika många poäng ner till Lund. Så det är mer eller mindre klart att gotlänningarna kommer sluta sexa och att avancemang uppåt är mer troligt än neråt.

Täby har en usel form med fyra raka förluster där merparten varit mediokert motstånd. Vill stockholmarna behålla sin fjärdeplats, som är väldigt viktig inför slutspelet, så måste det nästa bli en seger här. Annars väntar ett hungrigt Falun bakom.

Åkersberga IBF (13) - FBC Kalmarsund (9)

Två väldigt snarlika lag som möts då båda ligger under varsitt streck och krigar desperat. Detta är Åkersbergas näst bästa chans att ta poäng under slutspurten efter mötet med Warberg på söndag. Så Åkersberga har två matcher på två dagar där deras framtid kommer att avgöras. Att de ska ta poäng mot Falun eller Pixbo de två sista matcherna är inte så troligt. Kalmarsund är ett bättre lag än söndagens Warberg så hur lägger man upp matchningen av laget i ett sådant läge? Det är stor chans att klara sig kvar på 20 poäng så det skulle kunna räcka för Åkersberga att ta en tre poängare i helgen. Men stockholmarna behöver så många poäng de bara kan ta för att klara sig kvar.

Efter en taskig inledning på säsongen har Kalmarsund lämnat bottengänget på slutet och krigar nu istället för en slutspelsplats. Om de ska spela slutspel så finns det inget annat än tre poäng som räknas här.


Experten tippar: Så slutar alla matcher

Innebandymagazinets Christian Svensson siar om hur kommande omgång i SSL dam kommer att sluta.


SSL-spelaren: "Idol var aldrig något för mig"

TV: Pixbobacken Anton Fylke minns tillbaka på när han gick vidare i TV4-programmet Idol, och sedan hoppade av.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Du kanske även vill läsa:
Betyg: Malmö-Lund, spelare för spelare
Plus Betyg: Malmö-Lund, spelare för spelare
Den här artikeln handlar om: