Superligan
Historiken för skånederbyna mellan Malmö och Lund
ANNONS

Inför kvällens otroligt spännande match i Svenska Superligan har vi grottat ner oss i statistiken mellan lagen.

Malmös damer har under en lång tid varit #1 i Skåne och storasyster till uppstickaren IBK Lund. Lund bildades så sent som 2015 efter en hopslagning av det klassiska laget IK SödraDal, som spelat många år i nästhögsta serien men även i högsta, och Lugi IBK. 

Malmö har vunnit Skånemästerskapen sju av de senaste nio åren. Ett år ställdes det in på grund av pandemin men det är faktiskt Lund som är regerande mästare efter att ha vunnit den senaste finalen med 6-5. Ett stort och viktigt trendbrott för skånsk innebandy. Tittar man längre bak i den skånska historiken så hittar man att det var Lugi, SödraDal och Engelholm som var de stora giganterna innan Malmö började sin fantastiska resa mot toppen. Det har spelats Skånemästerskapen sedan säsongen 88/89 och mästarnas mästare är Engelholm med 10 titlar, Lugi med sju, Malmö sju samt SödraDal med tre. Lund/Burlöv och IBK Lund har varsin titel. 

Jag nämnde Malmös magiska resa, den startade säsongen 12/13 när de sprang igenom Skåne2an utan att tappa en enda poäng. Mikael Jeppson hade precis tagit över laget med stora talanger så som Marlene Lennartsson, Ellen Rasmussen, Johanna Nilsson och Felicia Karlsson för att nämna några. Och Jeppsson såg till att skapa dessa talanger till vinnande monster. 

De två följande säsongerna vann Malmö Dam1an(dagens allsvenska), men misslyckades att kvala upp till SSL. Dock fick man en gratisplats upp till SSL efter det andra misslyckandet och där har man spelat kvar sedan debutsäsongen 15/16. Värt att nämna att storstjärnan Ellen Rasmussen vunnit interna poängligan alla gånger utan två från 12/13 till dagens datum. 

IBK Lund såg alltså dagens ljus första gången samma säsong som Malmö fick en gratisplats till SSL, 15/16. Första säsongen blev en katastrof för Lund och man åkte ur Dam1an, som sedan bytte namn till allsvenskan. Men man studsa tillbaka direkt efter en säsong och började sedan sin klättring i allsvenskan. Första allsvenska säsongen slutade man fyra, nästa tvåa och pandemisäsongen så låg man etta när serien stängdes ner. Sedan beslutades det att serieledarna skulle flyttas upp till SSL, trots att IBK Göteborg kunde ha snuvat Lund på första platsen om sista omgången spelats klart. Så precis som med Malmö skulle man kunna säga att Lund fick en gratisplats till SSL. Lund är det enda laget tillsammans med Thorengruppen som aldrig kvalat upp till SSL. 

Precis som första säsongen under namnet IBK Lund blev en katastrof blev även debutsäsongen i SSL det. Lund slutade näst sist men räddades kvar tack vare att inga lag flyttades ner på grund av pandemin. Men sin vana trogen började Lund efter sitt första svåra år att ta kliv framåt för varje år som gått. En utveckling som peakade förra säsongen då de skapade ett paradigmskifte och avbröt Malmös sju år långa svit som #1 i Skånemästerskapen. Denna säsong har Lund även chansen att komma före Malmö i tabellen för första gången samt att nå sitt första slutspel.  

Totalt har Malmö och Lund mötts 13 gånger i Skånemästerskapen (SM), SSL och Svenska Cupen (SC) Malmö har vunnit nio av dem, en har slutat oavgjort och tre har Lund vunnit. Lagen har varsin suddenvinst och det senaste mötet vann just Lund i sudden. Poängfördelningen på de 13 mötena är 28 poäng till Malmö och 10 poäng till Lund med en total målskillnad på 81-42 vilket ger snittresultatet 6-3. 

Alla möten mellan Malmö och Lund

SäsongMalmöLundÖvertidMatch
17/18170 SM
20/2150 SSL
20/2130 SSL
21/22116 SC
21/2254 SSL
21/2246 SSL
21/2283 SM
22/2363 SC
22/2332SDSSL
22/2352 SSL
22/2356 SM
23/2477 SC
23/2423SDSSL

SSL-spelaren: "Idol var aldrig något för mig"

TV: Pixbobacken Anton Fylke minns tillbaka på när han gick vidare i TV4-programmet Idol, och sedan hoppade av.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

 

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam lyckades bärga segern mot IBK Lund Drömläge för Pixbo Wallenstam att avgöra mot IBK Lund efter ny seger Pixbo Wallenstam fick en drömstart – vann mot IBK Lund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora

Den här artikeln handlar om: