Maja Ekström, Malmö.
Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)

Malmö riskerar att missa slutspel: “Alla behöver gå in i sig själva”

ANNONS

Malmö möter Kalmar i en viktig kamp om slutspelsplatserna.

Senast Malmö missade ett slutspel i SSL var säsongen 18/19. Sedan dess har laget nått slutspelet fyra år i rad. För närvarande ligger dock Malmö under slutspelstrecket och laget har en sviktande form med endast en vinst på de sex senaste matcherna. Under lördagen möter man Kalmar som just nu har en av slutspelsplatserna och en poäng mer än Malmö. Minst sagt viktig match för Malmö för att inte tappa mark på lagen ovanför strecket. 

– Jag tror matchen blir helt avgörande faktiskt. Det står mellan oss, Kalmar och Lund om vilka som går till slutspel, så den betyder väldigt mycket, säger Malmöforwarden Maja Ekström till Innebandymagazinet.

Ni har haft en lite sviktande form den senaste tiden. Vad beror det på tror du?

– Jag vet inte, vi har fått några svaga perioder de senaste säsongerna. Det är svårt att säga vad det beror på, men det gäller för oss att ta oss samman, ladda om och ge allt inför de sista matcherna, säger Maja Ekström.

Säsongen 19/20 kom Malmö femma i SSL men har annars haft svårt att etablera sig på övre halvan i högsta ligan. Maja Ekström, som gör sin femte säsong i klubben, spekulerar i varför laget inte riktigt räckt till de senaste åren.

– Det är något vi undrar med, för vi vill ju kunna ta nästa steg och hamna högre upp i tabellen. Vi försöker träna hårt men det är absolut något vi behöver titta på för att vi ska kunna bli bättre.

Vad behöver ni göra för att knyta ihop säcken och återigen fixa en plats i slutspelet?

– Vi måste vara fokuserade och ladda upp rejält inför matcherna. Alla behöver gå in i sig själva och fokusera på vad man själv kan göra. Vi får prata ihop oss och försöka ha kul på vägen, avslutar Maja Ekström.

Kalmarsund gjorde i fjol sin första säsong någonsin i SSL och som nykomling landade man en imponerande 7:e plats. Man brukar prata om det “andra svåra året” för nykomlingar, men det talesättet verkar inte gälla för Kalmarsund. Huvudtränaren Viktor Sheffield har sina teorier om varför laget anpassat sig så snabbt till högstaligan.

– Vi hade byggt en stark organisation runt laget redan innan vi tog klivet upp till SSL. Vi hade ett lag i Allsvenskan som höll SSL-standard. Sen har vi kunnat ha kontinuitet i vårt arbete, säger huvudtränaren Viktor Sheffield till Innebandymagazinet.

Viktor Sheffield, huvudtränare i Kalmarsund. Foto: Per Wiklund

Hur ser ambitionen ut på sikt?  

– Att gå upp i SSL har aldrig varit ett slutmål för oss. Vi har som vision att inom en femårsperiod bli ett topp fyra-lag och just nu är vi inne på tredje året, så vi har kommit en bra bit på vägen.

Smålänningarna innehar just nu en 7:e plats i tabellen och därmed en slutspelsplats. En plats som man dock kan tappa om man skulle förlora det viktiga mötet med Malmö under lördagen. 

– Jag räknar med en tight match, det brukar det bli mot Malmö. De slog oss ganska enkelt i höstas, så jag hoppas att vi kan få revansch. Det gäller för oss att ligga rätt och vara effektiva framåt. 

Ellen Rasmussen och Maja Ekström har gjort 38 respektive 36 poäng för Malmö. Hur får ni stopp på den duon?

– Det är två fantastiskt duktiga innebandyspelare och otroligt svårstoppade under 60 minuter. Det gäller för oss att inte stirra oss blinda på dem utan följa vår defensiva plan för att få stopp på hela Malmö, avslutar Viktor Sheffield.

Matchguide

SSL

Malmö - Kalmarsund

När och var: Lördag 15:00 i Baltiska Hallen i Malmö.

Att notera

Matchen i matchen mellan Ellen Rasmussen i Malmö, (38 poäng) och Dominika Buczek, Kalmarsund, (35 poäng). Räkna med att minst en av dem kommer att spela en huvudroll i Malmö på lördag.



 



 

Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger Smakstart för Thorengruppen – vann mot Kalmarsund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund

Den här artikeln handlar om: